50 important questions for Assam Administrative Examination

ADVERTISEMENTS:

1. The society has passed through the three stages of its development-theological, metaphysical and the positive. This view was held by

(a) Max Weber

(b) H. Spencer

ADVERTISEMENTS:

(c) F. Tonnies

(d) A. Comte

2. A social movement depends on

1. A goal

ADVERTISEMENTS:

2. An organisation

3. A programme

4. A set of value

Codes:

ADVERTISEMENTS:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 3

ADVERTISEMENTS:

3. Which among the following is the oldest?

(a) Cyclical view of social change

(b) Linear view of social change

(c) Evolutionary model of social change

ADVERTISEMENTS:

(d) Dialectical model of social change

4. Who was of the opinion that ‘revolutions are locomotives of history’?

(a) E. Kant

(b) K. Marx

(c) Hegel

(d) F. Engels

5. For understanding why Sanskritisation has gone such a short way in so long line in the festival of Kishan Garhi, the concept of primary or endogenous process of civilisation offers useful guidance. By definition, an endogenous civilisation is one whose great tradition originates by the universalization process. Who was of this opinion?

(a) Milton Senger

(b) Oscar Lewis

(c) Mckim Marriott

(d) S.C. Dubey

6. Industrial revolution is

(a) A process by which drastic change has occurred in the European societies.

(b) An unique phenomenon.

(c) A process illustrates a pattern of that has taken place in the past likely to be repeated in future other societies.

(d)A unique occurrence

7. Who has differentiated between material non-material cultures in his discussion social change?

(a) P. Sorokin

(b) Ogburn

(c) T. Veblen

(d) Hobhouse

8. Who among the following has supported cyclical theory of social change?

(a) P. Sorokin

(b) Hobhouse

(c) T. Parsons

(d) R. Firth

9. In a family, the grandfather was a farmer in a village and the father taught in a school a town, and now the son is a textile engineer in a multi-national corporation. This is an example of

(a) Cultural mobility

(b)Occupational mobility

(c) Intra-generational mobility

(d)Inter-generational mobility

10. The difference between a natural change and a telic change is that

(a) Natural change is the change that occurs without attention, while telic change is the product of human direction

(b)Natural change is change we notice in nature, while telic change is the product of change we notice in human society

(c) Natural change is geographic and climatic change, while telic change is social change.

(d)Natural change is due to human attention, while telic change is without human attention.

11. Social mobility refers to

1. Upward movement of an individual or a group in social hierarchy

2. Downward movement of an individual or group in social hierarchy

3. Horizontal movement of an individual or a group in social hierarchy

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 3

(c) 3 only

(d) 2 and 3

12. Bring out the incorrect one

(a) Cultural lag – Ogburn

(b) Dialectical – D.P. Mukherjee

(c) Sanskritisation – M.N. Srinivas

(d) Multiple Traditions – Y. Singh

13. Complete transformation or social change is known as

(a) Change-in-structure

(b) Structural change

(c) Functional change

(d) Value-based change

14. Who among the following has used the concept of social development in place of evolution ?

(a) C. Darwin

(b) Sorokin

(c) Hobhouse

(d) Ogburn

15. Earliest reaction to Brahmanic ritualism came from

(a) Lord Buddha

(b) Vedas

(c) Upanishadic thinkers

(d) Lord Mahavira

16. Who is associated with the cognitive- historical approach of social change?

(a) Louis Dumont

(b) Mckim Marriott

(c) Adrian Mayer

(d) M.N. Srinivas

17. “Internal causes play special part in bringing about change in society.” Whose opinion is this?

(a)Goode

(b) Ogburn

(c) Prabhu

(d) K. Marx

18. Applied Marxist approach to the study of social change in India was brought by

(a) D.P. Mukherjee

(b) M.N. Srinivas

(c) A. Beteille

(d) P.N. Prabhu

19. The concept which Mckim Marriott put forward as the opposite of his concept of ‘universalisation’ for explaining social change in village India is

(a) Localisation

(b) Globalisation

(c) Traditionalisation

(d) Parochialisation

20. Aspiration for improvement in caste-status is common but it is not achieved unless a caste acquires

(a) Ritual purity

(b) Marriage alliances

(c) Group acceptance

(d) Power

21. A unique feature of a mobile society is that it

(a) Possesses a number of automobiles

(b) Passes through a series of changes

(c) Contains opportunities for change of class position

(d) Encourages movement from one place to another

22. Which among the following denotes positional change?

(a) Modernisation

(b) Westernisation

(c) Sanskritisation

(d) Social development

23. The Shuddhi movement for bringing back to the Hindu fold people converted to other religions from Hinduism was launched by

(a) Arya Samaj

(b) Brahmo Samaj

(c) Ram-Krishna Mission

(d) Prarthana Sabha

24. Modernisation of the Indian Society is associated with

(a) Cultural renaissance

(b) Economic development

(c) Acceptance of western life-style

(d) Changes in cognitive structure

25. Who among the following was the pioneer of the trade union movement in India?

(a) M.K. Gandhi

(b) Karl Marx

(b) B P. Wadia

(d) S.A. Dange

26. Who among the following sociologists has classified the sources of social change as exogenous and endogenous?

(a) K. Davis

(b) T. Parsons

(c) K. Marx

(d) W.F. Ogburn

27. Modernisation refers to

(a) Dress style

(b) Way of life

(c) Developing infrastructure

(d) Advancement in science and technology

28. The concept of social static and social dynamics is propounded by

(a) A. Comte

(b) Karl Marx

(c) H. Spencer

(d) E. Durkheim

29. ‘Telic’ change stands for

(a) Change by chance

(b) Climatic change

(c) Change due to planning

(d) Change due to revolution

30. Which of the following is not responsible for upliftment of women?

(a) Swami Namdeo

(b) Swami Dayananda

(c) Raja Ram Mohan Roy

(d) Ishwar Chandra Vidyasagar

31. Social change as socio-cultural concepts implies

(a) Abrupt change

(b) Little structural continuity

(c) Absolute change

(d) Sufficient continuity in the structure of a society

32. ‘Central place theory’ on the process of urbanisation was given by

(a) Walter Christaller

(b) Louis Wirth

(c) le Play

(d) Oscar Lewis

33. Some social changes do occur without being noticed by most members of a society is known as

(a) Latent change

(b) Relative change

(c) Manifest change

(d) Absolute change

34. Who has proposed the elite theory of social change?

(a) Mosca

(b) C.W. Mills

(c) Parsons

(d) V. Pareto

35. Which concept may explain the process of westernization in India?

(a) Accommodation

(b) Reference group

(c) Assimilation

(d) Acculturation

36. Who among of the following has emphasized; the demographic factor as a factor for social change?

(a) Malthus

(b) H. Spencer

(c) Adam Smith

(d) D. Ricardo

37. Who among the following does not belong to cyclical theory of social change?

(a) Toynbee

(b) Spengler

(c) H. Spencer

(d) P. Sorokin

38. Internally generated social changes are usually

1. Continuous

2. Abrupt

3. Violent

4. Insignificant

(a) 1 only

(b) 1 and 4

(c) 1 and 3

(d) 4 only

39. Spencer has linked his theory of social] change with

(a) Technology

(b) Philosophy

(c) Organism

(d) Structure

40. To evolve social development programmes, the knowledge of is not necessary.

(a) Social history

(b) Caste composition

(c) Economic development

(d) Cultural patterns

41. A society’s resistance to social change is likely to be negatively related to its

(a) Isolation

(b) Emphasis on conformity

(c) Integration

(d) Culture

42. The most important single cause of social change since the industrial revolution has been

(a) Value

(b) Norms

(c) Innovation

(d) Secularization

43. Bhoodan movement had its beginning in

(a) Madhya Pradesh

(b) Bihar

(c) West Bengal

(d) Andhra Pradesh

44. Ram is working as an accountant’s assistant. He is pursuing a course on business management with a hope to become a marketing manager. This process is called?

(a) Educational difference

(b) Educational mobility

(c) Social inequality

(d) Socialisation

45. Emphasis on humanitarianism and rationalisation is a part of the process of in India.

(a) Secularisation

(b) Westernisation

(c) Bureaucratization

(d) Sanskritisation

46. Which is defined as the study of how human societies developed and changed through time by A. Comte?

(a) Positivism

(b) Social statics

(c) Social dynamics

(d) Social Telesis

47. Which of the following are social movements?

1. Bhakti Movement

2. Panchayati Raj

3. Strike by workers

4. Brahmo Samaj

(a) 1 and 2

(b) 4 only

(c) 1 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

48. Which of the following statements are true?

1. All social movements strive only for elevation of status

2. Reform movements aim to change some parts of a society while revolutionary movements went to reconstruct the entire social order.

3. Social movements help an individual in a society to relate himself to a larger group in that society.

(a) 1, 2 and 3

(b) 3 only

(c)2 and 3

(d) 1 and 2

49. Which of the following movements are changes promoting movements?

1. Literacy movement

2. New Cinema movement

3. Women’s movement for equal status

4. Movement for entry of untouchables into temples

(a) 3 and 4

(b) 1, 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1 and 4

50. Which among the following are change resisting movements?

1. Anti-Reservation movement

2. Bhoodan movement

3. National movement

4. Sati movement

(a) 1, 2 and 3

(b) 4 only

(c) 2, 3 and 4

(d) 1 and 4

51. Which among the following statements are true?

1. Structural strain is caused when the norms and values of a society disappear suddenly

2. The leadership of social movement plays an important role in achieving its objectives

3. Ideology gives always a political slant to movement

4. Ideology helps in distinguishing between movements with similar objectives.

(a) 2 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

52. Social change is linked with

(a) Norm system

(b) Cultural system

(c) Belief system

(d) Value system

53. Who has not attempted a systematic classification of societies nor examine in detail any specific process of social change?

(a) Hobhouse

(b) H. Spencer

(c) Comte

(d) K. Marx

54. From Comte who took the idea that the development of human mind was the crucial factor in social development, but did not accept Comte’s dogmatic positivism?

(a) A. Durkheim

(b) Saint Simon

(c) Hobhouse

(d) H. Spencer

55. Who has hypothesized that civilization arises in response to some challenge from the social and physical environment?

(a) Arnold Toynbee

(b) Oswald Spengler

(c) Hobhouse

(d) P. Sorokin

56. _________ contends that the rate of change in today’s society is so high that it presents us with a problem of future shock, resulting from our inability to adjust to a pace, that, in effect, makes us live in our own futures,

(a) Alvin Toffler

(b) Olaf Hermer

(c) Paul Enrich

(d) M.S. Iyengar

57. ‘Future Shock’ is akin to

(a) Present shock

(b) Value Shock

(c) Culture shock

(d) Psychological shock

58. Who among the following contends that we have shifted from a ‘post-figurative’ culture, in which the young learned from the old, to one that is ‘configurative’ in which both children and adults learn chiefly from their peers?

(a) C.H. Cooley

(b) Margret Mead

(c) G.H. Mead

(d) Freud

59. Who among these Ideational themes, sensate themes, ideational themes, cultural content following has defined cyclic change in this way?

(a)Toyenbee

(b)Bogardus

(c) P. Berger

(d) PA. Sorokin

60. The book ‘The Passing of Traditional Society’ is written by

(a) Daniel Thorner

(b) Daniel Lerner

(c) Francis Abraham

(d) Percy Cohen

61. Whose ‘Model of Cyclic Change’ is this?

(a) Spengler

(b) Pareto

(c) Daniel Lerner

(d) Francis Abraham

62. For whom does change mean passage from savagery to barbarism and ultimately to civilisation?

(a) H. Spengler

(b) L.H. Morgan

(c) E. Durkheim

(d) F. Tonnies

63. Who rejected the concept of caste hierarchy and developed the concept of ‘One caste, one religion and One God for Mankind?

(a) B.R. Ambedkar

(b) Sri Narayan Guru

(c) E.V. Ramaswami Naicker

(d) K. Ranga Rao

64. Which caste formed the backbone of Dr. Ambedkar movement?

(a) Mahars

(b) Nadar

(c) Ezhvas

(d) Nair

65. Who among the following started self respect movement? Advocated the rejection of Brahman priests in rituals of weddings, forcible temple entry, the burning of Manusmriti and finally the rejection of religion and the propagation of atheism?

(a) K. Kamraj

(b) B.R. Ambedkar

(c) E.V. Ramaswami Naicker

(d) Sri Narayana Guru

66. The early decades of the 20th century saw a proliferation of caste organisation, conferences and associations, on the initiative of the educated of the intermediate and lower castes. These movements were.

1. A factional struggle against the lead established by the Brahmans and other upper castes in the professions and the services.

2. A movement of upward mobility through the process of sanskritisation.

3. They were distorted expression of socio­economic tensions, manifesting itself in caste conflicts and movements.

Which among the above are correct?

(a) 3 only

(b) 2 only

(c) 1 and 2

(d) 1, 2 and 3

67. Who among the following has described Bihar earthquake of 1934 as a divine punishment for caste Hindus?

(a) B.R. Ambedkar

(b) M.K. Gandhi

(c) Rajendra Prasad

(d) Jyotibha Phule

68. Who among the following has classified violent peasant uprisings under five headings?

(a) A.R. Desai

(b) D.P. Mukherjee

(c) Kathleen Gough

(d) M.K. Gandhi

69. Which of the following is classification made by Kathleen Gough for violent peasant uprising?

1. Restoration

2. Religion

3. Social solidarity

4. Terrorist vengeance

5. Armed insurrection

(a) 1, 3 and 5

(b) 1, 2, 3, 4 and 5

(c) 2, 3 and 5

(d) 1, 3, 4, and 5

70. This of the following statements is true.

1. All change is development

2. Early sociological theories by Comte, Spencer and Durkheim viewed development and change as interchange­able and /or logically related terms

3. According to modernisation theories the end result of development is prosperity and political stability

4. Development refers to unplanned process of social change in modern times

(a) 1 and 4

(b) 2 and 4

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

71. The sociological approach to development emphasises

(a) Economic aspect of development

(b) Psychological and moral aspect of development

(c) Socio-cultural psychological and moral as well as economic aspects of development

(d) Educational development

72. Social planning is a

(a) Conscious and a deliberate effort to bring about change

(b) Unconscious and accidental effort to bring about change

(c) Sporadic effort to bring changes in the economy alone

(d) To bring about educational development

73. India has embarked on the process of

(a) A totally capitalist path of economy development

(b) A communist path of economic development

(c) A socialist path emphasising on mixed economy

(d) A bureaucratic path of economic development

74. The Indian approach to planning is

(a) Democratic

(b) Totalitarian

(c) Communistic

(d) Dictatorial

75. Which of the following statements are false?

1. Caste activities have greatly decreased in all villages since development planning has been undertaken.

2. Industrialisation and expansion of development administration has stimulated the growth of the middle class

3. With development planning India has been able to solve its basic problems of unemployment, population growth and poverty

4. India’s development planning has given special focus to integrate women into the development process.

(a) 1 and 3

(b) 1 and 4

(c) 2 and 3

(d) 2 and 4

76. Who among the following had provided a classification of tribal movements in North- East India?

(a) S.M. Dubey

(b) G.S. Ghurye

(c) V. Elwin

(d)T.N. Madan

77. Which of these are classifications of tribal movements in North-East India provided by S. M. Dubey?

1. Religious and social reform movement

2. State formation movements

3. Insurgency movements

4. Culturological movements

(a) 1 and 4

(b) 1, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

78. Who among the following has written detailed account of 36 tribal movements in India, and said that 14 were in North-East region alone?

(a) S.M. Dubey

(b) K.S. Singh

(c) T.N. Madan

(d) D.N. Majumdar

79. The S.N.D.P. Movement in Kerala was a

(a) Reformist movement

(b) Insurgent movement

(c) Cultural movement

(d) Religious movement

80. The book ‘Competing Equalities, Law and the Backward Classes in India’ is written by

(a) Galanter Mare

(b) Kathleen Gough

(c) B.P. Mandal

(d) Dushkin Lelah

81. Who founded social service league in Bombay in 1911?

(a) M.M. Joshi

(b) A.R. Desai

(c) G.S. Ghurye

(d) N.M. Joshi

82. Who holds this view: “The continuity between natural history and human history may allow numerical concepts to be introduced into the fatter. Historical changes can be judged by the extent to which they have helped our species to survive and multiply?

(a) V. Gordon Childe

(b) Maclverand Page

(c) Hobhouse L.T.

(d) E. Durkheim

83. The book ‘Economic Theory and under developed Regions’ is written by

(a) A.N. Agarwal

(b) Gunnar Myrdal

(c) Frank A. Guinder

(d) Claudio Veliz

Answers

1. (d)

2. (a)

3. (c)

4. (b)

5. (c)

6. (c)

7. (b)

8. (a)

9. (d)

10. (a)

11.(a)

12. (d)

13. (b)

14. (c)

15. (a)

16. (a)

17. (a)

18. (a)

19. (d)

20.(c)

21(c)

22. (c)

23. (a)

24. (c)

25. (d)

26. (d)

27. (b)

28. (a)

29. (c)

30. (a)

31(d)

32. (a)

33. (a)

34. (d)

35. (b)

36. (d)

37. (c)

38. (a)

39. (c)

40. (b)

41(a)

42. (c)

43. (d)

44. (b)

45. (b)

46. (c)

47. (c)

48. (c)

49. (b)

50. (d)

51(a)

52. (d)

53. (a)

54. (c)

55. (a)

56. (a)

57. (c)

58. (b)

59. (d)

60. (b)

61(a)

62. (b)

63. (b)

64. (a)

65. (c)

66. (d)

67. (b)

68. (c)

69. (b)

70.(c)

71(c)

72. (a)

73. (c)

74. (a)

75. (a)

76. (a) 77. (d) 78. (b) 79. (a) 80. (a)

81(d) 82.(a) 83 (b)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita