Sample Allahabad Bank PO Exam Question Paper on General Awareness

ADVERTISEMENTS:

1. Match the following Nobel lectures of 2010 with their field of contribution.

Column-I

I. Robert G. Edwards

ADVERTISEMENTS:

II. Mario Varges Llosa

III. Peter A. Diamond

IV. Liu Xiaobo

V. Richard F. Heck

ADVERTISEMENTS:

Column-II

(p) Economics

(q) Chemistry

(r) Medicine

ADVERTISEMENTS:

(s) Literature

(t) Peace

(A) I-r, II-s, II-p, IV-t, V-q

(B) I-q, II-r, III-s, IV-r, V-t

ADVERTISEMENTS:

(C) I-p, II-q, III-t, IV-r, V-p

(D) I-s, II-q, III-t, IV-r, V-p

(E) I-t, II-r, III-q, IV-r, V-s

2. Match the following Organizations with the Nobel Prize awarded by them.

ADVERTISEMENTS:

Column-I

I. The Royal Swedish Academy of Sciences

II. The Nobel Assembly at Karoliska Institute

III. The Swedish Academy

IV. Norwegian Nobel Committee

Column-II

(p) Nobel Prize in Literature

(q) Nobel Peace Prize

(r) Nobel Prize in Physiology or Medicine

(s) Nobel Prize in Physics, Chemistry and Nobel Memorial Prize in Economic Sciences.

(A) I-q, II-r, III-p, Iv-s

(B) I-r, II-q, III-s, IV-p

(C) I-s, II-q, III-p, IV-r

(D) I-p, II-q, III-s, IV-r

(E) I-s, II-q, III-p, IV-r

3. Here few statements re given. Which of them are correct?

I. Karia Munda is the Deputy Speaker of Lok Sabha.

II. Ratan Tata gifted $ 50 mn to Harvard Business School and it is the largest international donation in its 102-year history.

III. Abhinav Bindra became the third Indian shooter to carry the tricolor during the opening ceremony of a multi-discipline sporting event like commonwealth games.

(A) Only I is correct

(B) Only II is correct

(C) Only III is correct

(D) Only I and II are correct

(E) All I, II and III are correct

4. Which of the following countries completely banned ‘Face book’ social networking website for its countrymen?

(A) China

(B) United Arab Emirates

(C) Ghana

(D) Australia

(E) Pakistan

5. Consider the following statements

I. FGFA is fifth Generation Fighter Aircraft

II. FGFA is a joint venture of Hindustan Aeronautics Limited, Sukhoi Design Bureau and Rosoboronexport.

III. Sukhoi Design Bureau is Russian Organization export is Chinese organization

(A) Only I is correct

(B) Only I and II is correct

(C) Only II is correct

(D) Only II and III is correct

(E) All I,II and III is correct

6. Which of the following correct?

I. India and China declared 2011 as Mutual exchange year

II. Chinese language will be in the syllabus of C.B.S.E. from April 2011.

III. Stapled Visa Dispute is related with the People of Kashmir.

(A) Only I

(B) Only II

(C) Only I and III

(D) Only III

(E) All I, II and III

7. The payload capacity of GSLV is

(A) 2500 kg

(B) 3000 kg

(C) 1000 kg

(D) 12500 kg

(E) None of these

8. Anand satyanand was in news couples of weeks earlier, because

I. He is the Governor General of New Zealand and was the chief guest of 9th PBD celebrated in New Delhi (7-9 January 2011).

II. He was awarded ‘Pravasi Bharatiya Sammaan Award’ by Prime Minister of India.

III. 14 other people got awarded ‘Pravasi Bharatiya Sammaan Award’ including him.

(A) Only I is correct

(B) Only I and II correct

(C) Only II is correct

(D) Only I and III is correct

(E) All I,II and III are correct

9. As per the announcement made in the annual policy statement 2010-2011, the Reserve bank of India has constituted an Expert committee for studying the advisability of granting new urban co-operative banking license (UCBs). Who among the following heads this committee?

(A) Mr. Y H Malegam

(B) M. Damodaran

(C) Usha thorat

(D) Dr. A.M. Pedgaonkar

(E) None of these

10. As per the latest data on electronic transaction Released by reserve Bank of India, which among the following banks leads in electronic transactions in India?

(A) ICICI

(B) HDFC

(C) SBI

(D) Citibank

(E) None of these

11. Which among the following is the main motive of the reserve Bank of India behind its mechanism known as Development?

(A) To counter the problem of low capital in the scheduled banks

(B) To counter the volatility in the price of Government securities

(C) To handle the problem of discrepancy in accounting system in banks

(D) To control the scheduled bank’s assets and liability

(E) None of these

12. What is the Asian Development Bank’s latest forecast about growth of India’s economy?

(A) 8.2%

(B) 8.5%

(C) 8.9%

(D) 9.2%

(E) None of these

13. As per projection made by the RBI, what should be the approximate credit flow expansion during the current financial year?

(A) 10%

(B) 20%

(C) 25%

(D) 30%

(E) None of these

14. Which of the following is the full form of ‘BRA’ as used in banking field?

(A) Brazilian and Russian Association

(B) Banking Restructuring Act

(C) Banking Regulation Act

(D) Borrowing Risk Assessment

(E) None of these

15. Which among the following are Top 3 Banks with the largest ATM network in the country?

(A) SBI, ICICI, HDFC

(B) ICICI, SBI, HDFC

(C) HSBC, ICICI, SBI

(D) Punjab National Bank

(E) SBI, PNB, HDFC

16. As present our country has about 32000 rural bank branches. The Government, in order to facilitate inclusive growth throughout the country has in the Budget speech 2010-2011 directed banks to extend the reach of financial services to 73000 villages of our country, which have a population of …… as per 2001 census by 2012. Which among the following is the correct numeral to fill in the blank?

(A) 1000

(B) 2000

(C) 3000

(D) 4000

(E) 5000

17. Which of the following is the most reasonable idea behind issuing the sweat equity by the companies now a days?

(A) To provide more profits to the retail investors

(B) To provide more profits to the corporate investors

(C) To retain the best employees

(D) To save tax

(E) To save income tax

18. Which among the following groups is also referred to as signed the General Arrangements to Borrow (GAB)?

(A) G-7

(B) G-20

(C) G-8

(D) G-10

(E) None of these

19. Recently, Guido Mantega used the word ‘Currency War’ referring the china’s attempt to protect the Yuan from rising too quickly against the Dollar. Guido Mantega is the finance Minister of which of the following countries?

(A) Nigeria

(B) South Africa

(C) Brazil

(D) Mexico

(E) None of these

20. Many a time we read in the newspaper about a term ‘repatriation’ which refers to transfer of assets from of foreign country to a home country. Which among the following is a consequence of present Government rules in context with the ‘repatriation’?

(A) Large companies with foreign shares holding are liberal in their distribution of dividends

(B) The large companies with foreign share holding are not liberal in their distribution of dividends

(C) The large companies with foreign share holdings are able to carry assets to their home countries.

(D) The large companies with foreign share holdings are not able to carry their assets from their home countries to India.

(E) None of these

21. Many a time we read in the financial newspapers about a term ‘progressive tax system’. Consider the following statements in this context.

(A) Progressive tax is harsher on the poor sections of the society

(B) In progressive tax, average tax rate is less than the marginal tax rate.

Which among the following statements is/are correct?

(A) Only I is true

(B) Only II is true

(C) I and II are true

(D) Neither I nor II is true

(E) Sometimes both are true, sometimes both are not true

22. Recently India’s Income Tax department celebrated 150th establishment in the country. In the speech of Pranav Mukherjee on this occasion it was revealed that Income Tax Department has collected nearly Rupees 3.80 lakh corer in year 2009-2010. Now the minister asks the Income Tax department to make double digit contribution of direct taxes to GDP by collecting high revenues and help in building strong nation. What is the current contribution of Direct Taxes to GDP?

(A) 6.1%

(B) 7.3%

(C) 8.2%

(D) 9.2%

(E) 9.9%

23. The terms entry load and exit load are most frequently used in context with the following?

(A) Health Insurance

(B) Real Estates

(C) Mutual Funds

(D) Housing Loans

(E) Life Insurance

24. Which of the following statements about the EU-India Summit organized recently is/are correct?

I. It was organized in Brussels

II. It was the eleventh such Summit

III. EU was represented by President of the European Commission Jose Manuel Barroso

(A) I only

(B) I and II only

(C) II and III only

(D) A and III only

(E) A, II and III.

25. Which Japanese company has decided to build a rare earth processing plant in India recently?

(A) Fujitsu

(B) Hitachi

(C) Honda

(D) Toyota

(E) Suzuki

26. ‘e-Mita’ is the e-governance program launched by which of the following State Governments?

(A) Bihar

(B) Rajasthan

(C) Madhya Pradesh

(D) Chhattisgarh

(E) Karnataka

27. Which of the following statements about the report on Employment and Unemployment Survey (2009-2010) brought out by the labour bureau recently is/are correct?

I. Unemployment rate is higher in rural than in urban areas.

II. Both male and female unemployment rates are in two digits.

III. Female unemployment rate is higher than male in both rural and urban areas.

(A) I only

(B) I and II only

(C) II and III only

(D) I and III only

(E) All I, II and III

28. Who among the following chief ministers headed the working group on agriculture production that submitted its report to the Prime Minister recently?

(A) Bhupindar Singh Hooda

(B) Digambar Kamath

(C) Ashok Gehlot

(D) Nitish Kumar

(E) None of these

29. The Governments has issued notices to companies holding captive coal blocks such as ArcelorMittal, Tata Steel and NTPC, and sought their responses as to why coal blocks allocated to them should not be withdrawn. Which of the following reason behind the Governments notice?

(A) These companies have not paid government’s share of royalty fro mining of coal

(B) These companies have exported coal without government permission

(C) These companies have sold coal to other users instead use as them only for captive uses as required by the government policy.

(D) These companies have failed to develop the coal mines and launch mining operations as per the license conditions.

(E) None of these

30. India has decided to extend visa-on-arrival facility to five countries from which of the following regions from January 1, 2011?

(A) Eu

(B) ASEAN

(C) South America

(D) SAARC

(E) None of these

31. Universal Service Obligation fund refers to contributions by companies to which of the following sectors?

(A) Banking

(B) Steel

(C) Cement

(D) Telecom

(E) Tobacco

32. Which of the following is No. 1 on the list of top 500 Indian Companies compiled by business Magazine Fortune recently?

(A) ONGC

(B) Indian Oil

(C) reliance Industries Ltd.

(D) State Bank of India

(E) None of these

33. Which state was in news for passing a Bill for regulating micro Finance Institutions recently?

(A) Tamil Nadu

(B) Bihar

(C) Karnataka

(D) Andhra Pradesh

(E) Rajasthan

34. Who among the following is the chairperson of the Government appointed committee on small savings?

(A) Dr. Subir Gokarn

(B) Y.H. Malegam

(C) Shyamla Gopinath

(D) Dr. K.C. Chakrabarty

(E) None of these

35. Which State recorded the highest increase in forest cover, with a rise of 6,990 square km between 1997 and 2007, according to recent figures by Ministry of Environment and Forest?

(A) west Bengal

(B) Kerala

(C) Tamil Nadu

(D) Maharashtra

(E) Bihar

36. As per newspaper reports the bank of Japan, which is the Central Bank of the country, took special measures, first time in last six years, to contain the rise in the value of Yen. Why did Japan have to take this special measure which surprised many countries?

I. Japan was fearful that a rising currency would damage its export-led recovery plan.

II. It was one of the measures taken by Japan to come out to its economic setback it suffered in the recent past.

III. Since the US dollar has became a weak global currency, Japan wants the yen to be recognized as the global currency in place of the US dollar.

(A) Only I

(B) Only II

(C) Only III

(D) Only I and II

(E) Only II and III

37. The Reserve Bank of India has set up a working group to review current operating producer of monetary policy including LAE. What is the full form of LAF?

(A) Liquid assets and funds

(B) Liabilities and funds

(C) Liabilities Adjustment Finance

(D) Liquidity and Finance

(E) Liquidity Adjustments Facility

38. Many times we read about ‘Balance of Payment’ in economic literature. Which of the following statements defines the term correctly?

I. It is a record of all transactions made between one particular country and all other countries.

II. It is a record of all transactions made between the countries wherein the payment was made in a currency other than US dollars.

III. It is a record of all exports/imports from/by a country and difference in amount of both in terms of payments in US dollars.

(A) Only I

(B) Only III

(C) Only I

(D) Both I and II

(E) Both II and III

39. As per newspaper reports Australia and Canada have become new exporters of pulses to India. Until now which of the following countries was the single biggest exporter of pulses to India?

(A) Myanmar

(B) Pakistan

(C) Nepal

(D) Bangladesh

(E) Britain

40. AFSPA was in news recently. What does it mean?

(A) Armed forces super Powers Act

(B) Association of Financial Super powers in Asia

(C) Armed Forces special Powers Act

(D) Association of Forces and Super Powers in Asia

(E) None of these

41. Which of the following did not participate in Commonwealth Games recently held in Delhi?

(A) Saina Nehwal

(B) Dola Banerjee

(C) Gagan Narang

(D) Abhinav Bindra

(E) Sharath Kamal

42. What is the name of the scheme launched by the Indian Government for providing social security cover to the people working in unorganized sector?

(A) Raj Lakshmi

(B) Kuteer jyoti

(C) Arunodaya

(D) Swawlamban

(E) None of these

43. Direct Tax Code, which was recently revised, will be implemented from which date?

(A) April 2011

(B) April 2012

(C) March 2011

(D) March 2012

(E) None of these

44. Recent researches showed that ‘Medusa Cells’ can cure the cancer. Which of the following is correct statements regarding the Medusa cell?

I. Medusa cell is found in Human Blood and is discovered by Jacob S. Hankler in 1980.

II. Medusa cell is phagocyte and it uses its tentacles for the locomotion in the human blood.

III. Medusa cell is a kind of RBC which is found in the red bone marrow of human.

(A) Only I

(B) Only II

(C) I and II

(D) II and III

(E) I and III

45. Maximum FDI in Private Sector Bank in India is allowed up to…………

(a) 26%

(b) 49%

© 50%

(d) 74%

(e) Non of these

46. The Indian Government has introduced a new Wholesale Price Index (WPI) recently. The new WPI is based on which of the following years ………

(a) 2004-2005

(b) 2005-2006

© 2006-2007

(d) 2007-2008

(e) 2008-2009

47. Foreign Trade Policy 2009-2014. Which of this / these is / are its features?

I. Government will increase export to $ 200 billion in this financial year.

II. 30% reduction in the list of estimated goods for duty free import.

III. Cities like Agra, Barmer and Bhiwandi declared the cities of export excellence.

(a) Only I

(b) Only II

(c) Only III

(d) Only I & II

(e) Only I & III

48. What is the meaning of SWIFT code?

(a) Sound world wide in institution for transactions code

(b) Safe window in case of financial transactions code

(c) Society for world wide interbank financial telecommunication code

(d) Safe window for inter bank financial transactions code

(e) Non of these.

49. In which of the following states, ONGC has set up a 102 MW capacity wind power project?

(a) Gujarat

(b) Rajasthan

(c) West Bengal

(d) Orissa

(e) Andhra Pradesh.

50. Through which one of the following source (S), Indian companies are allowed to access funds from abroad.

I. External commercial Borrowings (ECB) only

II. Foreign Currency Convertible Bonds (FCCBs) foreign currency exchangeable bonds only

III. Preference shares only

(a) Only I

(b) Only II

(c) All I, II and III

(d) Only I and III

(e) Only III

Answer

1. a 2. c 3. d 4. a 5. b 6. e 7. a 8. d 9. a 10. b 11. b 12. b 13. b 14. c 15. a 16. b 17. c 18. d 19. c 20. a 21. b 22. a 23. c 24. e 25. d 26. b 27. d 28. a 29. d 30. b 31. d 32. b 33. d 34. c 35. b 36. a 37. e 38. a 39. a 40. c 41. e 42. d 43. a 44. c 45. b 46. a 47. a 48. c 49. b 50. C

, , , , ,

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita