Multiple Choice Questions and Answers on Political Parties

ADVERTISEMENTS:

Multiple Choice Questions and Answers on Political Parties

1. Which out of the following is a feature of ‘Partisanship’?

(a) Inability to take a balanced view

ADVERTISEMENTS:

(b) Similarity of views

(c) Represents the individual

(d) None of these

2. Who is a ‘Partisan’?

ADVERTISEMENTS:

(a) Disloyal party member

(b) Staunch party member

(c) Estranged party member

(d) None of these

ADVERTISEMENTS:

3. How many parties are registered with the Election Commission of India?

(a) 500 (b) 650

(c) 700 (d) 750

4. What is meant by one-party system?

ADVERTISEMENTS:

(a) One single party runs the government

(b) One single person runs the parties

(c) When the King rules the country

(d) When one party is allowed to contest elections

ADVERTISEMENTS:

5. What is meant by two-party system?

(a) Two parties run the government

(b) Two members run a party

(c) Two

6. What system of government does India have?

(a) One-party system

(b) Two-party system

(c) Multi-party system

(d) None of these

7. What is an ‘alliance’?

(a) One party contests elections

(b) Several parties join hands for contesting elections

(c) Two parties contest elections

(d) None of these

8. What are ‘National parties’?

(a) Parties which have units in various states

(b) Parties which have no units

(c) Parties which have units in two states

(d) Parties which have units in all states

9. On what ideologies does the Indian National Congress rest?

(a) Communalism (b) Socialism

(c) Federalism (d) Secularism

10. The Bhartiya Janta Party (BJP) came to power in 1998 as the leader of:

(a) United Progressive Alliance

(b) left front

(c) National Democratic Alliance

(d) none of these

11. Who is the founder of the Bahujan Samaj Party (BSP)?

(a) Jyotiba Phule (b) Kanshi Ram

(c) B.R. Ambedkar (d) Sahu Maharaj

12. The main base of BSP is in:

(a) Punjab (b) Delhi

(c) Haryana (d) Uttar Pradesh

13. Which party enjoys a strong hold in Tripura, West Bengal and Kerala?

(a) CPI (M) (b) CPI

(c) BSP (d) BJP

14. Which party has been in power for 30 years now?

(a) BJP (b) CPI

(c) CPI (M) (d) NCP

15. Which party has advocated the coming together of all Left parties?

(a) CPI (b) CPI (M)

(c) NCP (d) INC

16. Which political party from the six main parties was formed as late as in 1999?

(a) BJP (b) CPI (M)

(c) NCP (d) BSP

17. Which out of the following is a ‘state party’?

(a) BSP (b) Rashtriya Janta Dal

(c) BJP (d) NCP

18. Which political leader owns a football club called AC Milan and a bank?

(a) George Bush (b) Barack Obama

(c) Berlusconi (d) Nicolas Sarkozy

19. What is meant by ‘Defection’?

(a) Loyalty towards a party

(b) Changing party allegiance

(c) Political reforms

(d) None of these

20. What is an ‘Affidavit’?

(a) Over-regulation of political parties

(b) Decision-making body of the party

(c) Details of a contesting candidate

(d) None of these

Answers for Multiple Choice Questions

1.

(a)

2.

(b)

3. (d) 4. (a) 5. (a)

6.

(c)

7. (b)

8.

(a)

9.

(d)

10. (c) 11. (b) 12. (d)

13.

(a)

14. (c)

15.

(a)

16.

(c)

17. (b) 18. (c) 19. (b)

20.

(c)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita