50 important questions on Social institutions

ADVERTISEMENTS:

1. Marriage is a/an

(a) Important and universal social institution of society

(b) Important basis for group formation

ADVERTISEMENTS:

(c) Helpful in strengthening the caste system

(d) Helpful in calming down the anger of two conflicting groups.

2. In the Industrialised western societies, the chief aim of marriage is not only procreation but

(a) Companionship

ADVERTISEMENTS:

(b) Emotional and psychological support and companionship

(c) Emotional and psychological support

(d) Divorce

3. Marriage is considered to be necessary because

ADVERTISEMENTS:

(a) This is the only way to acquire paternal property

(b) This is the only way of sexual gratification

(c) This provides societal sanction

(d) It is regularized and provides socially sanctioned sex gratification

ADVERTISEMENTS:

4. In his book ‘People of India” who said “that probably there has existed in man a tendency to vary. This desire must have driven men to seek marital alliance with strangers, unfamiliar and unknown to him”.

(a) Guha

(b) Ghureye

(c) Risley

ADVERTISEMENTS:

(d) Westermarck

5. Risley has given this statement put in question No. 4 to support his views on _________ regarding marriage.

(a) Exogamy

(b) Acculturation

(c) Preference and prohibition

(d) Cousin marriage

6. The rule whereby the married couple establish their own residence is called

(a) Avunculocal residence

(b) Bilocal residence

(c) Patrilocal residence

(d) Neolocal residence

7. The system in which a women is shared by the whole group is called

(a) Group marriage

(b) Levirate

(c) Polyandry

(d) Endogamy

8. It is difficult to determine biological father of the child in

(a) Polyandry

(b) Cross-cousin marriage

(c) Exogamy

(d) Polygyny

9. To marry women of a higher caste is called

(a) Hypogamy

(b) Hipergamy

(c) Castegamy

(d) Sororate

10. Identify one major reason for polyandry:

(a) Women’s high sexual demand

(b) Population explosion

(c) Scarcity of women

(d) Particular type of economy

11. Polyandry may be classified into two groups. Which among the following is that?

(a) Levirate and sororate

(b) Adelphic and Non-adelphic

(c) Hypergamy and hypogamy

(d) Cross cousin and parallel cousin

12. Which among the following is the main objective of Hindu marriage?

(a) Procreation

(b) Sexual gratification

(c) Dharma

(d) Group formation

13. In which system of marriage can one woman have many husbands with all of whom she cohabits in turn and it is not necessary that these husbands be brothers?

(a) Group marriage

(b) Non-fraternal polyandry

(c) Adelphic polyandry

(d) Joint marriage

14. Nearly universal norm for marriage in all societies is

(a) Lineage endogamy

(b) Clan endogamy

(c) Clan exogamy

(d) Parallel – cousin marriage

15. In which one do married couples go to live with a brother of the groom’s mother?

(a) Patrilocal residence

(b) Uxorilocal residence

(c) Avunculocal residence

(d) Neo-local residence

16. In which one the groom does not leave his house hold?

(a) Patrilocal residence

(b) Matrilocal residence

(c) Neo-local residence

(d) Avunculocal residence

17. Hindus consider marriage as obligatory because

(a) It is important for harmonious relations between sexes

(b) Sexual gratification outside marriage is sin

(c) The birth of a son is necessary for the discharge of obligation to the ancestors.

(d) Marriage is precondition for entering into Grihastha Ashrama

18. What is ‘ILA’ in Muslim marriage?

(a) Muslim woman gives something as compensation to the husband at the time of divorce.

(b) Husband takes a vow to abstain from sexual intercourse for at least four months and if it is completed, it means divorce.

(c) Muslim women asks for divorce

(d) Cousin marriage

19. An arrangement in which a male can have sexual relationship with any female member without social restrictions is called

(a) Endogamy

(b) Promiscuity

(c) Maitree

(d) Co-habition

20. The custom of_____ was abolished in 1829.

(a) Female infanticide

(b) Child marriage

(c) Sati

(d) Untouchability

21. Polygamy is a term covering

(a) Levirate and sororate

(b) Endogamy and exogamy

(c) Polygyny and polyandry

(d) Cross cousin marriage and parallel cousin marriage

22. The Sharda Act of 1929

(a) Permitted widow remarriage among Hindus

(b) Abolished child marriage

(c) Permitted women to earn ideas

(d) Permitted lower castes to marry in higher caste.

23. Who holds that” marriage is rooted in the family rather than family in marriage”?

(a) Murdock

(b) Marx

(c) Morgan

(d) Wester Marck

24. Significant studies of the marriage system of the various societies have been carried out by

(a) Radcliffe Brown

(b) Malinowski

(c) Murdock

(d) Frazer

25. Who has to pay ‘Dower’ to whom?

(a) Wife to husband

(b) Husband to wife

(c) Bride’s father to groom

(d) Groom’s father to bride

26. Which among the following is not correct regarding the advantages of polyandry?

(a) Divorce is not easy

(b) Division of property is not easy

(c) Members feel security

(d) It leads to sterility

27. The practice of being mate, actual or potential, to one’s husband’s brother is called

(a) Family marriage

(b) Levirate

(c) Moiety

(d) Continuity

28. After ‘Industrial Revolution’ divorce rates have

(a) Increased

(b) Decreased

(c) Remained the same

(d) Not taken place

29. The term ‘serial monogamy’ refers to a type of monogamy where

(a) Remarriage is not permitted after first marriage has been terminated by death or divorce

(b) Remarriage is permitted after the first marriage has been terminated by death or divorce

(c) Divorce is frequently allowed.

(d) Remarriage is permitted but with husband’s younger brother or wife’s younger sister.

30. Non-fraternal polyandry is practiced among

(a) Khasis of Garo Hills

(b) Nayars of Malabar Hills

(c) Todas of Nilgiri Hills

(d) Ho of Rajmahal Hills

31. Who among the following practice polyandry?

(a) Hos, Todas, Nambudris

(b) Todas, Kotas, Khasas

(c) Kotas, Gonds, Moplas

(d) Nadan, Ongis, Jarwas

32. Marriage is a

(a) Folkway

(b) More

(c) Social institution

(d) Social norm

33. Which among the following is known as Sharda Act (1929)?

(a) Sati Prohibition Act

(b) Widow Remarriage Act

(c) Age of Consent Act

(d) Child Marriage Restraint Act.

34. Relatives born out through marriage ties are called

(a) Affinal kin

(b) Consanguineal kin

(c) Seconday kin

(d) Cognatics

35. Cross-cousin marriage is prevalent among

(a) Gond of M.P

(b) Meenas of Rajasthan

(c) Bhil of M.P.

(d) Todas of Tamil Nadu

36. Who among the following sociologists give his/her stand that marriage has in all probability developed out of a primeval habit’ ?

(a) Malinowski

(b) Morgan

(c) Westermarck

(d) Murdock

37. Amongst Veddas of Ceylon, divorce is

(a) Very frequent

(b) Not permissible at all

(c) Allowed under special circumstances

(d) Equivalent to murder of a woman.

38. Gifts, dowries and property were offered on the eve of marriage

(a) By the Red Indians of America

(b) By all the tribes

(c) By the African tribes

(d) By no tribes at all

39. Marrying one’s mother’s brother’s daughter is

(a) A form of incest prohibited in all civilised societies

(b) A kind of cross-cousin marriage

(c) Necessary in matrilineal society

(d) A common custom among all tribes

40. Marriage among Nayars of Kerala is known as

(a) Shadia vivaha

(b) Sambandham

(c) Troille

(d) Karanvam

41. Which term is equivalent to group marriage?

(a) Polygyny

(b) Exogamy

(c) Cenogamy

(d) Endogamy

42. Which one of the following systems correctly represents the marriage of a widower with the sister of his dead wife?

(a) Sororate

(b) Levirate

(c) Monogamy

(d) Traditional

43. A form of polygyny where co-wives are sisters is called

(a) Adelphic

(b) Sistoral

(c) Sororal

(d) Matriarchal

44. If the offspring’s inherit the father’s name, they will be described as

(a) Name taking

(b) Patrilineal

(c) Patrimony

(d) Patriarchal

45. The relationship based on the blood ties is called

(a) Blood kinship

(b) Parallel kinship

(c) Paternal kinship

(d) Consanguineous kinship

46. Those kinds who are related to each other directly through descent are called

(a) Lineal kin

(b) Descent kin

(c) Direct kin

(d) Primary kin

47. A Joking relationship when not mutual, assumes the role of

(a) Social conflict

(b) Social control

(c) Family discipline

(d) Respect for family tradition

48. Malinowski in his studies found Trobriand Islanders to be

(a) Patrilineal

(b) Bilineal

(c) Matrilineal

(d) There exists no system of lineage

49. Those kins that branch out from the main group like uncles and cousins are called

(a) Sub-kin

(b) Collateral kin

(c) Separate kin

(d) Lateral kin

50. It is a general practice especially in Indian villages that, when a woman has to make reference for her husband she generally says as for example Mohan’s father. This is an example of

(a) Reference

(b) Ego

(c) Teknonymy

(d) Symbolising

1(a)

2 (b)

3. (d)

4. (c)

5.(d)

6.(d)

7. (c)

8. (a)

9.(a)

10. (c)

11.(b)

12. (c)

13. (b)

14. (c)

15. (c)

16. (a)

17. (c)

18. (b)

19. (b)

20. (c)

21.(c)

22. (b)

23. (d)

24. (c)

25. (b)

26. (d)

27. (b)

28. (a)

29. (b)

30. (b)

31.(b)

32. (c)

33. (d)

34.(a)

35. (a)

36. (c)

37. (c)

38. (b)

39. (b)

40. (b)

41. (c)

42. (a)

43. (c)

44. (c)

45. (d)

46. (a)

47. (b)

48. (c)

49. (b)

50. (c)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita