33 Important Questions on the solar system

ADVERTISEMENTS:

1. What is a star ?

Ans. Star is a heavenly body which has its own light and heat. Our universe has billion of stars. Sun is a star.

2. What is a planet ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. A planet is a heavenly body which revolves around the sun. It does not have its own light and heat.

3. How many planets are there in our solar system ?

Ans. Nine planets.

4. What are the nine planets in our solar system ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. These are Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn Uranus, Neptune and Pluto.

5. In which directions the planets revolve around the sun?

Ans. From west to east. But Uranus and the Venus revolve from east to west.

6. Arrange the planets in order of the increasing distance from the sun.

ADVERTISEMENTS:

Ans. Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus Neptune and Pluto.

7. Arrange the planets in order of their sizes.

Ans. Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Earth, Venus, Mars, Mercury and Pluto.

8. In which type of the path does the planet revolve round the sun ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. In the elliptical path (orbit).

9. .What is an orbit ?

Ans. An orbit is a path in which the planet revolves.

10. Which planet Is the closest to the sun ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. The Mercury.

11. Which planet of the solar system is the hottest one ?

Ans. The Mercury.

12. Which planet is the farthest from the sun ?

Ans. The Pluto.

13. Which planet in the solar system is the coolest one ?

Ans. Pluto, being the farthest from the sun.

14. Which are the inner planets ?

Ans. The four planets Mercury, Venus, Earth and Mars are called the Inner planets or terrestrial planets.

15. Which are the outer planets ?

Ans. The five planets Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune and Pluto are the outer planets or Jovian planets.

16. Which planet is known as the Red planet ?

Ans. The Mars.

17. Which planet Is known as the Blue planet ?

Ans. The Earth.

18. Why the earth is known as the Blue planet ?

Ans. Because it looks like blue from the space.

19. Which planet resembles the earth in size and mass ?

Ans. The Venus.

20. Which is the brightest planet of the solar system ?

Ans. The Venus.

21. Which planet of the solar system is called Evening star ?

Ans. The Venus.

22. Which planet of the solar system is called Morning star ?

Ans. The Venus.

23. Which are the neighboring planets of the earth ?

Ans. The Venus and the Mars.

24. What is the position of the earth from the sun ?

Ans. Third.

25. What are satellites ?

Ans. Satellites are those heavenly bodies which revolve around the planet and do not have their own light and heat. ft

26. Which planet in the solar system has the maxima number of satellites ?

Ans. The Saturn.

27. How many satellites the Saturn has ?

Ans. 23.

28. Which is the biggest satellite of the Saturn ?

Ans. Titan.

29. Name the planets which do not have satellites?

Ans. The Mercury and the Venus.

30. What are Asteroids ?

Ans. Asteroids are celestial objects which revolve around theist in orbits mainly between the orbits of Mars and Jupiter. The asteroid are also called minor planets.

31. What are comets ?

Ans. Sometimes bright celestial objects with a tail are seen in It dark sky. These objects are called comets. The tail of comet always points away from the sun.

32. What are Meteors ?

Ans. earth’s atmosphere.

33. What are Meteorites ?

Ans. These are heavenly bodies which do not burn comp earth’s atmosphere and lands on earth are called meteorites.

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita