11 Important Questions on Slave Dynasty

ADVERTISEMENTS:

1. Who was the founder of Slave dynasty?

Ans. Qutub-uddin Aibak.

2. Who was the first independent Muslim ruler of India?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Qutub-uddin Aibak.

3. Which tribe Qutub-uddin Aibak belonged to?

Ans. Turk.

4. Which titles did Qutub-uddin Aibak assume?

ADVERTISEMENTS:

Ans. “Malik” and “Sipah salar”

5. Which salve ruler is known as Lakh Bakhsh ?

Ans. Qutub- uddin Aibak.

6. Who built the Quwwat-ul-Islam Mosque at Delhi?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Qutub-uddin Aibak.

7. Who laid the foundation of Qutub Minar at Delhi?

Ans. Qutub-uddin Aibak.

8. Who built Adhai Din Ka Jhopra at Ajmer?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Qutub-uddin Aibak.

9. Where was the capital of Qutub-uddin Aibak?

Ans. Lahore.

10. In whose memory Qutub Minar was built?

ADVERTISEMENTS:

Ans. Famous Sufi saint, Shaikh Khwaja Qutub-uddin Bakhtiar Kaki.

11. Where and how Qutub-uddin Aibak died?

Ans. At Lahore, he fell from the horse while playing Polo in 1210 AD.

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita