Can you answer these questions on Social Institutions?

ADVERTISEMENTS:

51. If the maternal uncle comes first among all male relatives, than this kinship usage is called

(a) Maternity

(b) Avunculate

ADVERTISEMENTS:

(c) Mamalate

(d) Matenealate

52. Practice of making husband lead the life of an invalid along with his wife whenever she gives birth to a child is

(a) Imitation

ADVERTISEMENTS:

(b)Couvade

(c) Taking role

(d) Rehearsal

53. A social mechanism for preventing certain kinship bonds from falling into neglect in a matrilineal society is

ADVERTISEMENTS:

(a) Amitate

(b) Control mechanism

(c) Kin Cherishing

(d) Kin-contact

ADVERTISEMENTS:

54. In Hindi, which is the only classificatory kinship terminology?

(a) Samaadhin

(b) Damaad

(c) Bahu

ADVERTISEMENTS:

(d) Chacha

55. Which among the following is true regarding classificatory term of kinship?

(a) It refers to kin

(b) It refers to relationship

(c) It refers more to relationship rather than to kin

(d) It refers to family ties

56. Which among the following is true regarding descriptive term of kinship?

(a) It describes the speaker’s exact relation.

(b) It refers to family ties

(c) It refers to kin

(d) It refers to age

57. ‘Uncle’ is an example of

(a) Classificatory term

(b) Descriptive term

(c) Expected behaviour

(d) Role relation

58. In Hindi ‘sala’ is an example of

(a) Classificatory term

(b) Descriptive term

(c) Marriage alliance

(d) Expectations

59. Khasi tribes living in the hills of Meghalaya are

(a) Matrilineal

(b) Patrilineal

(c) bi-lineal

(d) Cognatic

60. Which among the following is not true regarding Cognatic descent?

(a) Tracing of descent in both male and female line.

(b) Passing of property through both male and female line

(c) Individual belongs to both his/her father and mother side.

(d) No overlapping membership of groups

61. Which among the following is not true regarding Double descent?

(a) It is same as bilineal descent

(b) Both are matrilineal and patrilineal descent

(c) Property is passed patrilineally

(d) There is distinction between movable and immovable property

62. The principle or set of principles by which ego’s Consanguineal relatives are determined is technically known as

(a) Rules of descent

(b) Rules of kinship

(c) Rules of grouping

(d) Rules of lineage

63. Who regards the joking relationships as having a symbolic meaning? By saying that joking relations may be a kind of friendliness expressed by show of hostility?

(a) G.H. Mead

(b) M. Mead

(c) Radcliffe Brown

(d) Morgan

64. According to Brihaspati

(a) Offspring from five maternal generations and seven paternal generations are sapinda and they cannot inter-marry.

(b) Offspring from seven maternal generations and five paternal generations are sapinda and they cannot inter-marry.

(c) Offspring from three maternal and five paternal generations cannot inter-marry.

(d) Offspring from three paternal and five maternal generations are sapinda and they cannot inter marry.

65. The practice to marry outside the village is prevalent in

(a) Tribes of Chota Nagpur

(b) Tribes of Nilgiris

(c) Tribes of Malabar

(d) Tribes of Andaman

66. The Bombay prevention of Hindu Bigamous Marriage Act 1947 enforced

(a) Monogamy in the Bombay state

(b) Monogamy in India

(c) Monogamy among Parsis of Bombay

(d) Polygamy in the Bombay state

67. When husband and wife live alternatively at each other’s residence, marriage system is known as

(a) Changing

(b) Alternative

(c) Complementary

(d) Contradictory

68. Who has distinguished between family of orientation and family of procreation?

(a) Warner

(b) Morgan

(c) Westermarck

(d) Radcliffe Brown

69. Concept of ‘atomistic family’ is propounded by

(a) Quetlet

(b) Parsons

(c) Zimmerman

(d) le Play

70. ‘Bow and arrow ceremony’ prevalent is among

(a) Todas

(b) Bhutias

(c) Jorwas

(d) Kadars

71. Who holds that the family is the unit of study instead of individual because family shows unity?

(a) Comte

(b) Durkheim

(c) Leplay

(d) Parsons

72. If a village made up of several clans, each located in a fairly definite part of the village, each of the clans is technically known as a

(a) Clan continuity

(b) Clan barrier

(c) Composite clan

(d) Clan integral

73. If the whole village consists of one clan, we may call it a

(a) Clan community

(b) Clan integral

(c) Composite clan

(d) Clan continuity

74. When more than one wife is shared by several brothers it may be termed as

(a) Polyandry

(b) Polygyny

(c) Polygynandry

(d) Polygamy

75. Parallel cousin is also called

(a) Ortho cousin

(b) Orio cousin

(c) Couvade

(d) Neo-cousin

76. A type of polygamy in which several men and several women form a marriage relationship with one another

(a) Group alliance

(b) Parallel marriage

(c) Cenogamy

(d) Promiscuity

77. Refers to the right and obligation of members of a’ category of man to choose their wives from a prescribed category of women is

(a) Connubial

(b) Communism

(c) Consolation

(d) Notation

78. Who has made distinction between symmetrical and asymmetrical joking relationship?

(a) Morgan

(b) Radcliffe Brown

(c) Levi-Strauss

(d) Westermarck

79. All stocks of which an individual is a member upto a certain degree are called

(a) Kindred

(b) Group

(c) Organization

(d) Association

80. _________ indicates the side of the kinship group.

(a) Lachal

(b) Parental

(c) Lateral

(d) Fraternal

81. Who has classified between primary, secondary and tertiary kin?

(a) Murdock

(b) Morgan

(c) Westermarck

(d) Parsons

82. ________ refers to the line of the kinship group.

(a) Lineal

(b) Linear

(c) Dotted

(d) Combined

83. The number of primary kins is?

(a) Eight

(b)Two

(c) Six

(d) One

84. The number of secondary kins is

(a) Sixty Nine

(b) Sixty eight

(c) Thirty three

(d) Twelve

85. How many tertiary kins are there?

(a) One hundred fifty one

(b) One hundred thirty three

(c) Sixty nine

(d) one hundred forty fours

86. Levirate marriage is also called

(a) Nantra

(b) Mantra

(c) Tandra

(d) Kantra

87. No_______ relation lives in the Tharawad.

(a) Consanguineous

(b) Affinal

(c) Primary

(d) Tertiary

88. There are two types of marriage among Muslims. Identify them.

(a) Polyandry and Polygyny

(b) Beena and Muta

(c) Beena and Meena

(d) Monogamy and Polygamy

89. Who among the following has not said anything of kinship?

(a) Murdock

(b) Levi-Strauss

(c) Radcliffe Brown

(d) Durkheim

90. When several sibs or clans combine to constitute a still wider grouping it is called

(a) Clans grouping

(b) Clan community

(c) Phratry

(d) Joint family

91. If sibs are sub-divided into groups with known historical ancestors, they are called

(a) Lineages

(b) Ancestor

(c) Phratry

(d) Moiety

92. In_______ adoption is not any right to inheritance.

(a) Muslims

(b) Christians

(c) Sikhs

(d)Jews

93. The Ho as a tribe is endogamous. The tribe is divided into exogamous clans known as ______ which are often associated with totemism.

(a) Moeity

(b) Killi

(c) Kulapa

(d) Bharatha

94. After the death of the head of the family, property is given only to eldest son. But on the basis of Karma, he has to secure all the family members economically. This system may be called

(a) Dayabhaga

(b) Ultimo geniture

(c) Primogeniture

(d) Patriarchal

95. All the property is distributed in all the sons. And female have no property right. This system may be called

(a) Mitakshara

(b) Matridual

(c) Vishakra

(d) Pratikata

96. In Hindu joint family, a ritual called_________ in which male descent offers bowls of cooked rice (Pindhan) to the male ancestors four generation back.

(a) Nimaka

(b) Ulia

(c) Shraddha

(d) Arpita

97. Which among the following the example of (Anuloma) was not found?

(a) Patidars of Gujarat

(b) Nayars of Kerala

(c) Kulin Brahmans of Bengal

(d) Rajputs of Rajasthan

98. The word ‘Taboo’ is derived from the language of the

(a) Tribes of Africa

(b) Tribes of Tikopia

(c) Tribes of Amazon

(d) Tribes of Alaska

99. Which among the following is not true regarding ‘Okka parage marriage’?

(a) It is performed when an okka does not have son to continue the line.

(b) It is 12 pieces of gold transferred from the man’s okka to wife’s okka.

(c) Husband acquires membership of his wife okka.

(d) It is performed to bring another wife as there is tradition of polygyny in okka.

100. Which among the following is not true regarding ‘Makka Parage marriage’?

(a) It is performed when a okka does not have son to continue the line.

(b)Man does not leave his natal okka to become member of wife’s okka

(c) It is 12 pieces of gold not transferred

(d)Man brings household articles for women to be his wife

51(b)

52.(b)

53. (a)

54. (a)

55. (c)

56. (a)

57. (a)

58. (b)

59. (a)

60. (d)

61(c)

62. (a)

63. (c)

64. (a)

65. (a)

66. (a)

67. (a)

68. (a)

69. (c)

70. (a)

71(c)

72. (b)

73. (a)

74. (c)

75. (a)

76 (c)

77 (a)

78 (b)

79. (a)

80. (c)

81.(a) 82. (a) 83. (a) 84. (c) 85. (a)

86. (a) 87. (b) 88. (b) 89. (d) 90. (c)

91.(a) 92. (a) 93. (b) 94. (a) 95. (a)

96. (c) 97. (b) 98. (b) 99. (d) 100. (d)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita