50 questions on History for Delhi Administrative Service Examination

ADVERTISEMENTS:

(Prehistory)

1. The main characteristic of the Indus Valley Civilization was

(Teachers’ Exam, 1993)

ADVERTISEMENTS:

(a) Town planning (b) Drainage system

(c) Well laid out roads (d) Pucca houses

2. The main occupation of the people of the Indus Valley civilization was

(Stenographers ‘Exam, 1994) –

ADVERTISEMENTS:

(a) Agriculture (b) Cattle rearing

(c) Hunting (d) Trade

3. Which one of the following archaeologists initially discovered the Mohenjodaro site of the Indus Valley Civilization?

(L Tax & Central Excise, 1991)

ADVERTISEMENTS:

(a) Sir John Marshall (b) Rakhal Das Banerji

(c) Daya Ram Sahni (d) Sir Martimer Wheeler

4. Which one of the following was not an Indus Valley Civilization site?

(N.D.A. 1991)

ADVERTISEMENTS:

(a) Lothal (b) Patliputra

(c) Rangpur (d) Sukatagendor

5. Which one of the following elements of Hinduism were practised in the Indus Valley Civilization?

(a) Idol worship (b) Wearing of sacred threads

ADVERTISEMENTS:

(c) Cult of Shiva (d) Worshipping cows

6. Which of the following metals was not known to Indus Valley people?

(a) Copper (b) Bronze

(c) Iron (d) None of these

7. Nomad man started settling in (C.R.P.E1990)

(a) Palaeolithic Age (b) Mesolithic Age

(c) Neolithic Age (d) None of these

8. The Great Bath of the Indus Valley Civilization was discovered in

(a) Harappa (b) Lothal

(c) Mohenjodaro (d) Ropar

9. Which of the following is not a characteristic of the religion practised by Harappan people?

(a) Nature worship

(b) Worship of Mother Goddess

(c) Faith in magic, charms and sacrifices

(d) Belief in life after death

10. Which of the following Indus Valley sites is now in Pakistan?

(a) Harappa (b) Kalibangan

(c) Lothal (d) Alamgirpur

11. The Harappan site showing evidence of two cultural phases, Harappan and pre-Harappan, is (I.E.S.1993)

(a) Kalibangan (b) Mohenjodaro

(c) Chanhu-daro (d) Banwali

12. The earliest evidence of silver in India is found in the (I.A.S.1994)

(a) Harappan Culture

(b) Chalcolithic cultures of Western India

(c) Vedic texts

(d) Silver punch – marked coins

13. The period when men used both stones and copper tools is known as the

(a) Monolithic Age (b) Chalcolithic Age

(c) Neolithic Age (d) Metal Age

14. The Indus Valley Civilization is known as Pre-Aryan Civilization because of the evidence of (C.D.S.1989)

(a) Art (b) Copper

(c) Pottery (d) Script

15. Man passed from the food gathering stage to the food producing stage in the

(a) Palaeolithic Age (b) Mesolithic Age

(c) Neolithic Age (d) Chalcolithic Age

16. The greatest invention of man in palaeolithic age was

(a) Fire (b) Potter’s wheel

(c) Metal implements (d) Spinning cf cloth

17. The script of Indus Valley Civilization was (Assistant Grade,1991)

(a) Persian (b) Dravidian

(c) Sanskrit (d) Undeciphered

18. The Indus Valley people knew the use of

(a) Gold, silver, copper, bronze but not iron

(b) Copper, iron, gold but not bronze

(c) Silver, lead, iron but not gold

(d) Gold, tin, bronze but not copper

19. Knowledge about the existence of which of the following animals is doubtful in the Indus Valley Civilization? a- Tax & Central Excise, 1989)

(a) Dog (b) Cat

(c) Bull (d) Horse

20. The Indus Valley Civilization belongs to the (I-E.S.1994)

(a) Neolithic Age (b) Palaeolithic Age

(c) Chalcolithic Age (d) Mesolithic Age

21. Palaeolithic remains have been discovered in

(a) Lucknow (b) Kolkata

(c) Punjab (d) Bellary

22. The script of the Harappan people consisted of

(a) A family of quasi – pictographic writings.

(b) A family of geometrical shapes.

(c) A combination of both pictures and geometrical shapes.

(d) None of these

23. Which of the following Harappan sites had a dock?

(I- Tax & Central Excise.1993)

(a) Harappa (b) Mohenjodaro

(c) Lothal (d) Alamgirpur

24. Which of the following statements regarding Indus Valley Civilization is incorrect? (I.F.S. 1988)

(a) The supreme god was the Pipal God.

(b) Excavations at Lothal proved that the civilization was confined to Harappa and Mohenjodaro only.

(c) People had great artistic sense.

(d) There was a great communal bath in Mohenjodaro.

25. At which of the following places have excavations in recent years brought to light new evidence of Neolithic sites in India? (Railways, 1993)

(a) Hamren in Assam (b) Daimabad in Ahmednagar

(c) Hulas in Saharanpur (d) Sringaverapur in U.P.

26. Which of the following presents the most significant feature of Indus Valley Civilization?

(a) Burnt brick buildings (b) Art & architecture

(c) Buildings of worship (d) First true arches

27. The figure of the god that was depicted in the seal of Indus Valley people is (C.D.S. 1992)

(a) Agni (b) Indra

(c) Varuna (d) Pashupati

28. The remains of a wooden drain of Indus Valley Civilization have been found at

(a) Lothal (b) Mohenjodaro

(c) Harappa (d) Kalibangan

29. Of the following Harappan sites those not in India are

(a) Mohenjodaro and Harappa (b) Bhanwali and Ropar

(c) Lothai and Kalibangan (d) Lothal and Ropar

30. Rice cultivation is associated with Harappan site of

(a) Kalibangan (b) Harappa

(c) Ropar (d) Lothal

31. Which of the following sites is associated with Harappan culture?

(C.D.S. 1991)

(a) Chandernagore (b) Lothal

(c) Vaishali (d) Chinsura

32.Which of the following is incorrect concerning Mohenjodaro?

(a) It was a well planned city.

(b) Buildings were of varying sizes.

(c) Bathrooms were important features of most houses.

(d) There was no drainage system.

33.At which Harappan site have traces of a horse been found?

(a) Kalibangan (b) Lothal

(c) Surkotda (d) Suktagen Dor

34.The Indus Valley people had trade relations with (UD.C. 1994)

(a) Egypt (b) Greece

(c) Ceylon (d) Mesopotamia

35. Indus Valley Civilization was spread over

(a) Punjab. Sind, Baluchistan

(b) Along Indus river

(c) Punjab, Sind, Bihar, Rajasthan, Gujarat

(d) Sind, Punjab, Jammu & Kashmir, U.P, Rajasthan, Gujarat

36. The Indus Valley booses were built of (Assistant Grade,l993)

(a) Bamboos (b) Bricks

(c) Wood (d) Stone

37.Indus Valley Civilization is also known as Harappan culture because

(I.A.S.1991)

(a) The site of Harappa is six times larger than Mohenjodaro site.

(b) The Indus Valley Civilization is considered the elementary/initial stage of Vedic culture and Harappa is believed to be the same as Harappa mentioned in the Vedas.

(c) Harappa was the first site to be excavated in the Indus Valley.

(d) The most important evidence of the achievements of this civilization have been excavated from Harappa.

38. The God with three heads and horns, surrounded by animals, represented on a seal from Mohenjodaro is said to be (CJJ-S. 1994)

(a) Varuna (b) Indra

(c) Vishnu (d) Pasupati

39. The Indus Valley Civilization flourished during (NJXA.1992)

(a) 5000-3500 B.C. (b) 3000-1500 B.C.

(c) 2500-1750 B.C. (d) 1500-500 B.C.

40. Which of the following animals were domesticated by the Harappans?

(I-E.S.1991)

(a) Goat, oxen, pig, buffalo (b) Oxen, elephant, horse, pig

(c) Buffalo, sheep, dog, pig, (d) Camel, oxen, buffalo, pig

41. The Indus Valley people worshipped

(a) Indra (b) Varuna

(c) Mitra (d) Mother Goddess

42. The tools and weapons of Harappan Civilization were mostly made of

(C.BJ. 1990)

(a) Stone (b) Copper and iron

(c) Copper and bronze (d) Stone and copper

43. The main channels of our knowledge about the Indus Valley Civilization are (Central Excise, 1994)

(a) Inscriptions

(b) Coins

(c) Palm and barch leaf manuscripts

(d) Archaeological excavations

44. There are similarities between the seals found at Mohenjodaro and

(a) Egypt (b) China

(c) Sumeria (d) Afghanistan

45. The famous figure of a dancing girl found in the excavations of Harappa was made up of

(a) Terracotta (b) Steatite

(c) Bronze (d) Red limestone

46. The Great Granary of the Indus Valley Civilization has been discovered at

(a) Harappa (b) Mohenjodaro

(c) Kalibangan (d) Lothal

47. On the basis of available evidence, the Indus civilization contributed two important things to mankind which were (IAS 2003)

(a) Mathematics and decimal system

(b) Script and Language

(c) Wheat and Cotton

(d) Rearing animal

48. Match the following: (IAS 2003)

Ancient site Archeological finding

A. Lothal 1. Ploughed field

B. Kalibangan 2. Dockyard

C. Dholavira 3. Terracotta replica of a plough

D. Banwali 4. An inscription comprising ten large

sized signs of the Harappan script

ABCD ABCD

(a) 1 2 3 4 (b) 2 1 4 3

(c) 1 2 4 3 (d) 2 1 3 4

49. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development? (CPO SI 2002)

(a) Pottery (b) Seals

(c) Boats (d) Houses

ANSWERS

1. (B) 2. (a) 3 (b) 4. (b) 5. (c) 6. (c) 7 (c) 8. (c) 9. (a) 10. (a)

11. (b) 12. (a) 13. (d) 14. (d) 15. (c) 16 (a) 17 (b) 18. (a) 19. (b) 20 (a)

21. (D) 22. (a) 23. (c) 24. (b) 25. (a) 26. (a) 27. (d) 28 (b) 29. (c) 30. (d)

31(b) 32. (d) 33. (c) 34. (d) 35(d) 36(b) 37. (d) 38(d) 39(b) 40(c)

41. (d) 42. (c) 43 (d) 44. (c) 45 (c) 46. (a) 47 (c) 48 (d) 49 (b)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita