13 Important questions on Razia Sultan

ADVERTISEMENTS:

1. Who was the famous Sultan of the slave dynasty after the death of Iltutmish?

Ans. Razia Sultan

2. Who was Razia Sultan?

ADVERTISEMENTS:

Ans. She was the daughter of Iltutmish.

3. Whom did Iltutmish nominate as his successor?

Ans. Razia Sultan.

4.Who was the first Muslim woman to rule over Delhi?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Razia Sultan.

5. Who was Yaqut?

Ans. Jamaluddin Yaqut was an Abyssinian slave.

6. Whom did Razia Sultan appoint ‘Amir-e-Akhoor’ master of stables)?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Jamaluddin Yaqut.

7. Who was Ikhtiaruddin Altunia?

Ans. He was the Iqtadar (governor) of Sirhind.

8.Who revolted against Razia Sultan?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Ikhtiaruddin Altunia.

9. Who marched to crush the revolt of Altunia ?

Ans. Razia Sultan.

10.To whom Razia Sultan was married?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Ikhtiaruddin Altunia.

11.When Razia Sultan was away from Delhi to crush revolt, who was proclaimed the Sultan of Delhi?

Ans. Bahram Shah.

12. When and how Razia was killed?

Ans. Razia marched with Altunia towards Delhi to regain her throne but they were killed by dacoits on the way to destination in 1239 AD.

13. At whose instance Yaqut was killed?

Ans. Turk officers of Delhi.

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita