49 Multiple Choice Questions with asnwers on General Knowledge

ADVERTISEMENTS:

1. The Himalayan rivers are-

(a) monsoon fed (b) snow fed

(c) ephimeral (d) seasonal

ADVERTISEMENTS:

2.From which of the following states does the river Cauvery originate ?

(a) Andhra Pradesh (b) Tamil Nadu

(c) Karnataka (d) Madhya Pradesh

3.The river basin which is called “Ruhr of India” is-

ADVERTISEMENTS:

(a) Damodar (b) Hooghly

(c) Godavari (d) Swarnarekha

4.The Siachin glacier is in-

(a) Jammu (b) Aksaichin

ADVERTISEMENTS:

(c) Ladakh (d) Garhwal

5. In which state Maikal range is situated ?

(a) Jammu & Kashmir (b) Rajasthan

(c) Gujarat (d) Madhya Pradesh ?

ADVERTISEMENTS:

6.Maharashtra plataeu is made up of-

(a) alluvial soil (b) coral reef

(c) sand stone (d) lava

7. The widest gap across the western Ghats is-

ADVERTISEMENTS:

(a) Bhor Ghat (b) Thal Ghat

(c) Khandwa Gap (d) Palghat

8. On which of the following states retreating monsoon has more effect ?

(a) Orissa (b) West Bengal

(c) Punjab (d) Tamil Nadu

9.The state in India having dry season for only three oi four months every year is-

(a) West Bengal (b) Mizoram

(c) Himachal Pradesh (d) Kerala

10. North-East monsoon brings maximum rainfall to-

(a) Mumbai (b) Delhi

(c) Kolkata (d) Chennai

11. The driest place in India is-

(a) Leh (b) Banner

(c) Jaisalmer (d) Bikaner

12. Which of the following states touches the boundary four nations ?

(a) Assam (b) Uttar Pradesh

(c) Nagaland (d) Jammu and Kashmir

13. Which of the following lattitudes passes through India?

(a) Equator (b) Tropic of cancer

(c) Tropic of Capricorn (d) Arctic circle

14. The India-Pakistan boundary was settled by-

(a) McMohan line (b) Radcliff line

(c) Durand line (d) Maginot line

15. Which of the following Indian states is land locked ?

(a) Andhra Pradesh (b) Bihar

(c) West Bengal (d) Kerala

16. The southernmost tip of India is-

(a) Lakshadweep (b) Andaman islands

(c) Kanye Kumari (d) Rameshwaram

17. Which is the important red soil area in India ?

(a) lndo-Gangetic plain (b) Southern Peninsula

(c) Gujarat and Maharashtra (d) Jammu & Kashmir

18. Which of the following soils is very hard to cultivate ?

(a) Alluvial (b) Red

(c) Black (d) Sandy

19. Which area of Madhya Pradesh is known for white tigers ?

(a) Rohilkhand (b) Baghel khand

(c) Malwa (d) None of these

20. Telgu Ganga Project is planned to supply drinking water to-

(a) Hyderabad (b) Coimbatore

(c) Chennai (d) Bangalore

21. Thein Dam is being constructed on the river-

(a) Satluj (b) Ravi

(c) Beas (d) None of these

22. Dry farming in India is extensively practised in-

(a) Kanara plains (b) Deccan region

(c) Coromandal plains (d) Punjab plains

23. In which state of India wet agriculture is practised ?

(a) Tamil Nadu (b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh (d) Kerala

24. Jhum cultivation is prevalent in-

(a) Punjab (b) Haryana

(c) Madhya Pradesh (d) Manipur

25. The highest milk producing breed of goat in India is-

(a)Barbari (b) Beetal

(c) Jamnapari (d) Black Bengal

26. After u. p. which state leads in production of sugarcane ?

(a) Tamil Nadu (b) Maharashtra

(c) Bihar (d) Andhra Pradesh

27. In which of the following states does the maximum density of canals lie ?

(a) Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh

(b) Andhra Pradesh (d) U. P.

28. Mathura refinery receives crude oil from-

(a) Cauvery basin (b) Vadodara

(c) Kandla (d) None of these

29. In which of the following states Koyali having a petroleum refinery is located ?

(a) Bihar (b) Assam

(c) Gujarat (d) U. P.

30.Lignite is found in India in-

(a) Rourkela (b) Hazaribagh

(c) Raniganj (d) Neyveli

31. The state in south India with a thermal station at Tuticoran is-

(a) Karnataka (b) Kerala

(c) Tamil Nadu (d) Andhra Pradesh

32. At present, India’s largest mineral resource is-

(a) copper (b) coal

(c) iron-ore (d) none of these

33.The only place where tin is found in India is-

(a) Hazaribagh (b) Rewa

(c) Salem (d) Quilon

34.India has the maximum amount of foreign trade with-

(a) U. S. A. (b) China

(c) Japan (d) Germany

35.Nhava Sheva, one of India’s major ports is in-

(a) Gujarat (b) West Bengal

(c) Maharashtra (d) Andhra Pradesh

36. Which of the following ports does not have a natural harbour ?

(a) Cochin (b) Mumbai

(c) Chennai (d) Vishakhapatnam

37.The first Electric train in India (Deccan Queen) was run between-

(a) Mumbai and Surat (b) Howrah and Delhi

(c) Kalyan and Pune (d) New Delhi and Chennai

38.Gitanjali Express runs between-

(a) Howrah-Puri (b) Howrah-Jammu

(c) Howrab-Mumbai (d) Howrah-Jaipur

39. The first shore-based steel plant in India is in-

(a) Haldia (b) Kandla

(a) Tamil Nadu (c) Punjab

(c) Paradeep (d) Vishakhapatnam

40. The place ‘Avadi’ which is known for the manufacture of Vijay anta tanks for the Indian Army is located in-

(a) Orissa (b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh (d) Tamil Nadu

41. In which industry is sal wood used mostly ?

(a) Railway sleepers (b) Matches

(c) Paper (d) None of these

42. The main centre of diamond cutting industry in India is-

(a) Panna (b) Kolar

(c) Surat(d) Agra

43. Where is the Hindustan Shipyard located ?

(a) Cochin (b) Vishakhapatnam

(c) Mumbai (d) Kolkata

44. The satellite freight city is being developed near which of the following cities ?

(a) Kolkata (b) Bangalore

(c) Kandla (d) Gurgaon

45. India’s oldest Planetorium is located at-

(a) Kolkata (b) Mumbai

(c) Patna (d) Ahmadabad

46. The first submarine built by India is-

(a) INS Shalki (b) INS Ganga

(c) INS Godavari (d) INS Himgiri

47.Vijayawada is situated on the bank of the river–

(a) Tungabhadra (b) Godavari

(c) Krishna (d) Cauvery

48.NEFA is the old name of-

(a) Karnataka (b) Tamil Nadu

(c) Nagaland (d) Arunachal Pradesh

49.Kaiga in Karnataka is famous for-

(a) nuclear plant (b) ancient fort

(c) fertiliser plant (d) cement plant

50.Palk straits separates India from-

(a) Bangladesh (b) Pakistan

(c) Sri Lanka (d) Maldives

1. (b)

2. (c)

3. (a)

4. (c)

5. (d)

6. (d)

7. (d)

8. (d)

9. (d)

10. (d)

11. (c)

12. (d)

13′. (b)

14. (b)

15. (b)

16. (c)

17. (d).

18. (b)

19. (b)

20. (c)

21. (b)

22. (b)

23. (d)

24. (d)

25. (b)

26. (b)

27. (d)

28. (c)

29. (c)

30. (d)

31. (c)

32. (b)

33. (b)

34. (a)

35. (c)

36. (c)

37. (c)

38. (c)

39. (d)

40. (d)

41. (a)

42. (c)

43. (b)

44. (d)

45. (a)

46. (a)

47. (c)

48. (d)

49. (a) ‘

50. (c)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita