50 questions and answers on Sociology for Delhi Administrative Service Examination

ADVERTISEMENTS:

101. National Population Policy underwent some modification in the year

(a) 1981

(b) 1979

ADVERTISEMENTS:

(c) 1977

(d) 1991

102. Whom of the following wrote the book ‘Principles of Population Studies’?

(a) Bhende and Kanitkar

ADVERTISEMENTS:

(b) Jaggannath Pathy

(c) Yogendra Singh

(d) Leela Dubey

103. When a baby dies within the first four weeks of life. It is known as

ADVERTISEMENTS:

(a) Mortality

(b) Neo-natal mortality

(c) Post-neo-natal mortality

(d) Fertility

ADVERTISEMENTS:

104. When a baby dies after it has survived beyond four weeks, but before the first year is completed it is known as?

(a) Crude birth rate

(b) Crude death rate

(c) Post-neo-natal mortality

ADVERTISEMENTS:

(d) Fertility

105. In the Roman Empire, population was considered as a source of

(a) Empire building

(b) Slavery

(c) Burden

(d) Power

106. Earlier to the Malthusian view, views about population were more in nature of

(a) Scientific fact

(b) Observation method

(c) Conjecture

(d) Survey method

107. Who among the following has thought of a large population as a source of political, economic and military power?

(a) Abul Fazal

(b) Kautilya

(c) Megasthenese

(d) Hiuen-Tsang

108. Who was of the opinion that “man’s increase in numbers was inversely related to his food supply” ?

(a) Thomas Doubleday

(b) Thomas Malthus

(c) Karl Marx

(d) H. Spencer

109. Who holds that with increase in scientific and economic development, interest in reproduction tended to decrease?

(a) Herbert Spencer

(b) Karl Marx

(c) F. Engels

(d) Alexander Morris Carr – Saunders

110. Man always strived to arrive at an optimum population. Man took all the factors including environment, skill, customs etc., into account to attain this number. The optimum number is not fixed for all times. It depends upon the changes that occur in a given country or context. Whose view is this?

(a) Herbert Spencer

(b) D. Ricardo

(c) Adam Smith

(d) Alexander Morris Carr – Saunders

111. The crux of the population policy is the

(a) Settlement of more people in urban areas

(b) Reduction of the national birth rate

(c) To reduce the sex-ratio

(d) To increase the number of women

112. India is the home of______ percent of the world’s population. The country, however, accounts for percent of the total world area,

(a) 20 and 8

(b) 17 and 5

(c) 16 and 2.42

(d) 16 and 5.2

113. Which of the following states of India registered the highest growth rate of population during 1981-91?

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Nagaland

(d) West Bengal

114. Which of the following is the most populous city of India according to 1991 census?

(a) Bombay

(b) Calcutta

(c) Delhi

(d) Bangalore

115. In the Indian context, a sex ratio of___________ and above can be considered as favourable to females.

(a) 980 (b) 1000

(c) 950 (d) 1010

116. Which among the following states / union territories accounted for the lowest number of females per thousand male?

(a) Rajasthan

(b) Chandigarh

(c) Hibar

(d) Delhi

117. The history of uninterrupted decennial censuses in India going back to

(a) 1881

(b) 1891

(c) 1871

(d) 1901

118. A new question introduced in the 2001 census, refers to

(a) “The condition of the census house good, livable, dilapidated

(b) Distance of working place from the residence

(c) Economic condition: good, living, bad

(d) Level of literacy: High School, 10+2, Graduation, P.G., others

119. The census of 2001 defines household as

(a) All persons holding joint property

(b) A group of individuals living together and sharing a common kitchen.

(c) A group of individuals living together under one roof.

(d) A group of individuals may not be living together but taking meal together

120. The questionnaire of census 2001 has how many columns?

(a) 54

(b) 44

(c) 34

(d) 64

121. Under which act, a person can be punished for not furnishing census data?

(a) Census Act of 1881

(b) Census Act of 1975

(c) Census Act of 1948

(d) Census Act of 1977

122. “Health as a state of social, physical, mental well being, not merely an absence of disease.”

Who has given this definition?

(a) H. Spencer

(b) W.H. O

(c) T. Malthus

(d) Adam Smith Questions

Answers

101.(b)

102. (a)

103. (b)

104. (c)

105. (d)

106. (c)

107. (b)

108. (a)

109. (a)

110. (d)

111.(b)

112. (c)

113. (c)

114. (a)

115. (c)

116. (b)

121.(c)

117. (a)

122. (b)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita