50 questions on Indian Polity for Delhi Administrative Service Examination

ADVERTISEMENTS:

(Rights and Duties)

1. The Directive Principles of State Policy included in the Constitution of India have been inspired by the Constitution of (NJ0.A. 1994)

(a) U.S.A. (b) Ireland

ADVERTISEMENTS:

(c) Canada (d) Australia

2. Which Article of the Constitution envisages free and compulsory education for children upto the age of 14 years? (Railways, 1993)

(a) Art 45 (b) Art 19

(c) Art 29 (d) Art 32

ADVERTISEMENTS:

3. The Fundamental Right that aims at the abolition of social distinctions is the right (Stenographer’s Exam, 1992)

(a) To property (b) Against exploitation

(c) To equality (d) To freedom

4. On whom does the Constitution confer special responsibility for the enforcement of Fundamental Rights?

ADVERTISEMENTS:

(a) Parliament (b) Supreme Court

(c) President (d) State legislature

5. In the Constitution, opportunities for the development of scientific temper, humanism and spirit of inquiry and reform are found in

(a) Fundamental Rights (b) Preamble

ADVERTISEMENTS:

(c) Fundamental Duties (d) Directive Principles

6. Under which Article of the Constitution are the Cultural and Educational Rights granted? (Railways, 1995)

(a) Art 29 & 31 (b) Art 29 & 32

(c) Art 29 & 30 (d) Art 30 & 31

ADVERTISEMENTS:

7. Which of the following is not a Directive Principle of the State Policy?

(C -BJ. 1993)

(a) To raise the level of nutrition

(b) To develop the scientific temper

(c) To promote economic interests of weaker sections

(d) To separate the Judiciary from the Executive

8. Which of the following is not a Fundamental Right? (M.BA. 1994)

(a) Right to Equality (b) Right against Exploitation

(c) Right to Property (d) Right to Freedom of Religion

9. Which part of the Constitution deals with the Directive Principles of State Policy?

(a) Part III (b) Part IV

(c) Part V (d) Part II

10. Protection and interests of the minorities is envisaged in which Article of the Constitution?

(a) Art 14 (b) Art 19

(c) Art 29 (d) Art 32

11. Which of the following is not specifically mentioned in Article 19 of the Constitution?

(a) Freedom of speech and expression

(b) Freedom to assemble peacefully without arms

(c) Freedom to move freely

(d) Freedom of the press

12. Right to Constitutional Remedies comes under

(a) Fundamental Rights (b) Legal Rights (c) Constitutional Rights (d) Natural Rights

13. The Fundamental Duties of Indian citizens were provided by

(Astt Grade, 1992)

(a) An amendment of the Constitution

(b) A judgement of the Supreme Court

(c) An order issued by the President

(d) A Legislation adopted by the Parliament

14. The Right to Freedom of Speech in India may be restricted, if the freedom is used to (I.A.S. 1991)

(a) Incite people to violence

(b) Propagate nationalism of the private sector

(c) Level charges of corruption against those in power

(d) Spread superstition

15. Which of the following is correct about the Fundamental Duties?

I. These are not enforceable.

II. They are primarily moral duties.

III. They are not related to any legal rights (a) I, II & III (b) I & III (c) II & III (d) I & II

16. Right to Property was removed from the list of Fundamental Rights by which amendment?

(a) 14th (b) 42nd

(c) 39th (d) 44th

17. Which of the following Directive Principles is based on Gandhian ideology?

(a) Equal pay for equal work for both men and women

(b) Uniform civil code for all citizens

(c) Separation of Judiciary from Executive

(d) Promotion of cottage industries

18. Which of the following is a Fundamental duty of an Indian citizen?

(a) To cast his vote during election

(b) To develop scientific temper and spirit of inquiry

(c) To work for removal of illiteracy

(d) To honour the elected leaders.

19. Which of the following Directive Principles of State Policy has not been implemented so far?

(a) Separation of judiciary from the Executive

(b) Promotion of international peace and security

(c) Uniform civil code for the citizens

(d) Organization of village panchayats

20. Right to free education within certain limits is (I. Tax, 1993)

(a) Guaranteed as a Fundamental Right

(b) Enshrined in the Directive Principles of State Policy.

(c) Outlined in the Preamble of the Constitution

(d) Ignored by the Constitution

21. Untouchability is associated with

(a) Social inequality (b) Political inequality

(c) Economic inequality (d). Religious inequality

22. Which of the following is a right against exploitation? (C.D.S., 1992)

(a) Prohibition of discrimination on grounds of religion

(b) Protection in respect of conviction for offences

(c) Prohibition of employment of children in factories and hazardous employment

(d) Protection of language, script or culture of minorities

23. The prohibition of traffic in human beings and ‘begar’ comes under

(a) Art 22 (b) Art 23

(c) Art 24 (d) Art 25

24. If an Indian citizen is denied a public office because of his religion, which of the following Fundamental Rights is denied to him?

(AstL Grade, 1994)

(a) Right to Freedom

(b) Right to Equality

(c) Right to Freedom of Religion

(d) Right against Exploitation

25. The Directive Principles in the Indian Constitution are drawn on the lines of the

(a) American Constitution (b) Canadian Constitution (c) French Constitution (d) Irish Constitution

26. The Right to Property is a

(a) Legal Right (b) Fundamental Right

(c) Free Right (d) Universal Right

27. Every person who is arrested or detained is required to be produced before the nearest magistrate within a period of (Railways, 1994)

(a) 24 hours including the time necessary for journey

(b) 48 hours including the time necessary for journey

(c) 72 hours excluding the time necessary for the journey

(d) None of these

28. If the person is refused freedom of movement, it means denial of

(a) Civil Liberty (c) National Liberty

(b) Economic Liberty (d) Political Liberty

29. Which one of the following fundamental rights has been described by Dr. Ambedkar as the ‘heart and soul of the Constitution’?

(a) Right to Equality

(b) Right to Constitutional Remedies

(c) Right to Freedom

(d) Right against Exploitation

30. Fundamental Freedoms under Article 19 are suspended during emergency caused by

(a) War or external aggression

(b) Failure of constitutional machinery of a state

(c) Internal armed rebellion

(d) Financial crisis

31. The theory of Fundamental Rights implies (N.D.A. 1992)

(a) Sovereignty of the people

(b) Equality of opportunity for all

(c) Limited government

(d) Equality of all before law

32. In Indian Constitution, there is no provision for

(a) Religious Rights (b) Political and Social Rights

(c) Educational Rights (d) Economic Rights

33. Chapter III on the Fundamental Rights contains twenty four articles from

(a) Art 12 to 35 (b) Art 14 to 37

(c) Art 10 to 33 (d) Art 16 to 19

34. Right to Equality before law is

(a) Civil right (b) Economic right

(c) Social right (d) Political right

35. What is the minimum permissible age for employment in any factory or mine? (DtUli Police, 1994)

(a) 12 years (b) 14 years

(c) 16 years (d) 18 years

36. Freedom of speech cannot be used

(a) To incite people into violence

(b) To speak for denationalization of public sector

(c) To demand more wages

(d) To level corruption charges against government

37. Which of the following is not a Fundamental Right?

(a) Right to strike (b) Right against exploitation

(c) Right to equality (d) Right to freedom of religion

38. Prohibition of discrimination on grounds of religion etc. (Article 15 of the Constitution of India) is a Fundamental Right classifiable under (IAS. 1995)

(a) The Right to Freedom of Religion

(b) The Right against Exploitation

(c) The Cultural and Educational Rights

(d) The Right to Equality

39. Restrictions cannot be placed on the Fundamental Rights of the citizens.

(a) In the interest of security of the state and public order

(b) In the interest of friendly relations with foreign states

(c) In the interest of the ruling political party

(d) To prevent defamation, contempt of courts and incitement to an offence

40. The total number of Fundamental duties mentioned in the Constitution is (Transmission Executive’s Exam. 1992)

(a) 9 (b) 10

(C) 11 (d) 12

41. Fundamental Duties were incorporated in the Indian constitution in (I.G.N.O.U. 2002)

(a) 1971 (b) 1972

(c) 1975 (d) 1976

42. Which of the following state Governments has prohibited use of the word ‘Harijan’ and replaced it with ‘Anusuchit Jati’ in official work?

(a) Karnataka (b) Jamrriu & Kashmir

(c) Rajasthan (d) Uttar Pradesh

(e) None of these

43. On which of the following Directive Principles is the Constitution silent?

(a) Free legal aid to the poor

(b) Adult Education

(c) Improved standards of living to the workers

(d) Equal pay for both men and women

44. Any dispute regarding the violation of Fundamental Rights can be presented

(a) In the Supreme Court only

(b) In the High Court only

(c) Either in the Supreme Court or in the High Court

(d) First in the Supreme Court and then in the High Court

45. Which of the following signifies an important distinction between Fundamental Rights and Directive Principles?

(a) While the former are rights of citizens, the latter are duties of the state.

(b) While the former relate largely to civic aspects, the latter relate to socio-economic and international aspects.

(c) While the former relate to the present, the latter are not so time-bound.

(d) While the former are judicially enforceable, the latter are not so enforceable.

46. The objective of Fundamental Rights in our Constitution is to provide

(a) Better material conditions to the citizens

(b) Social justice

(c) Equality and freedom to all citizens

(d) Economic justice

47. Article 17 of the Constitution

(a) Protects individual freedom

(b) Grants right to equality

(c) Abolishes untouchability

(d) Grants right to Constitutional remedies

48. ‘Contempt of Court’ places restriction on which Fundamental Right?

(a) Right to Freedom

(b) Right against exploitation

(c) Right to Equality

(d) Right to Constitutional Remedies

49. Which Fundamental Right is concerned with abolition of social distinctions?

(a) Right to equality

(b) Right to Freedom of religion

(c) Right against exploitation

(d) Cultural and Educational Rights.

50. In case the President wishes to resign, to whom is he to address his resignation letter? (SSC C.P.O. Sub- Inspector Exam. 2008)

(a) Chief Justice of India (b) Secretary of Lok Sabha

(c) Vice-President (d) Prime Minister

ANSWERS

1. (b) 2.(c) 3.(c) 4.(b) 5.(d) 6.(c) 7.(b) 8(c)

9(b) 10.(c) 11. (d) 12. (a) 13. (a) 14. (a)

15.(b) 16(d) 17.(d) 18. (b) 19.(c) 20.(b)

21. (a) 22. (c) 23.(b) 24.(b) 25.(d) 26.(a)

27.(d) 28.(b) 29.(b) 30.(a) 31. (c) 32. (d)

33. (a) 34. (a) 35.(b) 36.(a) 37. (a) 38. (b)

39. (c) 40. (b) 41. (d) 42. (e) 43. (b) 44. (c)

45. (d) 46. (c) 47. (c) 48. (a) 49(a) 50. (c)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita