50 questions on Sources and Features of the Constitution

ADVERTISEMENTS:

(Sources and Features of the Constitution)

1. The Indian Constitution closely follows the Constitutional system of I. Tax, 1989)

(a) USA (c) Switzerland (b) U.K. (d) USSR

ADVERTISEMENTS:

2. India opted for a federal form of government because of (Railways, 1994)

(a) Vast territory

(b) Cultural integration

(c) Linguistic and regional diversity

ADVERTISEMENTS:

(d) Administrative convenience. _

3. Which of the following determines that the Indian Constitution is federal? (IAS. 1994)

(a) A written and rigid Constitution

(b) An independent Judiciary

ADVERTISEMENTS:

(c) Vesting of residuary powers with the Centre

(d) Distribution of powers between the Centre and States

4. The concept of welfare state is included in which part of the Indian Constitution? (R.R.B., 1994)

(a) The Preamble of the Constitution

ADVERTISEMENTS:

(b) Fundamental Rights

(c) Directive Principles of State Policy

(d) 4th Schedule of the Constitution

5. Secularism means (R.R.B. 1994)

ADVERTISEMENTS:

(a) Suppression of all religions

(b) Freedom of worship to minorities

(c) Separation of religion from State

(d) A system of political and social philosophy that does not favour any particular religious faith

6. In a federal state Tax. 1993)

(a) States are more powerful than the Centre

(b) Centre is more powerful than States

(c) A Presidential form of government functions

(d) Constitution effects division of powers between the Centre and States with safeguards against transgression of jurisdiction

7. What does the term sovereignty signify?

(a) Freedom from British rule

(b) Freedom from legal constraints

(c) Freedom from feudal rule

(d) Freedom from military rule

8. Which of the following words were added to the ‘Preamble to the Constitution’ through the 42nd Amendment?

A. Sovereign B. Socialist C. Secular D. Democratic Select the answer from the codes given below:

(a) A and B (b) A, B and C

(c) B and C (d) A, B, C and D

9. Which of the following does not conform to the Parliamentary system prevalent in India (Stenographers’ Exam, 1994)

(a) Separation of powers (b) Multiparty system

(c) Plural Executive (d) Collective Responsibility

10. The Constitution of India borrowed the Parliamentary system of Government from (R.R.B. 1991)

(a) United Kingdom (b) France

(c) Switzerland (d) U.S.A.

11. Which of the following is a feature of the Parliamentary form of government?

(a) Executive is responsible to Judiciary

(b) Executive is responsible to Legislature

(c) Judiciary is responsible to Executive

(d) Legislature is responsible to Executive

12. The Indian Constitution is regarded as

(a) Federal (b) Unitary

(c) Parliamentary (d) Federal in form and Unitary in spirit

13. The Indian Constitution does not follow the model of the Constitution of

(a) U.K. (b) U.S.A.

(c) U.S.S.R. (d) Ireland

14. Which is not a function of the Constitution? (Assistant Grade, 1994)

(a) It acts as a source of power and authority of the government.

(b) It minimizes confusion and conflict between various organs of government.

(c) It strengthens the hands of rulers to rule according to their discretion.

(d) It lays down the limits of governmental authority.

15. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of (IA.S. 1992)

(a) U.S.A. (b) Canada

(c) Ireland (d) U.K.

16. Separation of the Judiciary from the Executive is enjoined by

(a) Preamble (b) Directive Principle

(c) Seventh Schedule (d) judicial decision

17. The word ‘Economic Justice’ is found in

(a) Preamble

(b) Preamble, Fundamental Rights

(c) Preamble, Fundamental Rights, Directive Principles

(d) Preamble, Directive Principles.

18. Which of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation? (IAS 1993)

(a) A single citizenship

(b) Dual Judiciary

(c) Three lists in the Constitution

(d) A Federal Supreme Court to interpret the Constitution

19. The Preamble of the Indian Constitution reads

(a) We, the people of India adopt, enact and give to India this Constitution.

(b) We, the people of Constituent Assembly… adopt, enact and give to India this Constitution.

(c) We, the citizens of India adopt, enact and give to ourselves this Constitution.

(d) We, the people of India……………………………. in our Constituent Assembly… adopt, enact and give to ourselves this Constitution

20. The part of the Constitution that reflects the mind and ideals of the framers is

(a) Directive Principles (b) Fundamental Rights (c) Preamble (d) Citizenship

21. The inspiration of ‘Liberty, Equality and Fraternity’ was derived from

(a) American revolution (b) French revolution

(c) Russian revolution (d) none of these

22. The correct nomenclature of India according to the Preamble is

(a) Sovereign, Secular, Democratic Republic

(b) Sovereign, Democratic Republic

(c) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic

(d) Sovereign, Secular, Socialist Democracy

23. There is popular sovereignty in India because the Preamble to the Constitution begins with the words (Teacher’s Exam, 1994)

(a) Democratic India (b) People’s Democracy

(c) Sovereignty of People (d) we the people of India

24. There is a Parliamentary system of government in India because

(a) The Lok Sabha is directly elected by the people

(b) The Parliament can amend the Constitution

(c) The Rajya Sabha cannot be dissolved

(d) The Council of Ministers is responsible in the Lok Sabha

25. The President of the Indian Union has the same constitutional authority as the

(a) British monarch (b) President of U.S.A.

(c) President of Egypt (d) President of U.S.S.R.

26. Which of the following is not a characteristic of the federal state?

(a) Unicameralism (b) Independent Judiciary

(c) Division of powers (d) written Constitution

27. The source of India’s sovereignty lies in the

(Transmission Executive’s Exam, 1992)

(a) President (b) Prime Minister

(c) People of India (d) Preamble to the Constitution

28. Which of the following describes India as a Secular State?

(a) Fundamental Rights (b) Ninth Schedule

(c) Directive Principles (d) Preamble to the Constitution

29. In a federation the source of power for the unit states is

(a) Electorate (b) Constitution

(c) Federal Court (d) Federal Legislature

30. At the time of enactment of the Constitution which one of the following ideals was not included in the Preamble?

(a) Equality (b) Justice

(c) Socialist (d) Liberty

31. Which of the following is not a basic feature of the Indian Constitution?

(a) Presidential Government (b) Parliamentary Government

(c) Federal Government (d) Independence of Judiciary

32. Which of the following is not a salient feature of our Constitution?

(a) A parliamentary form of government

(b) A Sovereign Democratic Republic

(c) Contains Directive Principles of State Policy

(d) A federal polity akin to the American model

33. In a parliamentary form of government, real powers of the state are vested in the (Railways, 1994)

(a) Council of Ministers headed by the Prime Minister

(b) President

(c) Government

(d) Parliament

34. India is a democratic republic, because

(a) There is independence of judiciary

(b) The Head of the state is elected by the people

(c) There is distribution of powers between the Centre and the States

(d) There is Parliamentary supremacy

35. Match the following

List I List II

A. Govt, of India Act, 1919 1. Provincial Autonomy

B. Govt, of India Act, 1935 2. Separate Electorate

C. Minto Morley Reforms 3. Dyarchy

D. Cabinet Mission Plan 4. Constituent Assembly

ABCD ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 4 3 1

(c) 4 1 3 2 (d) 3 1 2 4

36. The Constitution of India (M.BA. 1993)

(a) Does not provide the Judicial Review

(b) Provides for Judicial Review on U.S.A. pattern

(c) Provides for Judicial Review with limited Scope

(d) Provides for Judicial Review as an integral part of it

37. The Preamble of our Constitution

(a) Is a part of the Constitution

(a) Contains the spirit of the Constitution

(c) Is a limitation upon the granted power

(d) None of these

38. Which of the following is not a part of the Preamble to the Indian Constitution?

(a) Secularism (b) Socialism

(c) Democratic Republic (d) Federalism

39. Which of the following Fundamental Rights is also available to a foreigner on the soil of India?

(a) Equality of opportunity in the matter of public employment

(b) Freedoms of movement, residence and profession

(c) Protection from discrimination on grounds only of religion, race, caste or sex.

(d) Protection of life and personal liberty against action without authority of law

40. Admission to an educational institution maintained by the State or receiving aid out of State funds can be denied on the ground of

(a) Sex (b) Place of birth

(c) Language (d) Religion

41. The Constitution provides that Hindi shall be

(a) The national language of India

(b) The language of communication between the State Governments

(c) The official language of the Union of India

(d) The language of communication between the Union Government and the State Governments

42. The Preamble to our Constitution includes all except

(a) Adult franchise (b) Equality of status

(c) Fraternity (d) Justice

43. Which of the following Rights of Citizens of India is justiciable and can be enforced through the Court of Law?

(a) Equality of opportunity in matters of public employment

(b) Right to adequate means of livelihood

(c) Right to equal opportunity for justice and free legal aid

(d) Right of children to free and compulsory education

44. Protection of the interests of the minorities is envisaged in which of the following articles? (Bank P.O., 1992)

(a) 14 (b) 19

(c) 29 (d) 32

(e) None of these

45. ‘Economic Justice’ as one of the objectives of the Indian Constitution has been provided in the

(a) Preamble and Fundamental Rights

(b) Preamble and Directive Principles

(c) Fundamental Rights and Directive Principle;

(d) Preamble, Fundamental Rights and Directive Principles

46. The most essential feature of the parliamentary form of government IS the (Railway Apprentices Exam, 1993)

(a) Sovereignty of the Parliament

(b) Written Constitution

(c) Accountability of the executive to the legisla-ture

(d) Independent judiciary

47. Indian President and Prime Minister are a replica of the heads of the State of which country?

(a) Britain (b) U.S.A.

(c) Ireland (d) U.S.S.R.

48. Which of the following is not a unitary feature of the Constitution?

(a) Appointment of Governors

(b) Constitution as the main law of land

(c) Amendment of the Constitution

(d) Financial dependence of the States

49. The Constitution of India is designed to work as a unitary government

(a) In normal times

(b) In times of emergency

(c) When the Parliament so desires

(d) At the will of the President

50. The Rajya Sabha is dissolved after (SSC C.RO. Sub- Inspector Exam. 2008)

(a) Every five years

(b) Every six years

(c) On the advice of the Prime Minister

(d) None of the above.

ANSWERS

1(b)

2.(c)

3(d)

4.

(c)

5(d)

6(b)

7.

(c)

8(c)

9(c)

10. (a)

11.(b)

12.(d)

13.(c)

14.

(c)

15.(b)

16.(b)

17.

(d)

18. (d)

19.(d)

20.(a)

21.(b)

22.(0

23.(d)

24.

(d)

25. (a)

26. (c)

27.

(d)

28.(d)

29.(b)

30. (c)

31. (a)

32. (d)

33. (a)

34.

(b)

35.(d)

36.(d)

37.

(b)

38.(d)

39.(d)

40.(a)

41. (c)

42. (a)

43. (a)

44.

(c)

45. (b)

46.(d)

47.

(»)

48. (b)

49.(b)

50.(d)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita