16 Important Question on Major Industries of India

ADVERTISEMENTS:

1. Which city of India is known as Manchester of India ?

Ans. Ahmadabad.

2. Which Iron and Steel company in private sector in India is the largest one ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Iron and Steel company at Jamshedpur.

3. Which Iron and Steel company in public sector in India is the largest one ?

Ans. Iron and Steel company at Bokaro.

4. Which is the largest Chemical Fertilizer Company in India ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Chemical factory at Sindri (Jharkhand).

5. In which state of India the production of Jute products is the highest ?

Ans. West Bengal.

6. Which city of India is the most famous for glass industries?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Ferozabad.

7. Which city of India has the biggest cement factory of India ?

Ans. Churk (Uttar Pradesh).

8. With the collaboration of which country the Hourly Steel plant was set up ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Germany.

9. With the collaboration of which country the Rourkela Steel plant was set up ?

Ans. U.S.S.R.

10. Which state of India produces the maximum sugar ?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Maharashtra.

11. Which city of India is the largest centre of the production of silk fabrics ?

Ans. Bangalore.

12. Which city of India has the largest Petrol-Refining Plant in India ?

Ans. Mathura (U.P.).

13. Which city of India is known as Detroit of India ?

Ans. Pitampura (Madhya Pradesh).

14. In which state of India Heavy Engineering Corporation (H.P.C.) is situated ?

Ans. Hatia near Ranchi (Jharkhand).

15. Bhilai Steel Plant is situated in which state ?

Ans. Chhattisgarh.

16. Which city of India is known as Manchester of North India ?

Ans. Kanpur.

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita