50 objective type questions for students on History

ADVERTISEMENTS:

(Political History: Ancient Period)

1. Which Gupta ruler had led a compaign to the south and was an expert ‘ Veena’ player? fl.Tax. & Central Excise,91)

(a) Chandra Gupta I

ADVERTISEMENTS:

(b) Samudragupta

(c) Chandra Gupta Vikramaditya

(d) Skanda Gupta

2. In which century did Ashoka reign? (Railways, 1991)

ADVERTISEMENTS:

(a) Second century B.C. (b) Third century B.C.

(c) Second century A.D. (d) Third century A.D.

3. The medUim of exchange in gold during the Gupta period was known as the

(a) Dinara (b) Dramma

ADVERTISEMENTS:

(c) Karshapana (d) Suvarna

4. Ashoka’s claim of greatness chiefly lay in the

(Transmission Executives’ Exam, 1992)

(a) Promotion of welfare of his people

ADVERTISEMENTS:

(b) Extensive conquests

(c) Strengthening of army

(d) Exclusive patronage to Buddhism

5. Kanishka’s capital was at

ADVERTISEMENTS:

(a) Amravati (b) Kanauj

(c) Mathura (d) Peshawar

6. Which of the following rulers was adorned with the title of ‘Maharajadhiraja” (King of Kings)?

(a) Chandragupta Maurya (b) Kanishka (c) Chandragupta I (d) Ashoka

7. Ashoka’s invasion of Kalinga resulted in (C.D.S. 1991)

(a) Peaceful relations with Kalinga.

(b) The development of peace and non-violence as state policy.

(c) Wealth and prosperity Of Mauryan empire.

(d) Victory to the policy of war and territorial conquests.

8. Who among the following has been called the ‘Napoleon of India?

(a) Samudragupta (b) Chandragupta

(c) Ashoka (d) Harshavardhana

9. Who amongst the following kings defeated Harsha’s army on the bank of river Narmada? (Transmission Exutive’s Exam, 1994)

(a) Krishnadeva Raya (b) Pulakesin II

(c) Rajendra I (d) Rajendra Chola

10. The achievements of Samudragupta are described in the (CJD.S. 1991)

(a) Hatigumpha inscription (b) Allahabad Pillar inscription

(c) Girnar inscription (d) Sarnath inscription

11. Saka era started from

(a) 78 B.C. (b) 78 A.D.

(c) 300 B.C. (d) 124 A.D.

12. Which one of the following important trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi? (I.A.S. 1994)

(a) Tagara (b) Sripura

(c) Tripuri (d) Tamralipti

13. Gupta dynasty was famous for

(a) Art and architecture (b) Imperialism

(c) Revenue and land reforms (d) Patronage of literary work

14. Kharavela ruled over (NJXA. 1991)

(a) Malwa (b) Magadha

(c) Gandhara (d)’Kalinga

15. Who among the following earned the title of a ‘Liberator’?

(a) Chandragupta Vikramaditya

(b) Ashoka

(c) Chandragupta Maurya

(d) Alexander

16. Ashoka was famous for

(a) His vast empire

(b) Preaching ahimsa

(c) Following the path of Buddha

(d) All of the above

17. The first metallic coin used in India was in

(a) Western India (b) Central India

(c) South India (d) Bihar and eastern U.P.

18. Kanishka organised the fourth Buddhist Council with a view to

(a) Compiling the original Buddhist texts

(b) Honouring the Buddhist scholar Ashvaghosha

(c) Reviving the Buddhist Sangha

(d) Examining the Buddhist scriptures and preparing commentaries

19. Which of the following explains the duties of Dharmamahamatras?

(a) The Minor Rock Edicts (b) The two Kalinga Edicts

(c) Arthashastra (d) Indica

20. Sake era was founded by (C.D.S. 1989)

(a) Ashoka (b) Harsna

(c) Kanishka (d) Vikramaditya

21. The valleys of Indus, Ganga and Jamuna were brought together for the first time under one political authority by (Transmission Exutive’s Exam, 1992)

(a) Chandragupta Maurya (b) Ashoka

(c) Chandragupta II (d) Prithvi Raj Chauhan

22. Which of the following Gupta rulers was equally great in the art of peace, wars and personal accomplishment?

(a) Chandragupta I (b) Chandragupta II

(c) Samudragupta (d) Skandagupta

23. Indicate the correct chronological order of dynasties in North-west India (I.E.S. 1991)

(a) Kushanas, Sakas, Parthians

(b) Sakas, Kushanas, Parthians

(c) Parthians, Sakas, Kushanas

(d) Sakas, Parthians, Kushanas

24. Which Kushanas King assumed the title ‘the Lord of the whole world’?

(a) Kadphises I (b) Kadphises II

(c) Kanishka (d) Huvishka

25. Who among the following assumed the title of ‘Ksitipasatapatih’ (Lord of hundred Kings)?

(a) Samudragupta (b) Chandragupta

(c) Skandagupta (d) Chanakya

26. Which of the following was the contemporary Bengal King during the time of Harsha of Kanauj? (i.A.S.1990)

(a) Bhaskaravarman (b) Divakaramitra

(c) Devagupta (d) Sasanka

27. The most famous Saka ruler in India was (N.D.A. 1992)

(a) Menander (b) Gautamiputra Satakarni

(c) Kadphises II (a) Rudradaman I

28. Dhanvantri, a renowned physician of ancient-India, adorned the court of

(a) Samudragupta

(b) Ashoka

(c) Chandragupta Vikramaditya

(d) Kanishka

29. The monk whom Chandragupta Maurya accompanied to South India was

(a) Asvaghosha (b) Vasumitra

(c) Upagupta (d) Bhadrabahu

30. Bimbisara was the ruler of (I.F.S. 1989)

(a) Magadh (b) Avadh

(c) Kamboja (d) Gandhara

31. Who among the following rulers held a religious assembly at Prayag every five years? a. Tax. & Central Excise, 1993)

(a) Ashoka (b) Kanishka

(c) Harshavardhana (d) Chandragupta Vikramaditya

32. The earliest example of a land grant is provided by an inscription of

(C.BJ. 1989, C.D.S.1995)

(a) The Guptas (b) The Maury as

(c) The Satavahanas (d) The Mahameghavahanas

33. Ashoka the Great, died in (C.B.1.1989)

(a) 206 B.C. (b) 216 B.C.

(c) 226 B.C. (d) 232 B.C.

34. Which Minor Rock Edict of Ashoka describes the conquest of Kalinga by Ashoka?

(a) No. X (b) No. XI

(c) No. XII (d) No. XIII

35. Chandragupta Maurya spent his last days at (UD.C.1989)

(a) Ujjain (b) Nalanda

(c) Sravanabelagola (d) Patna

36. The immortal fame of Ashoka largely rests upon

(a) His conversion to Buddhism and its propagation.

(b) His policy for the welfare of his subjects.

(c) His work in the sphere of religion and moral teachings.

(d) His extensive conquests. •

37. Kautilya was the Prime Minister of which of the following Indian rulers?

(Railways, 1994)

(a) Chandragupta Maurya (b) Chandragupta I (c) Ashoka (d) Harshavardhana

38. Which of the following ancient Indian states was an autonomous republic? a -F.S, 1989)

(a) Magadh (b) Kosala

(c) Anga (d) Sakya

39. Amongst the following, who contributed most to the Bhagvata cult?

(Teacher’s Exam, 1994)

(a) Parthians (b) Indo-Greeks

(c) Kushanas (d) Guptas

40. The Greek ambassador in the court of Chandragupta Maurya was

(a) Hiuen Tsang (b) Fahien

(c) Megasthenes (d) Seleucus

41. Ashoka Pillar at Allahabad provides information about the reign of

(UJ).C. 1994)

(a) Chandragupta Maurya (b) Chandragupta I (c) Samudragupta (d) Chandragupta II

42. King Harshavardhana lived in (Stenographer’s Exam, 1989)

(a) 2nd century A.D. (b) 2nd century B.C.

(c) 7th century A.D. (d) 7th century B.C.

43. The Arab conquest of Sind took place in

(a) 712 A.D. (b) 740 A.D. (c) 1001 A.D. (d) 1009 A.D.

44. During the Mauryan period, the administration of Pataliputra was in the hands of……… boards

(a) 3 (b) 4

(c) 5 (d) 6

45. In Ashoka’s administration, Rajukas looked after

(a) Religious matters (b) Collection of taxes

(c) Municipal administration (d) Administration of justice

46. Chalukya ruler, Pulakesin II defeated (Railways, 1992)

(a) Dharmpala (b) Samudragupta

(c) Harshavardhana (d) Chandragupta II

47. King Piyadassi referred to in some ancient Indian inscriptions is identified with (IF-S. 1989)

(a) Samudragupta (b) Chandragupta Maurya

(c) Bimbisara (d) Ashoka

48. The Mauryan dynasty was overthrown by

(a) Harsha (b) Samudragupta

(c) Pushyamitra Sunga (d) Kanishka

49. Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s Empire’s?

(a) Kashmir (c) Madras (b) Taxila (d) Kanauj

50. Match the following

King Deed

A. Rudradaman 1. Performance of Asvamedha

2. Defeat of Sakas

3. Repair of Sudarsana lake

B. Gautamiputra 4. Patronage of Jainism

C. Kharavela

D. Samudragupta

ABCD ABCD

(a) 2 4 3 1 (b) 3 2 4 1

(c) 1 2 34 (d) 2 3 14

ANSWERS

1.(b) 2. (b) 3(d) 4.(a) 5.(d) 6(b) 7(b) 8(a) 9.(b) 10 (b)

11.(b) 12.(a) 13. (a) 14. (d) 15(c) 16.(d) 17.(d) 18(d)

19.(a) 20.(c) 21.(b) 22.(b) 23.(d) 24(b) 25. (c) 26. (d)

27. (d) 28. (c) 29.(d) 30.(a) 31. (c) 32. (c) 33. (d) 34. (d)

35.(c) 36. (a) 37.(a) 38.(d) 39. (d) 40. (c) 41. (c) 42. (c)

43. (a) 44. (d) 45. (d) 46. (c) 47. (d) 48.(a) 49. (c) 50.(b)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita