50 most interesting questions on Social Institutions

ADVERTISEMENTS:

101. When the couple lives at the house of groom’s father’s sister, it is called

(a) Patrilocal

(b) Duolocal

ADVERTISEMENTS:

(c) Amitolocal

(d) Susolocal

102. The Hindu Marriage Act of 1955 prescribes the minimum age of marriage as

(a) 18 for boys and 15 for girls.

ADVERTISEMENTS:

(b) 21 for boys 18 for girls

(c) 25 for boys 21 for girls

(d)18 for boys 16 for girls

103. ‘Ekapatnivrata’ stands for

ADVERTISEMENTS:

(a) Ideal of having only one wife

(b)Ideal of having sex with only one person

(c) Ideal of providing with need to one’s wife

(d)Ideal of having only one husband

ADVERTISEMENTS:

104. The Hindu Widow Remarriage Act of 1856, legalised the remarriage of Hindus of

(a) Bengal

(b) High caste

(c) All castes

ADVERTISEMENTS:

(d) North India

105. ‘Desperate polyandry’ stands for

(a) When husbands of women are brothers

(b) When husband of women are related in some way

(c) When husbands are not related to each other

(d) When husbands are engaged in one type of economic activity

106. Which among the following is not true regarding Hindu Marriage Act of 1955?

(a) Bars marriage within five generations on the agnatic side

(b)Bars marriage within three generations on mother’s side

(c) Bars marriage within three generations on both agnatic and mother’s side

(d) Permits marriage between cross cousins where it is customary

107. Preferential marriage with the father’s sister’s daughter occurs among the

(a) Garos of Assam

(b) Gonds of M.P.

(c) Bhutias of U.P.

(d) Kadar of South India

108. ‘Domestic group’ consists of

(a) Man and his wife

(b) Man and his wife and their unmarried children

(c) Man, wife and their married sons and their children

(d) Man, wife and their married sons and daughters

109. Muslims Bants first celebrate their marriage in

(a) Hindu way and then Islamic way

(b) Islamic way and then Hindu way

(c) Christian way and then Islamic way

(d) Nayars way and then Islamic way

110. The matrilineage of the nayars is called

(a) Tarawad

(b) Karawad

(c) Sambandhawad

(d) Narawadita

111. Tarawad consists of all the descendants in the

(a) Male line

(b) Female line

(c) Both male and female line

(d) Only affiants of both male and female line

112. Which among the following Acts declares that “Property acquired by a Hindu as a result of his education was his personal properly, even though his education was financed by his joint family?

(a) Hindu Law of Inheritance, 1929

(b) The Hindu Succession Act, 1956

(c) Hindu Gain of Learning Act, 1930

(d) Hindu Benefit of Learning Act, 1930

113. Which among these groups were matrilineal?

(a) Kuki, Nayar, Meena, Kadar

(b) Nayar, Khasi, Meena, Apatani

(c) Nayar, Bant, Khasi, Apatani

(d) Nayar, Khasi, Bant, Garo

114. All Muslims, excepting matrilineal_______ are governed by Shariat Act of 1937.

(a) Bant

(b) Moplas

(c) Ashrafs

(d) Ajlafs

115. Which among the following is not true? Under Islamic law,

(a) The mother, wife and daughter are three female heirs

(b) The daughter is a primary heir like the son. Her share fluctuates, depending upon the number of surviving children

(c) Only wife and daughter are female heirs.

(d) The daughter’s daughter however does not stand on a par with the son’s daughter.

116. Which among the following Acts made the husband legally responsible for the maintenance of his wife and children?

(a) Hindu Adoption and Maintenance Act, of 1956

(b) The Hindu Women’s Right to Property Act, 1937

(c) The Special Marriage Act, 1954

(d) The Hindu Marriage Act, 1955

117. Which among the following is not true regarding Morgan?

(a) Was an evolutionist of 19th century?

(b) He wrote the book ‘System of Consanguinity and Affinity in the Human Family.’

(c) This book is a collection of kinship terms from all over, the world

(d) This book is a collection of kinship terms from India and America.

118. Who has used the word ‘consanguinity ‘for what we call descent?

(a) Westermarck

(b) Robin Fox

(c) Morgan

(d) Irawati Karve

119. In some societies, the couples have a choice. They may live with parents of either the groom or the bride. This rule is known as

(a) Matrilineal residence

(b) Matri-patrilineal residence

(c) Bilocal residence

(d) Matrilocal residence

120. Murdock observes___________ in which couple lives for a time with the bride’s parents, then goes to live permanently with the groom’s parents.

(a) Patrilocal residence

(b) Matri-Patrilocal residence

(c) Bi-local

(d) Duo-local

121. A short time levirate where widow is allowed to cohabit with her brother in-law until the birth of a son is known as?

(a) Literogamy

(b) Sub-levirate

(c) Niyoga

(d) Vedogamy

122. Which among the following Acts, has allowed matrilineal as well as patrilineal inheritance?

(a) Special Marriage Act, 1954

(b) Hindu Law of Inheritance Amendment Act, 1929

(c) Hindu Adoption and Maintenance Act, of 1956

(d) Hindu Woman’s Right to Property Act, 1937.

123. Peethchuk (carry on the back) which literally means abduction of female, has been a customary form of securing bride is practiced among

(a) Tribals of Killar

(b) Tribals of Ranthambore

(c) Tribals of Garo Hills

(d) Tribals of Chotanagpur

124. Sub-nuclear family consist of

(a) A husband only

(b) A wife only

(c) Husband and wife only

(d) Husband, wife and son only

125. ‘Bukamatula’ stands for?

(a) Economic system of Tikopians

(b) Youth dormitory of Trobriand Islanders

(c) Family system in Amazon

(d) Kinship relationship among Andaman Islanders

126. Nuclear family in its volatized form consists of the

(a) Parents of the same children and children of the ame parents

(b) Parents of the different children and children of the same parent

(c) Parents of the same children and children of the different parents

(d) None of the above mentioned relation exists in nuclear family.

127. ‘Stem family’ stands for

(a) Small extended family

(b) Joint family

(c) Nuclear family

(d) Family of corporate business houses

128. Children produced by inter-caste marriages were called

(a) Vratya

(b) Mratya

(c) Shankar

(d) Mahav

129. ‘Lubra’ stands for

(a) Aboriginal women or wife

(b) Educated Women

(c) Woman who is training another woman/ girl for house keeping

(d) Mentally retarded women

130. ‘Matrifocal families

(a) Emphasize female roles in society

(b) Are headed by women

(c) Focus on maternity

(d) Are matrilineal

131. The Book ‘The Death of the Family’ is written by

(a) Oscar Lewis

(b) David Cooper

(c) Robert Redfield

(d) T. Parsons

132. Which among the following is the best form of family structure for a society based on achieved status, according to Talcott Parsons?

(a) Isolated nuclear family

(b)Interactive nuclear family

(c) Joint family

(d)Extended family

133. For Talcott Parsons, the major function of the family in the industrial society is?

(a) Stabilization of adult personality

(b)Procreation

(c) Unit of consumption

(d)Unit of consumption and protection

134. ‘Empty-shell marriage’, means

(a) Spouses live together, remain legally married, but their marriage exists in the name only

(b)Spouses live together in a rented house.

(c) Spouses live with their respective parents

(d)Spouses are physically separated

135. Concept of ‘symmetrical family’ was propounded by

(a) Young and Willmott

(b) T. Parsons

(c) Robin Fox

(d) Davis & Moore

136. Which among the following is true?

(a) Divorce is physical separation of the spouses

(b)Separation is legal termination of a marriage

(c) Both (a) & (b) are true

(d) Both (a) and (b) are false

137. In okka, children of_________ may not intermarry

(a) Brothers

(b) Sisters

(c) Cross-cousins

(d) Parallel-cousins

138. The okka or the patrilineal and patrilocal joint family is the basic group among

(a) Coorgs

(b) Namboodaris

(c) Moplas

(d) Kodagu

139. Which among the following has added to the strength of the okka?

(a) Difficulty of partition

(b) Preference of levirate unions

(c) Both (a) and (b)

(d) Ancestor worships

140. The solidarity of independent nuclear family is greater where it includes

(a) Loving wife

(b) Caring husband

(c) Young children

(d) Better economic prospects

141. Which among the following is not true? Solidarity of the autonomous nuclear family depends largely upon

(a) Sexual attraction between husband and wife

(b) Companionship between parents and children

(c) Economic tie up among its members

(d) Both (a) and (b) leave

142. A type of family in which children leave home on reaching maturity refers to

(a) Broken family

(b) Moving family

(c) Unstable family

(d) Changing family

143. The concept of ‘unstable family’ is propounded by

(a) T. Parsons

(b) Le plays

(c) F. Engels

(d) Merton

144. Almost all individuals are members of a family during their life time and a significant portion of their activities takes place within the context provided by the family. Who noted this?

(a) Marx

(b) Ghureye

(c) Sokalski

(d) T. Parsons

145. The ‘normative family’ type, that the society has considered desirable generally comprises

(a) Conjugal and filial dyad

(b) Filial dyad

(c) Conjugal dyad

(d) Conjugal and Affinal dyad

146. Female headed family is frequent among

(a) Agricultural communities

(b) Industrial communities

(c) Semi-nomadic pastoral communities

(d) Post industrial communities

147. Which among the following tribes/castes has high standard and rate of marriage stability?

(a) Nayars

(b) Ho

(c) Muria

(d) Kharia

148. System of’ gerontocracy’ in tribals separated the

(a) Old from young

(b) Un-married youth from much married, polygynous elders.

(c) Much powerful old with obedient youth

(d) Economically rich and active youth with non-active and poor old

149. Marriage alliance between three or more persons is called

(a) Polyandry

(b) Trigamy

(c) Polygamy

(d) Exogamy

150. Fill in the blanks. Inheritance rules therefore tend to indicate the________ a person has

towards_______

(a) Obligaions, relatives

(b) Rights, sons only

(c) Obligations, eldest son

(d) Rights, eldest son

Answer

101(c) 102. (a) 103. (a) 104. (c) 105. (c)

106. (c) 107. (a) 108. (c) 109. (a) 110. (a)

111(c) 112. (c) 113. (d) 114. (b) 115. (c)

116. (a) 117. (d) 118. (c) 119. (c) 120. (b)

121.(c) 122. (b) 123. (a) 124. (c) 125. (b)

126. (a) 127. (a) 128. (a) 129. (a) 130. (b)

131(b) m(a) 133. (a) 134. (a) 135. (a)

136. (d) 137. (b) 138. (a) 139. (c) 140. (c)

141(d) 142. (c) 143. (b) 144. (c) 145. (a)

146. (c) 147. (c) 148. (b) 149. (c) 150. (a)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita