56 Important Questions on Akbar

ADVERTISEMENTS:

1.Between whom and when the second battle of Panipat was fought ?

Ans. Between Akbar and Hemp, the Prime Minister of Afghan Sardar Adil Shah in 1556 AD.

2.Which Mughal ruler was related with petticoat government ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Akbar.

3.When did Akbar take the reigns from Bairam Khan ?

Ans. 1560 AD.

4. Which destination did Akbar ask Bairam Khan to proceed?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Mecca.

5.At which place Bairam Khan was killed ?

Ans. At Patan, when he was proceeding towards Mecca.

6.When did Akbar defeat Baz Bahadur the ruler of Malwa?

ADVERTISEMENTS:

Ans. 1562 AD.

7. When did Akbar abolish slave system ?

Ans. In 1562 AD.

8.When did Akbar abolish pligrimage tax ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. In 1563 AD.

9.When did Akbar abolish Jazia ?

Ans. In 1564 AD.

10.What was Jazia ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. A tax during medieval period which was collected only from non-muslims.

11.When did Akbar defeat Rani Durgavati of Gondwana?

Ans. In 1564 AD.

12.Which Rajput ruler of Amer accepted the lordship of Akbar and married his daughter Harkhabai to Akbar?

Ans. Raja Bharmal.

13.Between whom and when the battle of Haldighati was fought ?

Ans. Between Mughal ruler Akbar and Rajput ruler Rana Pratap Singh. Akbar defeated him in this battle in 1576 AD.

14. When did Akbar defeat Mozaffar Shah the ruler of Gujarat and annexed Gujarat to his empire ?

Ans. 1572-73.

15.Which Rajput ruler did not accept the over lordship of Akbar ?

Ans. Rana Udai Singh of Chittor.

16. Who led the Mughal Army in the battle of Haldighati in 1576 AD ?

Ans. Raja Maan Singh and Asaf Khan.

17. In commemoration of which victory Akbar got built “Buland Darwaza” in Fatehpur Sikri?

Ans. In commemoration of the victory of Gujarat.

18. How many Subas (Provinces) Mughal empire had during the reign of Akbar ?

Ans. 15

19. What did the term ‘Vakil’ mean during Mughal period ?

Ans. Prime Minister.

20.What did the term “Mir Bakhshi” mean during the reign of Akbar ?

Ans. Paymaster-General.

21. Who was the ‘Sadar-e-Sadar’ during the reign of Akbar ?

Ans. Religious, advisor.

22.Who was the Mir Saman during the reign of Akbar ?

Ans. Religious advisor.

23.How many Jewels were there in the court of Akbar ?

Ans. Nine jewels.

24.Who were the nine jewels in the court of Akbar ?

Ans. Following were the nine jewels in the court of Akbar- (1) Birbal (2) Abul Fazal (3) Raja Todarmal (4) Bhagwan Das (5) Tansen (6) Raja Man Singh (7) Abdur Rahim Khan-e-Khana (8) Mulla Do Pyaza (9) Hakim Hukam.

25. Who was the most famous jewel in the court of Akbar ?

Ans. Birbal.

26.What was the real name of Birbal ?

Ans. Mahesh Das.

27. Which title Akbar conferred on Birbal ?

Ans. Raja and Kavi Raj.

28.Who was the greatest musician in the court of Akbar?

Ans. Tansen

29.Where was Tansen born ?

Ans. In Gwalior.

30.Where is the Mausoleum of Tansen situated ?

Ans. In Gwalior.

31. Which music style were very popular during the reign of Akbar ?

Ans. Malhar and Dhrupad.

32.Who was the court-poet of Akbar ?

Ans. Faizi.

33.Who was the famous painter in the court of Akbar?

Ans. Abdul Samad.

34. During the reign of which Mughal ruler Zabti system was introduced ?

Ans. Akbar.

35. Who was associated with Zabti system ?

Ans. Raja Todarmal and this system was called Raja Todarmal Bandobast,

36.Who introduced the Mansabdari system ?

Ans. Akbar.

37.Who was Abul Faizi?

Ans. He was the son of the famous Sufi saint Shaikh Mubarak one of the nine jewels in the court of Akbar.

38.Who wrote the famous book Akbarnama’ ?

Ans. Abul Fazal.

39. Who wrote the famous book ‘Ain-e-Akbari’ ?

Ans. Abul Fazal.

40.In which language the books ‘Ain-e-Akbari’ ani ‘Akbarnama’ have been written ?

Ans. Persian.

41.On whose instance Abul Fazal was killed ?

Ans. Jahangir.

42.Who founded a new faith Din-e-Elahi’ and when ?

Ans. Akbar, in 1581 AD.

43 who was the first person to embrace “Din-e-Elahi” ?

Ans. Birbal.

44. When did Akbar shift his capital from Agra to Fatehpur Sikri ?

Ans. 1571 AD.

45. How long Fathehpur Sikri was the capital of Mughals ?

Ans. From 1571 to 1584 AD, during the reign of Akbar.

46. Which place for discussions did Akbar build an Ibadat Khana in 1575 AD ?

Ans. Fatehpur Sikri.

47. On which day people of different faith used to gather at Ibadat Khana for religious discussions ?

Ans. On Thursday.

48.Who built the famous Humayun Tomb at Delhi ?

Ans. Akbar.

49.Who built the famous Agra Fort at Agra ?

Ans. Akbar.

50. Who built the famous Allahabad Fort at Allahabad?

Ans. Akbar.

51.To which Mughal king famous Sufi saint Salim Chisti was contemporary ?

Ans. Akbar.

52. To which Mughal king the Hindi famous poet Tulsidas was contemporary ?

Ans. Akbar.

53.Which Mughal ruler had the maximum seculars outlook ? Ans. Akbar.

54.Who is the national king of India ?

Ans. Akbar.

55.At which places the Durbar of Akbar were held ?

Ans. At Delhi and Agra.

56.Where is the Mausoleum of Akbar ?

Ans. Akbar was buried at Sikandra near Fatehpur Sikri.

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita