50 Questions and Answers on Sports Training, Coaching and Officiating

ADVERTISEMENTS:

1. Isometric exercise is the one in which muscle length is

(a) constant

(b) Shortened

ADVERTISEMENTS:

(c) Lengthens

(d) None of the above.

2. ‘Cyber’ machine is based on the principle of

(a) Isometric contraction

ADVERTISEMENTS:

(b) Isotonic contraction

(c) Is kinetic contraction

(d) None of the above.

3. Isokinetic method of training was intro­duced by

ADVERTISEMENTS:

(a) G. D. Sondhi (b) J. J. Perrine (c) Aristotle (d) Hippocrates.

4 Pushing against the stationary wall is an example of

(a) Eccentric exercise

(b) Isometric exercise

ADVERTISEMENTS:

(c) Isotonic exercise

(d) Is kinetic exercise.

5. ‘Super compensation’ means

(a) Fatigue

ADVERTISEMENTS:

(b) Second wind

(c) Adaptation to load

(d) Oxygen debt.

6. ‘Stadiometer’ is used to measure (a) strength (b) weight

(c) Height (d) stadium area.

7. ‘Fertile Training’ is used best to develop

(a) Flexibility (b) strength

(c) Endurance (d) stadium area.

8. Adaptation to training load at high alti­tudes is known as

(a) Thermoregulation

(b) Super compensation

(c) Acclimatization

(d) None of the above.

9. Aerobic fitness is best achieved through

(a) Swimming

(b) Circuit training

(c) Short sprints

(d) Long distance running.

10. Progression method can equally be used in teaching the activities except

(a) Hammer throws

(b) Mass physical training

(c) Dance

(d) Pole vault.

11. ‘Fartlek Training’ was first devised and adopted in

(a) USA (b) Sweden

(c) England (d) Switzerland.

12. Basic principle of Fartlek training is

(a) Variation in space

(b) Variation in pace

(c) Variation in duration

(d) Variation in place.

13. ‘Speed play’ is also known as

(a) Weight training (b) pressure training (c) fartlek training (d) interval training.

14. The best season for doing ‘Fartlek Training’ is

(a) Racing season

(b) Transition period

(c) Competition period

(d) Off season.

15. The actual variables in interval method of training are

(a) Distance, time, repetitions and recovery period

(b) Preparatory, transition and compe­tition period

(c) Distance, transition and recovery period

(d) Force, mass, acceleration.

16. Interval training is good for

(a) Off season

(b) Mid season

(c) Competition period

(d) None of the above.

17. ‘Fartlek’ training is given for improving

(a) Strength

(b) Endurance

(c) Flexibility

(d) None of the above.

18. ‘Active flexibility’ refers to

(a) Muscular stretch without assistance

(b) Muscular stretch with assistance

(c) Stretching at maximum range

(d) None of the above.

19. ‘Micro cycle’ involves training of

(a) one week (b) 6-8 weeks

(c) 8-10 weeks (d) 1-2 weeks.

20. Leg strength can be best improved by

(a) High jumps (b) depth jumps (c) pushups. (d) Chin ups.

21. ‘Pyramid Training’ was invented by

(a) Russians (b) Germans

(c) Swedish (d) Americans.

22. Who invented circuit training?

(a) Morgan and Adamson

(b) Aristotle

(c) Herbert Spencer

(d) C. A. Bucher.

23. Who amongst the following introduced the is-kinetic method of training for the development of strength?

(a) Plato (b) J. J. Parrine

(c) B. P. Coubertin (d) Jacobson.

24. Long term exercise program made up of different activities & sports for developing all round fitness is known as

(a) Set training (b) circuit training (c) interval training (d) cross training.

25. Physical ability which enables a person to rapidly change body position & direction in a precise manner is called

(a) Speed

(b) Balance

(c) Coordination

(d) Agility.

26. The height of the blackboard of hockey goal is

(a) 12 inches (b) 10 inches

(c) 18 inches (d) 24 inches.

27. To take penalty stroke in hockey, any skill can be used except

(a) Push (b) flick

(c) Scoop (d) hit.

28. In soccer the penalty kick spot is marked at a distance of

(a) 12 yards (b) 8 yards

(c) 10 yards (d) 16 yards.

29. In hockey the corner hit is taken from the (a) back-line (b) centre-line

(c) side-line (d) goal-line.

30. ‘Round Robin’ is a name given to

(a) Knock out tournament

(b) Ladder tournament

(c) League type composition

(d) None of the above.

31. The final event in ‘Decathlon’ is always

(a) javelin throw

(b) 1500 meter race

(c) 110 meter hurdles

(d) 800 meter race.

32. The super compensation effect of training is due to

(a) Improper proportion between load and recovery

(b) Proper proportion between load and recovery

(c) Massage

(d) All the above.

33. The duration of a meso cycle is

(a) 5 to 10 days (b) 4 to 6 weeks (c) 4 to 6 months (d) 1 to 2 years.

34. Best, method to develop flexibility is

(a) Ballistic method

(b) Slow method

(c) Slow stretching and holding method

(d) Relaxation method.

35. Fartlek is more closely related to

(a) Jumpers

(b) Throwers

(c) Sprinters

(d) Middle distance runners.

36. After acquiring mastery of skills, stress is laid on

(a) Development of motor components

(b) Tactical training

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above.

37. Sprinting speed is best developed through

(a) Interval training

(b) Weight training

(c) Ins and outs

(d) Continuous running.

38. Main consideration for effective perio­dization should be

(a) Base creation

(b) Achievement of top form

(c) Skill development.

(d) Development of tactical ability.

39. Transition period aims at

(a) Stabilization of performance

(b) Super compensation

(c) Recreation

(d) Recovery.

40. The first metamorphosis falls between the ages of

(a) 7-10 years (b) 3-5 years (c) 11-14 years (d) 2-4 years.

41. In selecting talent, the most important factor to be considered is

(a) Training state

(b) Health

(c) Interest and attitude

(d) All the above.

42. An efficient coach is he who

(a) Tells

(b) Tells and demonstrates

(c) Tells, demonstrates and explains

(d) Tells, demonstrates, explains and inspires.

43. High altitude training at 8,000 ft

(a) Enhances performance

(b) Deteriorates performance

(c) Increase muscle strength

(d) None of the above.

44. Abdominal muscles are best developed from

(a) Running

(b) Abdominal crunch

(c) Back hyperextension

(d) Lateral bending.

45. Circuit training is an effective method for developing

(a) Speed

(b) Flexibility

(c) Strength endurance

(d) Agility.

46. Ply metrics is also called

(a) Reflex phenomena

(b) Reactive jumps

(c) Agility training

(d) Till the above.

47. Tactical training is done

(a) After skills are mastered

(b) Before skills are mastered

(c) Both tactical training and technical training are done side by side

(d) All the above.

48. Overload in sports training relates to when

(a) The oxygen is adequate to supply the need of the body

(b) The-oxygen supplying mechanisms are not able to increase

(c) The intake of oxygen is insufficient to meet the demand

(d) The supply of oxygen is more than required.

49. What is the duration of a football game?

(a) 45-10-45 (min.) (b) 40-10-40 (min.) (c) 35-10-35 (min.) (d) 45-2-45 (min.).

50. How many referees are required for a Football match?

(a) 4 (b) 3

(c) 2 (d) 1.

Answers

1.

(a)

2.

(c)

3. (b)

4. (b)

5. (c)

6. (c)

7. (c)

8.

(c)

9.

(d)

10. (d)

11. (b)

12. (b)

13. (c)

14. (d)

15.

(a)

16.

(b)

17. (b)

18. (a)

19. (a)

20. (b)

21. (a)

22.

(a)

23.

(c)

24. (d)

25. (d)

26. (c)

27. (d)

28. (a)

29.

(c)

30.

(c)

31. (b)

32. (b)

33. (b)

34. (c)

35. (d)

36.

(b)

37.

(a)

38. (b)

39. (d)

40. (a)

41. (d)

42. (d)

43.

(a)

44.

(b)

45. (c)

46. (b)

47. (a)

48. (c)

49. (a)

50.

(d)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita