50 sample general knowledge questions

ADVERTISEMENTS:

1. A student is able to learn playing of harmonium more easily than typewriting. Playing of harmonium is a case of

(a) Residual learning

(b) Short terms homeostasis

ADVERTISEMENTS:

(c) Conditioned reflex

(d) Long term homeostasis

2. According to Sri Aurobindo the training of our five sense

(a) Has no importance in education

ADVERTISEMENTS:

(b) Should be given great importance thorough

(c) Is only secondary as compared to training of mind

(d) Is hindrance for training and education of conscience?

3. The curriculum suggested by Frocbel for the kindergartens

ADVERTISEMENTS:

(a) Has no place for religious instruction

(b) Includes religion and religious instruction

(c) Has no provision for languages

(d) None of these

ADVERTISEMENTS:

4. Herbert, the originator of the formal steps of teaching considered morality as

(a) The whole and the main task of education

(b) Co misfit in his teaching steps

(c) A concept that cannot be grasped by children at younger ages

ADVERTISEMENTS:

(d) A consideration to be borne in mind at higher stages of education only

5. Closed circuit television is useful

(a) Only for a restricted audience residing at a particular place

(b) Only for poor students of the class

(c) For large group communication

(d) None of these

6. The number of questions in a questionnaire should be

(a) 20

(b) 15

(c) 5

(d) As small as possible keeping in view the purpose of the survey.

7. The American Council on Education’s Design for General Education

(a) Made a sharp distinction between general education and liberal education

(b) Identified 10 “objective” of general education, each with its specific and products

(c) Rejected the empirical method of determining education goals.

(d) Involved a careful analysis of the behaviour of different age groups in society

8. Socialized techniques in teaching will release the qualities of

(a) Social setting

(b) Social discipline

(c) Social leadership

(d) All of the above

9. Examination or evaluation of an educational process should have direct reference to

(a) The experiences of the personnel in charge of the process

(b) The programmes adopted in the process

(c) The administrative competencies of an institution

(d) The aim and objections governing the process

10. Televised educational programmed is useful because

(a) It can magnify the microscopic forms of life and can be presented on TV

(b) It can present the natural phenomenon of the world in natural form

(c) It affords the opportunity for large audience in the same auditorium or in different locations to view it clearly

(d) All of these

11. During the days of informal education children used to get

(a) Some kinds of education first through the process of living

(b) Education without any specific purpose

(c) Professional education through non­professional people

(d) Education only at an advanced age through schools

12. Any effective communication system employs a feedback system in order to

(a) Make the necessary modifications in the process

(b) Find faults with the sender (the teacher)

(b) Understand more about the content

(d) Find faults with the receiver (the student)

13. Primary data are

(a) Less reliable compared to secondary data

(b) Always more reliable compared to secondary data

(c) Depends on the care with which data have been collected

(d) Depends on the agency collecting the data

14. First of all child comes in contact with

(a) Street environment

(b) Political environment

(c) School environment

(d) Family environment

15. Education will no longer depend entirely on obtaining knowledge through the

(a) Printed page

(b) Visual approach

(c) Digital

(d) None of the above

16. Who holds that economic purposes may be constructive or they may be used for exploitation

(a) Auguste Comte

(b) Max Weber

(c) Vablens

(d) None of the above

17. Visualization in the instructional process cannot increase

(a) Retention and adaptation

(b) Interest and motivation

(c) Stress and boredom

(d) Curiosity and concentration

18. What consideration a rating procedure involves?

(a) The continue on which rating is to be done

(b) The trail to be rated

(c) The persons who will do rating

(d) All of the above

19. The superiority of man over animals is due to

(a) Exchange of ideas

(b) System of expression

(c) Thinking

(d) All of the above

20. Without a knowledge of aims the educator is like a sailor

(a)Who know his destination?

(b)Who doesn’t know his destination?

(c) Rudderless vessels

(d)All of the above

21. A set of questions asked and filled in by the interviewer in a face-to-face situation with another person is called

(a)A questionnaire

(b)A check list

(c) A schedule

(d)An apinionnaire

22. If a teacher comes across ideas difficult for others to understand, he should

(a) Be happy and look forward to explain it to others

(b) Keep this understanding to himself which would ensure him a special status

(c) Explain it to others only at a cost, be it money or favour

(d) Rather not explain it to a person who obviously does not wish to spend much time on it.

23. Tip’s contribution to educational philosophy consisted of

(a) Attempting to reconcile the conflict between the theories of stability and change

(b) Revealing the fallacy of innate ideas

(c) Laying the foundation for pragmatism

(d) Teaching that individual man is the measure of all

24. Teachers need to study educational philosophy mainly because

(a) Most teachers do not know anything about educational philosophy

(b) Few, if any, teachers have a philosophy

(c) Teachers may improve their work by clarifying their philosophy

(d) None of the above

25. Preservation of our environment needs to be a part of the studies in every

(a) Classroom

(b) Universities

(c) Colleges

(d) All of the above

26. Modern Indian education at the Elementary school level can best be described as being

(a) Project – centered

(b) Curriculum-centered

(c) Pupil-centered

(d) Subject-centered

27. Four of the following have something in common. Which one does not belong in this group?

(a) Essentialism

(b) Pragmatizm

(c) Experimentalism

(d) Instrumentalism

(e) Progressivism

28. Following are the experimental learning activities adopted by a teacher. Arrange them in cyclic order.

1. Accommodation

2. Converging

3. Assimilation

4. Diverging

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 4, 3, 2, 1

(c) 2, 3, 4, 1

(d) 3, 1, 2, 4

29. Which of the following groups of students can be most benefited computer-based education programme?

(a) Large group of moderate intelligence

(b) Small group of low IQ

(c) Heterogeneous groups in IQ

(d) All of the above

30. The secular moral education is charade’ by

(a) Social, humanistic and divine aspects of behaviour

(b) Humanistic and technological norms of behaviour

(c) School, class and social motivations

(d) Pragmatic and theological considerations

31. Sciences are taught in schools with the goals of

(a) Preparing children to be creative

(b) Compensating for the conservative views of arts

(c) Providing the latest technological and logical process

(d) Equipping schools with better laboratories and workshops.

32. Teaching on TV is superior to class room instruction because

(a) Experts for teaching a difficult topic can be arranged and others can be benefited from them

(b) Very large classes are made possible and thus it is economically advantageous

(c) Teaching materials can be filmed for reuse

(d) All of these

33. Eye muscles are innervated by

(a) Oculomotor, trochlear and abducens

(b) Oculomotor, abducens and vagus

(c) Oculomotor, abducens and facial

(d) Oculomotor, facial and vagus

34. A teacher

(a) Should have command over his language

(b) Should introduce the lesson before he starts teaching

(c) Should have command over his subject

(d) All of the above

35. The National Institute for Basic Education in our country was established in

(a) 1969

(b) 1953

(c) 1964

(d) 1972

36. When is type-l error increased?

(a) When alpha-level decreases

(b)When the sample size increases

(c) When alpha-level increases

(d) When the sample size decreases

37. Subjects that are called sciences are all

(a) Synthetic in nature

(b) Empirical in nature

(c) Hypothetical in nature

(d)Theoretical in nature

38. In Moore & Cole’s view “purpose lies within the individual”

(a) By its source

(b) The stimulation for its growth

(c) Both of the above

(d) None of the above

39. The nationalist movement in India took the credit of recommending of

(a) Private schools

(b) Public schools

(c) Vocational education

(d) Mass education

40. Brain of a mammal differs from that of Frog in having

(a) No cerpus callosum

(b)Large cerebral hemispheres dividend into lobes by means of tissues

(c) A well developed medulla oblongata’s with ponvaroli

(d) Hollow olfactory lobes

41. The philosophy behind existentialism considers that

(a) Man should subordinated to the interests of the society

(b) The individuality is supreme and society is only a means for its development.

(c)The environment should be given greater importance as compared to natural and spiritual aspects of education.

(d) We must give greater recognition to nature and intelligence as compared to aspects of self.

42. It is said that there are individual difference among students in a class. This fact is

(a) Great hindrance to teachers in teaching

(b) A suggestion for teachers to be careful in teaching

(c) Supported by lazy teachers to find excuses for their weaknesses

(d) Purely a historical evidence that is out­dated today

43. I will appreciate the teacher who

(a) Has strict control over his students

(b) Knows the problems of students and helps them

(c) Has charming personality

(d) Is friendly with the students

44. When a student commits a mistake in his presentation in the classroom the teacher

(a) Should be silent

(b) Should immediately correct it

(c) Should ask the students to find out and correct the mistake

(d) Should explain the mistake to the student after the class

45. Today, most educationists are substituting the term basic education, by the concept of

(a) Work Experience

(b) Community Education

(c)Learning Experience

(d) Evaluation

46. The projective techniques in education and psychology are intended to

(a) Facilitate adoption of project methods

(b) Identify the unconscious tendencies of individuals

(c) Promote techniques of projecting individuals.

(d) Simplify the vocational and educational guidance

47. Teacher’s professionalism means

(a) The extent to which a teacher subscribes to a professional code

(b) A teacher must have completed professional teachers’ training course before his appointment

(c) A teacher has to teach for the sake of getting salaries.

(d) All of the above

48. To study the relationship of family size to income, a researcher classifies his population into different income slabs and then takes a random sample from each slab. Which technique of sampling does he adopt?

(a)Random sampling

(b)Stratified random sampling

(c) Cluster sampling

(d) Systematic sampling

49. If you come across to teach a blind student along with the normal students what type behaviour you are expected to exhibit?

(a) Don’t give any extra attention majority of students may suffer

(b)Take care of him with sympathy

(c) Arrange the seat in the front row and to keep your teaching pace according him without making the other stud suffer

(d) None of the above

50. The term “wastage” in education India

(a) Dropping of children from school before the completion of the school course

(b) Expression of teachers in schools at the Primary stage

(c) Expenditure on buildings for school without encourage children

(d)Wasting lot of money on Note books and paper by children

Answers:

1. (a)

2. (b)

3. (b)

4. (c)

5. (a)

6. (d)

7- (b)

8. (d)

9. (d)

10. (d)

11.(a)

12. (a)

13. (c)

14. (d)

15. (a)

16. (c)

17. (c)

18. (d)

19. (d)

20. (b)

21.(b)

22. (a)

23. (a)

24.(c)

25. (a)

26. (c)

27. (a)

28. (b)

29. (d)

30. (c)

31(a)

32.(d)

33. (d)

34. (d)

35. (a)

36.(a)

37.(b)

38. (c)

39.(d)

40. (a)

41(b)

42. (b)

43. (b)

44. (c)

45. (a)

46. (b)

47. (a)

48. (b)

49. (c)

50. (a)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita