12 frequently asked question on the Growth of the British Empire in India

ADVERTISEMENTS:

1. When was the Treaty of Salbai signed?

Ans. In 1782.

2. Between who was the Treaty of Salbai signed?

ADVERTISEMENTS:

Ans. The English and the Marathas.

3. Who was defeated by the English in the battle of Seringapattam?

Ans. Tipu Sultan.

4. Between who was the Treaty of Seringapattam signed?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Tipu Sultan and the English.

5. When was the Treaty of Mangalore signed?

Ans. In 1784.

6. Between who was the Treaty of Amritsar signed?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Metcalfe and Ranjit Singh.

7. When was the Treaty of Amritsar signed?

Ans. In 1809.

8. Who were forced to sign the Treaty of Madras (1769)?

ADVERTISEMENTS:

Ans. The English.

9. Who introduced the Subsidiary Alliance?

Ans. Lord Wellesley.

10. Name the native power who accepted the Subsidiary Alliance first.

ADVERTISEMENTS:

Ans. The Nizam of Hyderabad.

11. Who introduced the Doctrine of Lapse in India?

Ans. Lord Dalhousie.

12. By which treaty did the Peshwa accept the Subsidiary Alliance?

Ans. Treaty of Bassein.

13. Under which Governor- General were the Marathas finally destroyed?

Ans. Lord Hastings.

14. When was the Fort William College established?

Ans. In 1800.

15. Which Governor-general established the Fort William College?

Ans. Lord Wellesley.

16. Name the Peshwa who accepted the Subsidiary Alliance?

Ans. Peshwa Bajirao the II.

17. In which battle were the Sikhs completely defeated?

Ans. Battle of Chilianwalla.

18. When was Punjab annexed to the British Empire?

Ans. In 1849.

19. Who first introduced the police organization in India?

Ans. Lord Cornwallis.

20. Which Charter Act introduced the competitive examination for recruitment of civilians for India?

Ans. Charter Act of 1853.

21. When was the first competitive examination for the recruitment of civilian held?

Ans. In 1858.

22. When was the Regulating Act passed?

Ans. In 1773.

23. When was the first Supreme Court established in Calcutta?

Ans. In 1774.

24. Who was the first Chief Justice of the Supreme Court of India?

Ans. Sir Elija Impey.

25. When was the Indian Law Commission appointed?

Ans. In 1833.

26. Who was victorious in the battle of Wandiwash defeating the French?

Ans. The English.

27. When was the treaty of Seringapattam signed?

Ans. In 1792.

28. Between whom was the treaty of Mangalore signed?

Ans. Tipu Sultan and the English.

29. When was the Treaty of Bassein signed?

Ans. 1802.

30. Between who was the Treaty of Madras signed?

Ans. Haidar Ali and the English.

31. When was the treaty of Madras signed?

Ans. In 1769.

32. How was Punjab annexed to the British Empire in India?

Ans. By a Proclamation.

33. When was Punjab annexed to the British Engine in India?

Ans. In 1849.

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita