12 Important questions of Indian River System

ADVERTISEMENTS:

1. From where the river Satluj originates?

Ans. near Mansarovar lake from Rakas Tal in Tibet.

2. Which river of India is the longest and the largest?

ADVERTISEMENTS:

Ans. The Ganga.

3. After joining which river the Ganga forms the world’s biggest delta?

Ans. The Brahmaputra.

4. Where is the confluence of the rivers Ganga, Yamuna and Saraswati?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Allahabad.

5. By which name the river Brahmaputra is known as in Tibet?

Ans. Psangpo.

6. Which river separates Hariyana from Uttar Pradesh?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Yamuna River.

7. Which rivers of the South India (Peninsular India) flow in Rift valleys?

Ans. Narmada and Tapti.

8. Which alone river of the north-western India falls in the Arabian sea ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Luni.

9. Which river of Eastern India flows in the rift valleys?

Ans. Damodar.

10. Which river flows in between the Vindhyachal and Satpura mountain ranges?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Narmada.

11. Which mountain ranges separates the rivers Narmada and Tapti?

Ans. Satpura ranges.

12. Which is the longest among the Peninsular Rivers?

Ans. Godavari.

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita