50 questions on Romantic Period (English Literature)

ADVERTISEMENTS:

101. Keat’s Endymion has

(a) 3,000 lines

(b) 4,000 lines

ADVERTISEMENTS:

(c) 2500 lines

(d) 4,500 lines

102. Which is the pair of lovers Endymion does not meet in Keat’s Endymion?

(a) Venus and Adonis

ADVERTISEMENTS:

(b) Romeo and Juliet

(c) Glaucus and Scylla

(d) Arcthusa and Alpheus

103. Who wrote the famous Preface to the Lyri­cal Ballads?

ADVERTISEMENTS:

(a) Coleridge

(b) Southey

(c) Wordsworth

(d) Byron

ADVERTISEMENTS:

104. When were the Lyrical Ballads published?

(a) 1797

(b) 1798

(c) 1800

ADVERTISEMENTS:

(d) 1801

105. The Lyrical Ballads opens with

(a) Kubla Khan

(b) Ode to Duty

(c) Rime of the Ancient Mariner

(d) Immortality Ode

106. The Lyrical Ballads closes with

(a) Kubla Khan

(b) Immortality Ode

(c) Cristobel

(d) Lines Written above Tin tern Abbey

107. Who was the third person with Coleridge and Wordsworth at Quantico Hills when the Lyrical Ballads were composed?

(a) Robert Southey

(b) Walter Scott

(c) Dorothy Wordsworth

(d) Mary Lamb

108. William Wordsworth was born in

(a) 1770 (b) 1771

(c) 1768 (d) 1769

109. Who of the following is known for his Hel­lenic Spirit?

(a) Lord Byron

(b) RB. Shelley

(c) Southey

(d) John Keats

110. Who wrote:

“Our Sweetest songs are those that tell our saddest thoughts”?

(a) RB. Shelley

(b) Robert Southey

(c) Cardinal Newman

(d) S.T. Coleridge

111. How do we classify Shelley’s Prometheus Unbound? As

(a) an epic

(b) a legendary story

(c) mythological story

(d) a lyrical drama

112. Who wrote this: “He prayed well, who loved well both man and bird and beast”?

(a) William Wordsworth

(b) S.T Coleridge

(c) Leigh Hunt

(d) Cardinal Newman

113. Name the journal to which Southey contrib­uted regularly.

(a) The Quarterly Review

(b) The Backwoods Magazine

(c) The Edinburgh Review

(d) The Westminster Review

114. Sir Walter Scott collected Scottish ballads, and published them along with his own, in

(a) The Lay of the Last Minstrel

(b) Marion

(c) Minstrelsy of the Scottish Border

(d) The Lord of the Isles

115. How old was Byron when he published Hours of Idleness, a collection of poems in heroic couplet?

(a) 19 (b) 29

(c) 18 (d) 30

116. When Hours of Idleness was criticized by the Edinburgh Review, Lord Byron retaliated by writing a satiric piece. What was the title of this satire?

(a) The Vision of Judgment

(b) Mazeppa

(c) The Giaour

(d) English Bards and Scotch Reviewers

117. How many cantos could Byron complete of Childe Harold’s Pilgrimage during his two years tour of the continent?

(a) All four

(b) First two

(c) One and three

(d) Only one

118. The first two cantos of Childe Harold take a reader to

(a) Spain

(b) Portugal

(c) Greece and Albania

(d) All of the above.

119. What is the tone of the ending of the second canto of Childe Harold?

(a) Joyous

(b) Melancholy

(c) Self-pitying

(d) Optimistic

120. In which canto does the description of the “Battle of Waterloo” appear?

(a) Canto I

(b) It is an independent poem

(c) Canto III

(d) Canto IV

121. Who is the hero of Childe Harold?

(a) Nature

(b) An unnamed traveler

(c) A legendary king

(d) The poet himself

122. “Michael”, “The Solitary Reaper,” “To a High­land Girl” – all these poems depict

(a) the poet’s joy at the beauty of nature

(b) simple common folk

(c) poet’s awe at the spiritual presence

(d) deep sense of music

123. What was Wordsworth’s professed aim in the Lyrical Ballads?

(a) Purge poetry of all conceit

(b) Simplicity of diction

(c) Make it intelligible to common people

(d) All of the above

124. Which work inspired Coleridge’s Kubls Khan?

(a) Holinshed’s Chronicle

(b) Plutarch’s Lives

(c) Travels in Scotland

(d) Purchas’s Pilgrimage

125. The name of the prisoner of Chillon was

(a) Beppo

(b) Giaour

(c) Francois de Bonnivard

(d) Pasha

126. The Vision of Judgment is

(a) an attack on Jeffrey, the editor

(b) satire on Southey

(c) satire on a young man of Seville

(d) satire on society

127. Don Juan has

(a) 5 cantos (b) 15 cantos

(c) 16 cantos (d) 20 cantos

128. Who is Halide in Don Juan?

(a) Wife of Don Alfonso

(b) Daughter of an old pirate

(c) Princess of Constantinople

(d) A Duchess

129. Where do we find these lines? “Man’s love is of man’s life a thing apart, “Tis woman’s whole existence….”?

(a) Don Juan

(b) Bipod

(c) Childe Harold

(d) Lara

130. Where do we meet these characters? Don Alfonso, Julia, Sultana? In

(a) Lara

(b) Don Juan

(c) Childe Harold

(d) Beppo

131. When he wrote Queen Mab, Shelley was only

(a) 19 (b) 18

(c) 21 (d) 22

132. Which of Shelley’s poems has a story from Greek mythology?

(a) Prometheus Unbound

(b) Alastor

(c) Queen Mab

(d) Julian and Maddalo

133. Which poem was inspired by the Greek proclamation of independence, followed by Greek revolt against Turkish rule?

(a) Epipsychidion (b) Queen Mab

(c) Hellas (d) Prometheus

134. Who is Adonais of the poem Adonais?

(a) Lord Byron

(b) John Keats

(c) Shelley himself

(d) None of the above

135. We meet characters such as Asia, Hercules, Jupiter in

(a) Hellas

(b) Prometheus Unbound

(c) Adonais

(d) Queen Mab

136. In which novel Scott projects Scotland un­der Robert Bruce, King and national hero?

(a) Quentin Durward

(b) Kenilworth

(c) Castle Dangerous

(d) St. Ronan’s Well

137. Which of the following is not written by Walter Scott?

(a) The Black Dwarf

(b) The Legend Montrose

(c) The Talisman

(d) None of the above

138. What is the background of Ivanhoe?

(a) The first crusade of Constantinople

(b) Contemporary life in the Scottish span of St. Ronan’s well

(c) Enmity of Saxon and Norman

(d) Wales under Henry II

139. Who wrote the following?

Castle Rackrent, the Absentee, Ormond?

(a) Fanny Burney

(b) Jane Poster

(c) Thomas Peacock

(d) Maria Edge worth

140. This woman novelist wrote “Scotch” novels: Thaddeus of Warsaw and The Scottish Chiefs. Who is she?

(a) Jane Porter

(b) Susan Ferrier

(c) Marry Russell Mitford

(d) Maria Edge worth

141. Who wrote Headlong Hall, Maid Marian, Melincourt, Nightmare Abbey, Misfortunes of Elphin, Crotchet Castle and Gryll Grange?

(a) Thomas Peacock

(b) G.P.R. James

(c) George Meredith

(d) Charles Lever

142. One of the following was not associated with the ‘Edinburgh Review’. Identify him.

(a) Sidney Smith

(b) William Blackwood

(c) Henry Brougham

(d) Francis Jeffrey

143. One of the characters of Jane Austen remarks, “A lady’s imagination is very rapid; it jumps from admiration to love, from love to matrimony in a moment.” Who said this and in which novel?

(a) Mr. Woodhouse in Emma

(b) Darcy in Pride and Prejudice

(c) Catherine in Northanger Abbey

(d) None of the above

144. His sonnet was rejected by a magazine Gem, on the plea that it would “shock mothers”. At this he wrote to a friend, “I am born out of time …. When my sonnet was rejected, I exclaimed ‘Hang the age, I will write for antiquity.’ Who is he?

(a) Thomas Peacock

(b) Hazlitt

(c) Charles Lamb

(d) Leigh Hunt

145. This patriotic song is often prescribed for school anthologies in India:

“Breathes there the man, with soul so dead who never to himself hath said, this is my own, my native land.” Who is the poet?

(a) Robert Southey

(b) Walter Scott

(c) Lord Byron

(d) William Wordsworth

146. Where do we find Bingley?

(a) Pride and Prejudice

(b) Sense and Sensibility

(c) Mansfield Park

(d) Persuasion

147. When was the unfinished dream poem ‘Kubla Khan’ published?

(a) 1816 (b) 1810

(c) 1820 (d) 1821

148. Read the line: “About thirty years age, Miss Maria Ward of Huntingdon, with only seven thousand pounds, had the good luck to captivate Sir Thomas Bertram “. This is the beginning of a novel by Jane Austen. Which one?

(a) Mansfield Park

(b) Emma

(c) Sense and Sensibility

(d) Northanger Abbey

149. “It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good for­tune must be in want of a wife.” Which of Jane Austen’s novels begins with these words?

(a) Sense and Sensibility

(b) Northanger Abbey

(c) Pride and Prejudice

(d) Emma

150. Which of Scott’s novels depicts the conflict between the Puritans, the Covenanters, and the royal forces under Culverhouse”?

(a) Old Morality

(b) Castle Dangerous

(c) Heart of Midlothian

(d) Talisman

Answers:

101.

b)

102.

b)

103. (c)

104.

b)

105. (c)

106.

d)

107.

c)

108. (a)

109.

d)

110. (a)

111.

d)

112.

b)

113. (a)

114.

c)

115. (a)

116.

d)

117.

b)

118. (d)

119.

r)

120. (c)

121.

d)

122.

b)

123. (d)

124.

d)

125. (c)

126.

b)

127.

c)

128. (b)

129.

a)

130. (b)

131.

b)

132.

a)

133. (c)

134.

b)

135. (b)

136.

c)

137.

d)

138. (c)

139.

d)

140. (a)

141.

a)

142.

b)

143. (b)

144.

c)

145. (b)

146.

a)

147.

a)

148. (a)

149.

c)

150. (b)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita