46 Objective Questions on International Current affairs Part-2 (Civil Service Examination)

ADVERTISEMENTS:

47. Shirin Ebadi, who won the Nobel Peace Prize in 2003, is from: [2004]

(a) Iraq (b) Nigeria

(c) Iran (d) Libya

ADVERTISEMENTS:

48. Where has world’s largest ever meet on HIV AIDS held in July, 2004? [2005]

(a) Bangkok (b) Singapore

(c) New York (d) Rome

49. Recently, to which of the following countries did India offer to build a Buddha temple? [2005]

ADVERTISEMENTS:

(a) China (b) Myanmar

(c) Thailand (d) Vietnam

50. In which one of the following countries did hundreds of people die in year 2004 as a result of flooding and mudslides triggered by Tropical Storm Jeanne? [2005]

(a) Columbia (b) Haiti

ADVERTISEMENTS:

(c) Sudan (d) Ghana

51. Where do the Sahariya tribals, who were recently in the news, live? [2005]

(a) Andhra Pradesh (b) Assam

(c) Rajasthari (d) Orissa

ADVERTISEMENTS:

52. Match List I With List II and select the correct answer using the codes given below the lists: [2005]

List-I (Distinguished Person)

A. Guenter Grass

B. Trevor HuddlestonC. Dicky Dolbia

ADVERTISEMENTS:

D. Kim Campbell

List II (Achievement/ Known as)

1. First Woman Prime Minister of Canada

2. Nobel Prize Winner for literature

3. Leading campaigner against apart held in South Africa.

4. Youngest woman to climb the Mt. Everest

5. American violinist

Codes:

(a) A-5;B-3;C-2;D-1

(b) A-2;B-4;C-1;D-3

(c) A-5; B-3; C-4; D-2

(d) A-2; B-4; C-1; D-3

53. Which one of the following countries is the first country in ft world to propose a carbon tax for its people to address global warming? [2006]

(a) Australia (b) Germany

(c) Japan (d) New Zealand

54. Who among the following directed the film chosen as India official entry for of2006 Academy Awards? [2006]

(a) Adoor Gopalakrishnan

(b) Amol Palekar

(c) SanjayLeelaBhansali

(d) Kunal Kohli

55. What is Medecins Sans Frontieres (MSF)? [2006]

(a) An agency formed by the International Olympic Committee (IOC) to check misuse of the drugs by sportspersons.

(b) A non-governme’ntal organization which specializes in international humanitarian aid and emergency medical assistance.

(c) An organization to develop applications of nanotechnology in medicine.

(d) An organization of medical practitioners funded by the European Union which carries out research against spread of AIDS.

56. Zayed bin Sultan-al-Nahyan was a long serving President of which of the following? [2006]

(a) Oman (b) Kuwait

(c) United Arab Emirates (d) Saudi Arabia

57. What was the main reason for which Niger was in the news in recent times? [2006]

(a) Many deaths due to AIDS

(b) Fierce civil war

(c) Intense fighting with Algeria

(d) Famine and starvation

58. Which of the following countries signed the Tshwane Declaration in October 2006? [2007]

(a) China and South Africa

(b) India and South Africa

(c) South Africa and Botswana

(d) Saudi Arabia and South Africa

59. Recently, the European Union and other six countries including India signed the International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) Project. Which one of the following was not a signatory to it? [2007]

(a) Canada (b) China

(c) Japan (d) USA

60. How is Steve Fossett known as [2007]

(a) as a crocodile hunter

(b) for completing the longest nonstop flight around the globe

(c) for swimming across Atlantic Ocean

(d) for climbing to Mt Everest without any co-climber

61. Consider the following statements:

1. Republicans won the majority in the US House of Representatives Elections held in the year 2006.

2. Republican Bobby Jindal, won a seat in the US House of Representatives for the second time. Which of the statements given above is/are correct? [2007]

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both land2 (d) Neither 1 nor2

62. What is the broad area in which the Nobel Prize winners for the year 2006 in Physiology or Medicine, worked to get the Prize? [2007]

(a) Prevention of weakening due to ageing

(b) Flow of genetic information

(c) Immunology and disease resistance

(d) Adult stem cell research

63. Which one of the following counties is planning to construct a rival to the Panama Canal to link the ‘Pacific and Atlantic Oceans’ [2007]

(a) Colombia (b) Costa Rica

(c) Guatemala (d) Nicaragua

64. Which one of the following pairs of countries joined the European Union in January 2007? [2007]

(a) Bulgaria and Romania

(b) Bulgaria and Belgium

(c) Romania and Slovenia

(d) Hungary and Croatia

65. Which one of the following countries recently upgraded its defence agency to a full defence ministry? [2007]

(a) Italy (b) Japan

(c) Switzerland (d) Poland

66. In the latter half of the year 2006, in which one of the following countries did a military coup take place? [2007]

(a) Cambodia (b) Laos

(c) Thailand (d) Vietnam

67. Near the end of the year 2006, which one of the following countries was suspended from the Commonwealth after a military coup? [2007]

(a) Kenya (b) Myanmar

(c) Fiji (d) Tanzania

68. Who was Leander Paes’s partner when he won Doubles Final in the US Open Tennis Tournament, 2006? [2007]

(a) Max Mirnyi (b) Martin Damm

(c) Bob Bryan (d) Mike Bryan

69. Which one of the following cities has been the venue of the Asian Games for the maximum number of times from the year 1951 to the year 2006? [2007] (a) Delhi (b) Bangkok

(c) Tokyo (d) Beijing

70. Wangari Maathai, the Nobel Prize winner from Kenya is known for her contribution to which one of the following? [2007]

(a) Journalism

(b) International economics

(c) Sustainable development

(d) Child development

71. Consider the following statements: [2008]

1. Orange Prize is awarded to a work of published fiction in English by a woman.

2. Pulitzer Prize is awarded by the Commonwealth Foundation to a citizen of any Commonwealth country for any literary work in English.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only, (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor2

72. In the year 2007, an earthquake led to massive radioactive water leakage in the largest nuclear plant in the world. In which country did it occur? [2008]

(a) Germany (b) Canada

(c) Japan (d) USA

73. Where was the World Summit on Sustainable Development (Rio+10) held? [2008]

(a) Davos (b) Nova Scotia

(c) Johannesburg (d) Shanghai

74. Where was the first desalination plant in India to produce one lakh litres freshwater per day based on low temperature thermal desalination principle commissioned? [2008]

(a) Kavaratti (b) Port Blair

(c) Mangalore (d) Valsad

75. ‘Hand-in-Hand 2007’, a joint anti terrorism military training was held by the officers of the Indian Army and officers of Army of which one of the following countries? [2008]

(a) China (b) Japan

(c) Russia (d) USA

76. Kim Dae-jung won the Nobel for Peace. He is from which one of the following countries? [2008]

(a) Vietnam (b) Cambodia

(c) South Korea (d) Japan

77. How is the United Nations Monetary and Financial Conference where in the agreements were signed to set up IBRD, GATT and IMF, commonly known? [2008]

(a) Bandung Conference

(b) Bretton Woods Conference

(c) Versailles Conference

(d) Yalta Conference

78. Who among the following scientists shared the Nobel Prize in Physics with his son? [2008]

(a) Max Planck (b) Albert Einstein

(c) William Henry Bragg (d) Enrico Fermi

79. A very big refugee camp called Dadaab, recently in the news, is located in

(a) Ethiopia (b) Kenya

(c) Somalia (d) Sudan

80. Consider the following names:

1. Ike

2.Kate

3. Gustav

Which of the above are the names of hurricanes that had occurred very recently? [2009]

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

81. In the latter half of the year 2008, which one of the following countries pulled out of Commonwealth of Independent States? [2009]

(a) Azerbaijan (b) Belarus

(c) Georgia (d) Kazakhstan

82. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists: [2009]

List-1 (Persons in news) – List-II (Countries they belong to)

A. Luisa Dias Diogo – 1. Kenya

B. Mwai Kibaki – 2. Mozambique

C. Rupiah Banda – 3. Zambia

4. Zimbabwe

Code:

(a) A-1;B-2;C-3 (b) A-2;B-1;C-3

(c) A-2; B-1;C-4 (d) A-1;B-2;C-4

83. To integrate cultural leaders into its meetings, which one of the following gives “Crystal Award”? [2009]

(a) Asia Pacific Economic Cooperation

(b) International Bank for Reconstruction and Development

(c) World Health Organization

(d) World Economic Forum

84. In the context of Indian news in recent times, what is MCX- SX? [2009]

(a) A kind of supercomputer

(b) Title of Moon Impact Probe

(c) Stock exchange

(d) Nuclear-powered submarine

85. From which one of the following did Kosovo declare its independence? [2009]

(a) Bulgaria (b) Croatia

(c) Macedonia (d) Serbia

86. In the middle of the year 2008 the Parliament of which one of the following countries became the first in the world to enact a Climate Act by passing “The Climate Change Accountability Bill”? [2009]

(a) Australia (b) Canada

(c) Germany (d) Japan

87. Elephant pass, which is frequently in the news, is mentioned of the affairs of which one of the following? [2009]

(a) Bangladesh (b) India

(c) Nepal (d) Sri Lanka

88. Among other things, which one of the following was the purpose for which the Deepak Parekh Committee was constituted? [2009]

(a) To study the current socio-economic conditions of certain minority communities

(b) To suggest measures for financing the development of infrastructure

(c) To frame a policy on the production of genetically modified organisms

(d) To suggest measures to reduce the fiscal deficit in the Union Budget

89. Who among the following is the founder of World Economic Forum? [2009]

(a) Klaus Schwab (b) John Kenneth Galbraith

(c) Robert Zoellick (d) PaulKrugman

90. In the context of the affairs of which of the following is the phrase “Special Safeguard Mechanisms” mentioned in the news frequently? [2010]

(a) United Nations Environment Programme

(b) World Trade Organisation

(c) ASEAN-India Free Trade Agreement

(d) G-20 Summits

91. Stiglitz Commission established by the President of the United Nations General Assembly was in the international news. The commission was supposed to deal with [2010]

(a) The challenges posed by the impending global climate change and prepare a road map

(b) The workings of the global financial systems and to explore ways and means to secure a more sustainable global order

(c) Global terrorism and prepare a global action plan for the mitigation of terrorism

(d) Expansion of the United Nations Security Council in the present global scenario

92. As per the UN-Habitat’s Global Report on Human Settlements 2009, which one among the following regions has shown the, fastest growth rate of urbanization in the last three decades? [2010]

(a) Asia

(b) Europe

(c) Latin America and Caribbean

(d) North America

Answers:

48. (a) AIDS has undoubtedly emerged as the history’s biggest epidemic. To address this menace, around 20,000 policy makers, scientist, activists and celebrities attended the 15th International Aids Conference at Bangkok.

49. (a)Top religious officials and local people in central China’s Henan province have warmly welcomed India’s initiative to build a Buddhist temple in the historic city of Luoyang. During Chinese Premier Wen Jiabao’s recent visit to India, the two government signed the Memorandum on Construction of an Indian style Buddhist temple on the western side of the White House temple in Luoyang, Henan province.

50. (c) In Haiti hundreds of people die in year 2004 as a result of flooding and mud slides triggered by tropical strom Jeanne.

51. (c)Sahariya tribes are primitive tribes of Rajasthan. They mostly found in Kishanganj area of Baran District.

52. (b)Guenter Grass: The 71 -year old German novelist who confronted his countrymen with their guilty silence after the Holocaust, today won the Novelist Prize for Literature Archbishop Trevor Huddleston the Anglican monk who led the British compaign to end apartheid in South Africa.

Dicky Dolma: 19 was the youngest woman in the world to climb Mt. Everest in 1993.

Kim Campball: In October 1993, Canadians elected a new Liberal government, and in December 1993 she resigned of the part and retired from electoral politics.

53. (d) New Zealand is the first country in the world to propose a carbon tax for its people address global warming in the year 2005.

54. (b) 55. (b) 56. (c)

57. (d) Nigar was in the news recently for famine and starvation.

58. (b) 59. (a) 60. (b)

61. (b) 62. (b) 63. (d)

64. (a) 65. (b) 66. (c)

67. (c) 68. (b) 69. (b)

70. (c) 71. (a) 72. (c)

73. (c) 74. (a) 75. (a)

76. (c) 77. (b) 78. (c)

79. (b) 80. (c) 81. (c)

82. (b) 83. (d) 84. (c)

85. (d) 86.(b)

87. (d) Elephant pass is present in Sri Lanka.

88. (b)

89. (a)The foundation was founded in 1971 by Klaus Schwab, a German-born business professor at the University of Geneva. Originally named the European Management Forum, it changed its name to the World Economic Forum in 1987.

90. (a) 91. (b) 92. (a)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita