25 GK Questions and Answers on Indian Independence Movement

ADVERTISEMENTS:

25 GK Questions and Answers on Indian Independence Movement

1. When was First War of Independence fought?

(a) 1757 (b) 1857

ADVERTISEMENTS:

(c) 1957 (d) None of these

2. What is 1757 famous for?

(a) Battle of Panipat (b) Battle of Plassey

(c) First War of Independence (d) Birth of Mahatma Gandhi

ADVERTISEMENTS:

3. Whom did Mahatma Gandhi regard as his heir?

(a) Indira Gandhi (b) Subhas Chandra Bose

(c) Jawaharlal Nehru (d) Rajagopalachari

4. Who is the hero of Quit India Movement?

ADVERTISEMENTS:

(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru

(c) Subhash Chandra Bose (d) Jaiprakash Narain

5. Who did not agree with Mahatma Gandhi’s policy of non-violence?

(a) Jaiprakash Narain (b) Subhash Chandra Bose

ADVERTISEMENTS:

(c) Bhagat Singh (d) All of the above

6. Whose father also became President of the Indian National Congress?

(a) Mahatma Gandhi (b) Subhash Chandra Bose

(c) Jawaharlal Nehru (d) None of the above

ADVERTISEMENTS:

7. Which lady became the President of the Indian National Congress?

(a) Kasturba Gandhi (b) Sucheta Kriplani

(c) Sarojini Naidu

(d) None of the above

8. Which Englishmen are responsible for the independence of India?

(a) Elmund Burke (c) Hume

(b) Macaulay (d) All of the above

9. Who were predecessors of the Indian National Congress?

(a) Indian Association

(b) British Indian Association

(c) Both

(d) Neither

10. What was the result of the revolt of 1857?

(a) The passionate claim of the Europeans to dominate

(b) The passionate claim of the Indians to equality

(c) Both {d) Neither

11. Who was Allan Octavian Hume?

(a) A benevolent. British civilian

(b) Founder of the Indian National Congress

(c) Both id) Neither

12. When was the first session of the Indian National Congress held?

(a) December 27, 1885 (b) December 25, 1885

(c) December 31, 1885 (d) None of the above

13. Where was the first session of the Indian National Congress held?

(a) Kolkata (b) Mumbai

(c) Chennai (d) Delhi

14. Who presided over the first session of the Indian National Congress?

(a) A.O. Hume (b) Mahatma Gandhi

(c) W.C. Bannerjee (d) None of the above

15. Who was a great leader of the Freedom Movement?

(a) Bal Gangadhar Tilak (b) Bipin Chandra Pal (c) Lala Lajpat Rai (d) All of the above

16. Who helped the British in their policy of divide and rule?

(a) Sir Syed Ahmed (b) M.A. Jinnah

(c) Aga Khan (d) All of the above

17. Who was born in 1847?

(a) Independence of India (b) Annie Besant (c) Mahatma Gandhi (d) None of these

18. Who was Annie Besant?

(a) A member of Fabian Society (,b) A member of Theosophical Society

(c) President of Indian National Congress

(d) All of the above

19. Which woman was not the President of the Indian National Congress?

(a) Annie Besant (b) Sarojini Naidu

(c) Indira Gandhi (d) None of the above

20. Who was Annie Besant?

(a) A South Indian (b) An English Lady

(c) A Bengali woman (d) None of the above

21. Who was Annie Besant?

(a) Many times traveller all over the world

(b) A rebel and reformer

(c) A great orator and inspired leader

(d) All of the above

22. Who said, “Without Hinduism Indian has no future”?

(a) Mahatma Gandhi (b) Max Mueller

(c) Annie Besant (d) Guruji Golwalker

23. Who has acquired a permanent niche within the heart-temple or “Hridaya mandir” of the Indian Nation?

(a) Kasturba Gandhi (b) Sarojini Naidu

(c) Annie Besant (d) All of the above

24. About whom did Mahatma Gandhi say? “She is one of the greatest orators of the world, because she speaks what she believes, acts according to what she speaks”.

(a) Sarojini Naidu (b) Indira Gandhi

(c) Annie Besant (d) None of these

25. When was Mahatma Gandhi born?

(a) October 2, 1869 (b) October 2, 1879

(c) October 2, 1859 (d) None of the above

ANSWERS

1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (c) 10. (c) 11. (c) 12. (a) 13. (b) 14. (c) 15. (d) 16. (d) 17. (b) 18. (d) 19. (d) 20. (b) 21. (d) 22. © 23. (d) 24. (c) 25. (a)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita