50 important questions for Himachal Pradesh Administrative Examination

ADVERTISEMENTS:

151. The marriage circle of caste was traditionally confined to a very small group within a/an

(a) Village

(b) Region

ADVERTISEMENTS:

(c) Clan

(d) Group

152. Social change has led to class cutting caste. It means

(a) There is some in upper class who were of upper caste.

ADVERTISEMENTS:

(b) There is some in upper caste who were of middle class.

(c) There is some in upper class who were also of upper caste

(d) There is some in upper class who were from schedule caste

153. The use of caste for political purposes makes caste a/an

ADVERTISEMENTS:

(a) Pressure group

(b) Interest group

(c) Association

(d) Institution

ADVERTISEMENTS:

154. Vertical social mobility experienced by an individual during his/her own life time is called

(a) Mobility

(b) Mobility in time

(c) Inter generation mobility

ADVERTISEMENTS:

(d) Intra-generational mobility

155. Horizontal social mobility is also called as

(a) Lateral mobility

(b) Co-lateral mobility

(c) Scale mobility

(d) Procedural mobility

156. Vertical social mobility experienced by a family lineage over the course of two or more generations, is called

(a) Co-lateral mobility

(b) Procedural mobility

(c) Inter-generational social mobility

(d) Scale mobility

157. Not only individuals but also whole groups may experience upward or down ward mobility. This phenomenon may be called

(a) Caste mobility

(b) Occupational mobility

(c) Group mobility

(d) Societal mobility

158. Which of the following is not the basis for natural inequality?

(a) Colour

(b) Education

(c) Race

(d) Gender

159. Gender stratification means

(a) Stratification based on religious value

(b) Stratification in terms of sexual difference

(c) Class difference

(d) Stratification based on caste system

160. Tick the right one

(a) The social stratification theory of Marx and Weber are identical

(b) Weber concentrates on class, party and status, while Marx concentrates on class only

(c) Weber has not said anything on social stratification

(d) Weber’s theory is based on caste, while Marx’s theory is on class

161. What is the relationship between Power, Prestige and Rewards?

(a) They are discrete factors

(b) They are inextricably related. Any one of them cannot be thought about without the other

(c) Power and Reward are concepts for modern society only

(d) Concept of prestige is relevant to tribal/ agricultural society only

162. Open system of social stratification is

(a) Society which allows mobility of groups

(b) Society which allows mobility of individuals

(c) Society which allows mobility of caste

(d) Society which allows mobility of individual or groups

163. Traditional China was characterised by a division into two classes, namely

(a) Chin and kin

(b) Peasants and gentry

(c) Loui and genui

(d) Literrati and chin

164. Gentry a minority lived on

(a) Production and dissamination of knowledge

(b) Rent collected from the peasants

(c) Selling silk

(d) Selling fruits

165. Institution of ‘Peculium’ in the estate system stands for

(a) Allowing a slave to raise his status through the accumulation of wealth

(b) Allowing land lords to have sexual access on female slaves

(c) Allowing slaves to be free of bond

(d) Allowing slaves to be free of bond after giving a proof of bravery or some gladiatorial activities.

166. When some people become rich and other turn to be the poor, it is an example of

(a) Vertical social mobility

(b) Horizontal social mobility

(c) Group mobility

(d) Functional mobility

167. In an open society, social mobility depends upon

(a) Family status

(b) Religious background

(c) Caste background

(d) The personal achievement of the people

168. When the system is rigid and traditional, modernity finds it very

(a) Difficult to penetrate

(b) Easy to penetrate

(c) Modernity is a process, which takes place in society due to change

(d) Modernity is time bound which has to take place

169. Mobility in the profession and mobility of the profession are two broad indicators of

(a) High priority mobility

(b) Status and prestige

(c) The phenomena which are very closely connected with income

(d) Which most people cherish

170. In every society we find that some factors are more important in causing mobility. Which one is not a factor?

(a) Size of the community

(b) Social stratification

(c) Nature of family education

(d) Fertility

171. Some expectations which people have from education is are

(a) An irrational outlook

(b) Strengthening the rituals and hatred feeling of religions

(c) Upholding the values of democracy

(d) All the above

172. The idea that all people have equal rights is termed as

(a) Equality

(b) Egalitarian

(c) Evaluation

(d) Judgement

173. Which among the following is true?

(a) Consumption of alcohol is a sign of high caste status

(b) Washing cloths and sweeping latrines are considered clean occupation

(c) Vegetarianism signifies a higher ritual status

(d) Widow Remarriage is a sign of high ritual status.

174. Which of the following concepts denote upward social mobility?

1. Tribalisation

2. Sanskritisation

3. Westernisation

4. Elite-emulation

(a) 2 and 3

(b) 2 only

(c) 2, 3 and 4

(d) 2 and 4

175. Organisation of production of a society

(a) Operates in isolation

(b) Is interlinked with the social framework

(c) Operates seasonally in isolation and seasonally in relation to the social framework

(d) Linked with caste relation only

176. Studies show “that traditionally the scheduled castes and the scheduled tribes belong to the

(a) Lower strata of the agrarian hierarchy

(b) Upper strata of the industrial hierarchy

(c) Upper strata of the agrarian hierarchy

(d) Middle strata of the agrarian hierarchy

177. There are broadly three approaches to the study of entrepreneurship. Which among the following is not the one?

(a) Sociological

(b) Economical

(c) Psychological

(d) Political

178. Which among the following is correct? An entrepreneur is

(a) Merely a capitalist

(b) An innovator

(c) A public servant

(d) A person with style

179. An entrepreneur takes

(a) Quick decision

(b) Long time to make a decision

(c) Uncalculated risk

(d) No risk

180. An entrepreneur has no

(a) Self confidence

(b) Creative and technical mind

(c) Commitment to work

(d) Dogmatic personality

181. The entrepreneurial class in India represents

(a) Upper strata of the socio-economic hierarchy

(b) Upper strata of the socio-politico hierarchy

(c) Middle strata of the socio-economic hierarchy

(d) Upper strata of the socio-psychological hierarchy

182. The Business elites

(a) Have been successful in becoming a p< of governing elites in India

(b)Have not been successful in becoming part of the governing elites in India

(c) Has been successful in becoming a pa of the governing elites in western state of India

(d)Has become governing elite in Assam

183. Recent trends show that in the functional of democracy in India

(a) There has not been any concentration of power

(b)There has been concentration of political power in the hand of few

(c) There has been concentration of power in northern part

(d)There has been decentralization of power in the southern part of the country

184. Why did the upper castes have a better education during colonial period?

(a) Because of the fact that they were better off in all fields including caste hierarchy and property relations.

(b)Because they were ritually superior to other castes

(c) Because of their racial superiority over the backward sections.

(d)Because of their psychological and mental superiority

185. Emphasis in the interactional approach to class is given on

(a) Attributes of individual or families

(b)Caste status

(c) Relationship with the means of production

(d)Relationship with the process of production

186. Traditional privileged and exploiting class included

(a) Rich traders and merchants

(b)King and feudal chiefs

(c) Priests

(d)All of the above

187. What were the land revenue settlements introduced by the British in India?

1. The Zamindari system

2. The Mahalwari system

3. The Ryotwari system

4. The Dahshala system

(a) 1 and 2

(b) 1 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 4

188. The new major social classes which emerged as a result of industrialisation in modern India are

(a) Peasants and the Land-lords

(b) The Zamindars and the Patidars

(c) The Bourgeoisie and the Proletariat

(d) Literate and illiterate

189. Who categorised agrarian class into ‘Malik’, ‘Kisan’ and ‘Mazdur’?

(a) Utsa Patnaik

(b) Daniel Thorner

(c) S.C. Dubey

(d) F.G. Bailey

190. Proletarianisation is a process of

(a) Upward social mobility

(b) Horizontal social mobility

(c) Downward social mobility

(d) Spatial social mobility

191. The strategy adopted by the ‘Green Revolution’ to raise the agricultural production is called

(a) Structural changes

(b) Technological changes

(c) Functional changes

(d) Land reform

192. Land reforms in India such as abolition of Zamindari, Ceiling and Green Revolution were adopted during

(a) Medieval India

(b) Ancient India

(c) Colonial India

(d) Post-independent India

193. Who has suggested that “If the rate of social mobility is low class solidarity and cohesion will be high”?

(a) Anthony Giddens

(b) Geddes

(c) Parry

(d) Talcott Parsons

194. “Social inequality is a rich source of much that is evil, but also of everything that is good” – whose view is it?

(a) Kant

(b) Hegel

(c) Engels

(d) H. Spencer

195. Bottomore writes about four classes, which among the following is not one proposed by Bottomore?

(a) Lower class

(b) Working class

(c) Peasantry

(d) Middle class

196. Apart from Caste and Class. Which among the following is an important aspect of social stratification?

(a) Power

(b) Authority

(c) Coercion

(d) Legitimacy

151(b)

152. (c)

153. (b)

154. (d)

155. (a)

156. (c)

157. (c)

158. (b)

159. (b)

160. (b)

161(b)

162. (d)

163. (b)

164. (b)

165. (a)

166. (a)

167. (d)

168. (a)

169. (b)

170. (d)

171(d)

172. (b)

173. (c)

174. (c)

175. (b)

176. (a)

177. (b)

178. (b)

179. (a)

180. (d)

181(a)

182. (b)

183. (b)

184. (a)

185. (c)

186. (d)

187. (C)

188. (c)

189. (b)

190. (c)

191.(b)

192. (d)

193. (a)

194. (a)

195. (a)

196. (a)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita