52 useful questions on Indian National Congress

ADVERTISEMENTS:

1. Where was the first session of the Indian National Congress convened?

Answer: Bombay.

2. When was the first session of the Indian National Congress held?

ADVERTISEMENTS:

Answer: 1885 (December).

3. Who was the President of the first session of the Indian National Congress?

Answer: W C Banerjee.

4. In which session of the Indian National Congress the political leaders of Bengal joined?

ADVERTISEMENTS:

Answer:Second session.

5. By what name were known the leaders of the early phase of the Indian National Congress?

Answer: Moderates.

6. Mention the name of a Moderate leader.

ADVERTISEMENTS:

Answer:Dadabhai Naoroji.

7. When did the Surat Split take place?

Answer:1907.

8. Who was known as the ‘Grand Old Man’ of India?

ADVERTISEMENTS:

Answer: Dadabhai Naoroji.

9. Write the name of a militant nationalist leader.

Answer:Bal Gangadhar Tilak.

10. Who was the Viceroy of India at the time of the Partition of Bengal?

ADVERTISEMENTS:

Answer:Lord Curzon.

11. What was the name of the new province that was created as a result of the Partition of Bengal?

Answer: Eastern Bengal and Assam.

12. When was Bengal Partitioned?

Answer: 1905.

13. Name the ceremony that was observed on the day of the Partition of Bengal.

Answer: Rakhi-Bandhan.

14. When was Carlyle Circular issued?

Answer: 10 October, 1905.

15. Who founded the anti- Circular Society?

Answer: sachindraprasad Basu.

16. When was the anti-Circular Society started?

Answer: 4 November, 1905.

17. Which newspaper first mooted the idea of ‘boycott’?

Answer: Sanjibani (weekly paper).

18. Who founded the Dawn Society?

Answer: satishchandra Mukhopadhyay.

19. When vas the Dawn Society founded?

Answer: 1902.

20.Under whose initiative was born the National Education Council ?

Answer: Satischandra Mukhopadhyay

21. Name a newspaper that was instrumental in inculcating the spirit of opposition to the Partition of Bengal.

Answer: Sandhya

22. Name the first revolutionary secret society of Bengal.

Answer: Anushilan Samiti

23. When was the Anushilan Samiti founded ?

Answer: 1902

24. In Maharashtra who first preached the revolutionary path ?

Answer: Basudev Balwant Phadke

25. Who was the first revolutionary martyr of India ?

Answer: Damodar Chapekar

26. Which revolutionary society was established by the Savarkar Brothers ?

Answer: Abhinava Bharat

27. When was the capital of India transferred from Calcutta to Delhi ?

Answer: 1912

28. When was the Partition of Bengal annulled ?

Answer: 1911

29. When was Mitramela established?

Answer: 1899

30. Where was Abhinava Bharat founded?

Answer: In Maharashtra.

31. In which year started the Ganapati Shivaji Utsav?

Answer: 1890.

32. Which was the first act of revolution in India?

Answer: Rand-Ayrst murder.

33. Who was the founder of the Anushilan Samiti?

Answer: Pramathanath Mitra.

34. Which was the first Conspiracy Case instituted against the Indian revolutionaries?

Answer: Alipore Conspiracy Case.

35. Name one revolutionary of Maharashtra.

Answer: Basudev Balwant Phadke.

36. Who were the Chapekar Brothers?

Answer: Damodar Chapekar and Balkrishna Chapekar.

37. Who were the Savarkar Brothers?

Answer: Ganesh Savarkar and Vinayak Damodar Savarkar.

38. Who founded the Abhinava Bharat?

Answer: Savarkar Brothers Savarkar Brothers.

39. Who founded the Mitra Mela?

Answer: Savarkar Brothers.

40. Against who was the Nasik Conspiracy Case instituted?

Answer:Savarkar Brothers.

41. Name a revolutionary of Punjab.

Answer: Ajit Singh.

42. Name a revolutionary of Madras.

Answer:Chidambaram Pillai.

43. Name a leader of Maharashtra who played an important role in the Swadeshi movement?

Answer:Bal Gangadhar Tilak.

44. What was the real name of Sister Nivedita?

Answer:Margaret E. Nobel.

45. Who founded the Jugantar Dal?

Answer:Barindra Kumar Ghosh.

46. When was the Jugantar Dal founded?

Answer:1906.

47. National Council of Education was the result of which movement?

Answer:National education movement.

48. When was the National Council of Education formally inaugurated?

Answer:In 1906.

49. Name the paper edited by Arobindo Ghosh.

Answer:Batide Mataram.

50. Under whose Governor- Generalship was Partition of Bengal repealed?

Answer:Lord Hardinge.

51. Who first put forward the scheme of the Partition of Bengal?

Answer:William Ward.

52. When was the scheme of the Partition of Bengal first placed?

Answer: In 1896.

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita