23 Important Questions on the Mughal Empire

ADVERTISEMENTS:

1. Which Mughal ruler in Indian history as “Shah-e.- Bekhabar?”

Ans. Bahadur Shah.

2. During the reign of which Mughal ruler there was a Sikh rising in Punjab under the leadership of Banda Bahadur?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Bahadur Shah.

3. Who abolished the Jazia tax reimposed by Aurangzeb ?

Ans. Jahandar Shah.

4. Which Mughal ruler introduced the Ijarah system (revenue farming) ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Jahandar Shah.

5. Who was known as the ‘king maker’ in the history of India ?

Ans. Sayyed Brothers.

6. During the reign of which Mughal ruler the Sikh leader Banda Bahadur was captured and killed ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Farrukh Siyar.

7. An English surgeon Dr. Hamilton cured which of the Mughal of some serious disease ?

Ans. Farrukh Siyar.

8. Who killed Farrukh Siyar ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Sayyed Brothers.

9. During the reign of which Mughal ruler Bengal, Avadh and Hyderabad became independent ?

Ans. Mohammad Shah.

10. During whose reign Nadir Shah invaded India and looted Delhi in 1739 AD ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Mohammad Shah,

11. During whose reign Nadir Shah invaded India and looted peacock throne and Kohinoor diamond and took them to Iran ?

Ans. Mohammad Shah.

12. Who killed the Sayyed brothers ?

Ans. Nizam-ul-Mulk.

13. Whom did Mohammad Shah appoint his Prime Minister ?

Ans. Nizam-ul-Mulk.

14. Which Mughal ruler is known as ‘Rangila’ in history?

Ans. Mohammad Shah.

15. During whose reign Ahmad Shah Abdali invaded India thrice ?

Ans. Ahmad Shah.

16. Who was Ahmad Shah Abdali ?

Ans. He was the Defense Minister of Nadir Shah.

17. Between whom the third battle of Panipat was fought and when ?

Ans. Ahmad Shah Abdali and the Marathas in 1761 AD?

18. Which Mughal ruler participated in the battle of Buxar in 1764 AD, in favour of Mir Qasim of Bengal and Nawab’ of Avadh Shuja-ud-Daula against the British rule?

Ans. Shah Alam II.

19. Which Mughal ruler had to grant the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the British after the battle of Buxar?

Ans. Shah Alam II.

20. Who was the last ruler of Mughal dynasty ?

Ans. Bahadur Shah Zafar.

21. Where Bahadur Shah Zafar was deposed in capital?

Ans. Rangoon.

22. Where Bahadur Shah Zafar died ?

Ans. In Rangoon.

23. Where is the Mausoleum of Bahadur Shah Zafar?

Ans. In Rangoon

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita