Objective type G.K Question on Literature

ADVERTISEMENTS:

101. Which of the following was Daniel Defoe’s contribution to English literature?

(a) The True-Born Englishman

(b) Robinson Crusoe

ADVERTISEMENTS:

(c) The Shortest Way with the Dissenters

(d) All of the above.

102. Of the following journals identify the one started by Defoe.

(a) Athenian Gazette

ADVERTISEMENTS:

(b) The Observatory

(c) The Review

(d) The English Post

103. How would you classify the following works of Daniel Defoe: Moll Flanders, Roxana, Colonel Jack, Captain Singleton, a Journal of the Plague Year and memoirs of a Cavalier?

ADVERTISEMENTS:

(a) Reports

(b) Prose writings

(c) Adventure

(d) Fiction

ADVERTISEMENTS:

104. Which out of the following is correctly matched?

(a) Captain Singleton 1. a priest

(b) Moll Flanders 2. a prostitute

(c) Colonel Jack 3. a valiant solider

ADVERTISEMENTS:

(d) Cavalier 4. a prince

105. Who is Robinson Crusoe’s companion on the island?

(a) Friday

(b) Captain Singleton

(c) Jack

(d) The goat

106. Samuel Johnson wrote two satires in verse in imitation of Juvenal. Name one of them.

(a) Minstrel

(b) The Lives of Poets

(c) The Vanity of Human Wishes

(d) Ossian

107. What is the subject matter of Samuel Johnson’s London?

(a) Oppression of the poor

(b) Arrogance of the rich

(c) Cry against French fashions

(d) All of the above

108. Which one of the following is Oliver Goldsmith’s poetic work?

(a) The Deserted Village

(b) The Traveler

(c) Retaliation

(d) All of the above

109. Who said, “A book should help us either to enjoy life or to endure it”?

(a) Boswell (b) Pope

(c) Dr. Johnson (d) Addison

110. Which work of the 18th century begins with the reign of Trajan in A.D. 98 and ends with the fall of the Byzantine Empire in 1453?

(a) Edward Gibbon’s History

(b) John Locke’s Essays Concerning Human Understanding

(c) Edmund Burke’s A Vindication of Natu­ral Society

(d) Edward Gibbon’s the Decline and fall of the Roman Empire

111. Who, of the following, can be called the first poet of the Romantic Revival?

(a) John Gray

(b) Thomson

(c) Pope

(d) Wordsworth

112. Which of the following does not mark the romantic revival?

(a) Revolt against the bondage of rule and custom

(b) Return to intellect, philosophy and clas­sical ideals

(c) Renewed interest in medieval ideals

(d) Intense human sympathy

113. Who wrote the following books: She Stoops to Conquer, Vicar of the Wakefield, the De­serted Village, and the Traveler?

(a) Oliver Goldsmith

(b) James Boswell

(c) Dr. Johnson

(d) William Cowper

114. Where do we meet Croaker, a laughable character?

(a) The Vicar of Wakefield

(b) The Citizen of the World

(c) The Good Natured Man

(d) She Stoops to Conquer

115. One castaway utters, “I am the monarch of all I survey.” Identify the poet and the poem.

(a) Goldsmith, the Deserted Village

(b) William Cowper, Alexander Selkirk

(c) Thomas Gray, Ode on Eton

(d) Jonathan Swift, Gulliver’s Travels

116. Who is the author of such charming pieces, which are included in school syllabi in India?

As: John Gilpin, Alexander Selkirk, Table Talk?

(a) Thomas Gray

(b) Thomson

(c) Oliver Goldsmith

(d) William Cowper

117. Who wrote these lines: “Piping down the valleys wild, Piping song of pleasant glee, On a cloud I saw a child, And he laughing said to me:”?

(a) William Cowper

(b) Thomas Gray

(c) William Blake

(d) George Crabbe

118. Who of the following wrote in Scottish dialect?

(a) William Blake

(b) Robert Burns

(c) William Cowper

(d) James Thomson

119. Songs of Innocence and Songs of Experi­ence were written by

(a) William Cowper

(b) William Collins

(c) William Blake

(d) Thomas Percy

120. When was Black’s Poetical Sketches pub­lished?

(a) 1783 (b) 1780

(c) 1804 (d) 1770

121. Who is the author of Roderick Random (1748), Peregrine Pickle (1751), and Humphrey Clinker (1771)?

(a) Tobias Smollett

(b) Lawrence Sterne

(c) Richardson

(d) Henry Fielding

122. This is a picaresque novel modeled on Gil Bias, the picaresque romance by the French writer Le Sage. Name the novel.

(a) Roderick Random – Smollett

(b) Jonathan Wild – Fielding

(c) Sir Charles Grandson – Richardson

(d) A Sentimental Journey – Sterne

123. Whom does Roderick, Smollett’s hero in the Adventures of Roderick Random, marry af­ter a series of adventures and misadven­tures?

(a) Amelia

(b) Emily Gauntlet

(c) Marissa

(d) Miss Tabitha

124. Which is the longest novel of Smollett?

(a) Humphrey Clinker

(b) Peregrine Pickle

(c) Ferdinand Count Fathom

(d) Sir Lancelot Greaves

125. Which of Smollett’s novels relates the adventures of a Welsh family through England and Scotland?

(a) Humphrey Clinker

(b) Sir Lancelot Greaves

(c) Roderick Random

(d) Peregrine Pickle

126. What is the family status of Smollett’s Humphrey Clinker and Henry Fielding’s Joseph?

(a) Rich prospective sons-in-law

(b) Sons of rich men

(c) Servants

(d) None of the above

127. Who wrote A Sentimental Journey?

(a) Tobias Smollett

(b) Lawrence Sterne

(c) Henry Fielding

(d) Jane Austen

128. What is the exact title of Tristam Shandy?

(a) The Life of Tristam Shandy

(b) The Life and Opinions of Tristam Shandy

(c) Tristam Shandy, Gentleman

(d) The Life and Opinions of Tristam Shandy, Gentleman

129. Noted below are some peculiarities of Tristam Shandy. Three are correct, one is not. Identify it.

(a) Tristam, the titular hero was born only after the book is half-way through and he is heard of no more after that.

(b) The opinions expressed are his father’s.

(c) His name means “most auspicious”.

(d) The real hero is uncle Toby.

130. Sterne’s A Sentimental Journey is autobio­graphical. In order to illustrate his sentiments he refers to the story of

(a) Enchases and Aphrodite

(b) Aeneas and Lavonia

(c) Aeolus and Odysseus

(d) Aeneas and Dido

131. Henry Mackenzie’s the Man of Feeling and Henry Brooke’s the Fool of Quality are

(a) Gothic novels

(b) Sentimental novels

(c) Romantic novels

(d) Picaresque novels

132. Gothic novels are

(a) Novels of mystery and terror

(b) Novels written under the French influence

(c) Novels of revolt

(d) Novels of romantic adventures

133. Who is accredited for having introduced horror in fiction?

(a) Mrs. Radcliffe with Mysteries of Updolpho (1794)

(b) Horace Walpole with Castle of Otranto (1765)

(c) Clara Reeve with the Old English Baron (1777)

(d) Gregory Lewis with the Monk (1795)

134. Who wrote Caleb Williams?

(a) Thomas Folcroft

(b) Hannah More

(c) William Godwin

(d) Clara Reeve

135. Whose writings influenced the revolutionary novels of the 18th century?

(a) Hobbes (b) Locke

(c) Rousseau (d) Descartes

136. Who is the heroine of Ann Radcliffe’s Mys­teries of Updolpho?

(a) Julia

(b) Emily de St. Aubert

(c) Madame Chiron

(d) Matilda de Villaneqas

137. What is common about these novels: Celebes in Search of a Wife, Evelyn, Simple Story, Emma, and The Old English Byron?

(a) They are all Gothic novels

(b) They are all sentimental novels

(c) They are all written by women

(d) They are all Romantic novels

138. What is common about: The Monk by Mathew Gregory Lewis, Dr. Faustus by Marlow and Bathe by William Beckford?

(a) They are full of mysteries

(b) They are romantic

(c) The heroes bargain their souls to the devil

(d) Nothing is common

139. Identify the correct match of the works with the authors:

(a) Sir Walter Scott 1. The Castle of Indolence

(b) J. Thomson 2. Castle Dangerous

(c) Horace Walpole 3. Castle Rack-rent

(d) Maria Edgeworth4. The Castle of Otranto

140. Given below are the novels in which the hero- heroine pairs appear. Which of them is correctly matched?

(a) The Castle of 1. Theodore-Isabella Otranto

(b) Roderick 2. Roderick-Narcissi Random

(c) Joseph 3. Lord Orville- Andrews Evelyn

(d) Evelyn 4. Joseph-Fanny

141. Whom did Dr. Johnson call his “little char­acter monger”?

(a) Fanny Burney

(b) Oliver Goldsmith

(c) James Boswell

(d) Mrs. Ann Radcliffe

142. Who are the “Four Wheels of the Novel Win,” as Sainsbury calls them?

(a) Richardson, Fielding, Golding, Sterne

(b) Fielding, Richardson, Smollett, Johnson

(c) Smollett, Sterne, Burney, Golding

(d) Richardson, Fielding, Smollett, Sterne

143. An author sums up the human condition thus, “human life is everywhere a state, in which much is to be endured and little to be enjoyed.” Who said this and where?

(a) Alexander Pope – Essay on Man

(b) Oliver Goldsmith – The Vicar of Wakefield

(c) Albert Camus – The Stranger

(d) Dr. Johnson – Resells

144. Which term describes best the English novel of 1700-1800?

(a) The Sentimental School

(b) The Gothic School

(c) The Revolutionary School

(d) All of the above

145. In how many volumes Pamela was pub­lished?

(a) Four (b) Two

(c) One (d) Five

146. Which novel is not written by Richardson?

(a) Pamela, or Virtue Rewarded

(b) Clarissa, or the History of a Young Lady

(c) Rob Roy

(d) Sir Charles Grandson

147. Identify the correct match of the male char­acters with their female counterparts:

(a) Pamela 1. Mr. B.

(b) Clarissa 2. Sir Charles Grandson

(c) Harriet Byron 3. Lovelace

148. Who kills Lovelace in a duel in Clarissa?

(a) John Belford

(b) Mr. B.

(c) Modern

(d) Sir Charles

149. Which is Henry Fielding’s first novel?

(a) Jonathan Wild

(b) Joseph Andrews

(c) Amelia

(d) Tom Jones

150. The full title of Henry Fielding’s novel Tom Jones is

(a) The History of Tom Jones

(b) Tom Jones

(c) Tom Jones, a Foundling

(d) The History of Tom Jones, a Foundling

Answers:

101. (d)

102. (c)

103. (b)

104. (b)

105. (a)

106. (c)

107. (d)

108. (d)

109. (c)

110. (d)

111. (b)

112. (b)

113. (a)

114.(c)

115. (b)

116. (d)

117. (c)

118. (b)

119. (c)

120. (a)

121. (a)

122. (a)

123. (c)

124. (b)

125. (a)

126. (c)

127. (b)

128. (d)

129. (c)

130. (d)

131. (b)

132. (a)

133. (b)

134. (c)

135. (c)

136. (c)

137. (c)

138. (c)

139. (d)

140. (b)

141. (a)

142. (d)

143. (d)

144. (d)

145. (a)

146. (c)

147. (a)

148. (c)

149. (b)

150. (d)

Web Analytics Made Easy -
StatCounter
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita