50 most important quiz questions on Social Institutions

ADVERTISEMENTS:

151. When child bearing is deliberately avoided, the family is called

(a) Non-conception family

(b) Confined family

ADVERTISEMENTS:

(c) Arrested family

(d) Trying family

152. ‘Filiocentric’ is the term used for

(a) The family where care of children is important

ADVERTISEMENTS:

(b) Child centered family

(c) The family where it provide education

(d) The family having more than six children as a member

153. Nayars Taravad has been studied by

ADVERTISEMENTS:

(a) M.N. Srinivas

(b) Pauline Kolenda

(c) Katheline Gough

(d) Yogendra Singh

ADVERTISEMENTS:

154. A condition when one of the parent is dead and the other remains to support the children and at least one of the children who is an adult is called

(a) Broken family

(b) Confined family

(c) Extended family

ADVERTISEMENTS:

(d) Coping family

155. When cohabitation with any male is exclusive over a period of time although that women is still regarded as married to someone, this condition may be described as

(a) Secondary marriage

(b) Exclusive marriage

(c) Primary marriage

(d) Extended marriage

156. The system of secondary marriage is found in

(a) Zaire

(b) Nigeria

(c) Brazil

(d) Polynesia

157. Mythical ancestors are common in

(a) Clans and phratries

(b) Clans and joint family

(c) Clans and lineage

(d) Phratries and lineage

158. A phratry is a grouping of clans which are related by traditions of

(a) Joint family

(b) Common descent

(c) Ritual

(d) Family tradition

159. Families in which both husband and wife have careers are called

(a) Achieved family

(b) Career family

(c) Goal oriented family

(d) Dual Career family

160. The social relationship deriving from blood ties, real and supposed, and marriages are collectively referred to as

(a) Family

(b) Kinship

(c) Lineage

(d) Joint family Murdock found so rare that he

161. Murdock found ______ so rare that he called it an ‘ethnographic curiosity’,

(a) Polygamy

(b) Monogamy

(c) Promiscuity

(d) Polyandry

162. The family in which one is born is the

(a) Family of procreation

(b) Family of orientation

(c) Achieved family

(d) Ascribed family

163. Which one of the tribes gives more emphasis on the blood ties and not on the marriage bond?

(a) Nayar

(b) Khasi

(c) Toda

(d) Gond

164. Which among the following is true?

(a) Same gotra cannot inter-marry.

(b) Same gotra can inter-marry

(c) A gotra can marry in Hindu society

(d) A gotra can marry with Affinal kin.

165. Which among the following features of family acts as a means of social control?

(a) Sense of responsibility

(b) Educative role

(c) Social regulation

(d) Nuclear position

166. ‘After marriage come the children’. This statement signifies

(a) Post-nuptial stage

(b) Formative stage

(c) Nuptial stage

(d) Pre-nuptial stags

167. The word ‘family’ has been derived from the word ‘famulus’ which is

(a) Latin

(b) Greek

(c) Roman

(d) Spanish

168. A family remained an economic unit of production before

(a) The Muslim rule in India

(b) The communist revolution of soviet Russia

(c) India became free

(d) The industrial revolution

169. Family in the medieval ages used to perform only

(a) Religious function

(b) Economic function

(c) Educational function

(d) Religious economic and educational functions

170. Joint family system gives support to

(a) Widow marriage

(b) Widower marriage

(c) Child marriage

(d) Late marriage

171. Which one is not the main universal function of the family?

(a) Socialisation

(b) Consumption unit

(c) Production unit

(d) Regulation and expression of sexuality

172. The patrilineal joint family of the Nambudaris is called

(a) I Ham

(b)Taravad

(c) Moeity

(d) Kureina

173. Who among the following was of the view that earliest form of the family was matriarchal?

(a) Briffault

(b) Morgan

(c) Marx

(d) Westermarck

174. According to the bow and arrow ceremony of the Todas that particular brother among the husbands is made the legal father of the child who cohabits with the wife________ of her pregnancy.

(a) After the end

(b) In the second month

(c) In the ninth month

(d) In the fourth or fifth months

175. The name of the family among khasi is

(a) ‘Loga’

(b) ‘Ling’

(c) ‘Masai’

(d) ‘Guna’

176. Who defined family as a ‘miniature social organization, including at least two generations and is characteristically formed upon the blood bond?

(a) Murdock

(b) K. Davis

(c) Sumber and Keller

(d) Radcliffe Brown

177. Consanguineous family is a type of

(a) Conjugal family

(b) Nuclear family

(c) Extended family

(d) Polygynous family

178. Murdock, called a minor variation of patrilocal residence as

(a) Avunculocal residence

(b) Neolocal residence

(c) Matri-patrilocal residence

(d) Potolocal residence

179. Which one often involves at least three generations?

(a) Extended family

(b) Nuclear family

(c) Conjugal family

(d) Joint family

180. Which type of family is comparatively short-lived?

(a) Extended family

(b) Consanguineous family

(c) Conjugal family

(d) Joint family

181. Which among the following is not the characteristic of family?

(a) It is a form of institutionalized mating

(b) There is some mode of reckoning descent by having a nomenclature

(c) It is characterized by endogamy

(d) It is a consumption unit.

182. Who has written the book “The Origin of Family, Private Property and the State”?

(a) Hobhouse

(b) Hobbes

(c) F. Engels

(d) Pavne

183. The Roman law regards a family as a group that comprised of

(a) Parents & children only

(b) Parents, children, servants, slaves, and other common descent

(c) Parents, children and slaves

(d) Husband, wife and slaves

184. Who has done regional study of family and kinship?

(a) A.M. Shah

(b) Pauline Kolenda

(c) I.P. Desai

(d) Irawati Karve

185. The theory regarding origin of the family is

(a) Occupational theory

(b) Racial theory

(c) Evolutionary theory

(d) Religious theory

186. Murdock’s description of family includes at least one adult of each sex. But the family unit of black family in USA and Guyana often consists of a woman and her dependent children, sometimes her mother too. This is an illustration of

(a) Universality of family

(b) Indianan’s of the family

(c) Non-universality of the family

(d) Sex relationship of the family

187. A factor which is not a relevant factor to the increasing trends in favour of nuclear family is

(a) Life insurance

(b) Geographical mobility

(c) Social mobility

(d) Education of women

188. Family can be viewed as a

1. Permanent functional institution

2. A process

3. An effective association

4. A secondary group Codes:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 2 and 4

(c) 1, 2 and 3

(d) 1 and 2

189. Engel’s scheme of the evolution of the family was largely based on the evolutionary scheme of

(a) Westermarck

(b) Lowie

(c)’Morgan

(d) Murdock

190. According to its functions the family has been classified into two categories i.e., essential and non-essential functions. This statement was made by

(a)Maclver

(b) K.B. Young

(c) Willmott

(d) Park

191. Which among the following terms is used to denote a social father?

(a) Genitor

(b) Pater

(c) Godfather

(d) Genitrix

192. A separation between the ‘biological father’ and social father is found in a family known as

(a) Bilocal

(b) Avunculocal

(c) Polyandrous

(d) Du-local

193. Who among the following sociologists/ anthropologists have given the view that the family has passed through five stages: namely, consanguineous family, punaluan family, syndasmian family, patriarchal family and monogamous family?

(a) L.H. Morgan

(b) Ralph Linton

(c) G.P Murdock

(d) Westermarck

194. A nomenclature of the family functions as a symbol of

(a) Superiority of the family

(b) Family succession

(c) System of reckoning descent

(d) System of keeping names of the members of the family

195. Who opined this: At any given point of time, most Indian household is not joint composition. This fact however does not prove much change has occurred, since nevertheless, Indian values and attitudes are still generally in favour of the joint family and that a number of important structural changes in the joint family are occurring however

(a) Irawati Karve

(b) I.P. Desai

(c) W.J. Goode

(d) Hatt

196. The form of family authority structure in which power and decision making are shared equally between spouses. This type of family is called

(a) Reciprocating

(b) Independent

(c) Egalitarian

(d) Democratic

197. Type of family in which all decision making is shared, is called

(a) Synchronic

(b) Dichronic

(c) Autonomic

(d) Syncretic

198. Type of family in which each spouse has separate spheres of decision making is

(a) Autocratic

(b) Dichronic

(c) Autonomic

(d) Dyncratic

199. Task performance and social integration are essential to the family for

(a) Social interaction

(b) Members

(c) Well being

(d) Acceptance

200. Which is the cause for much pain in divorce proceedings?

(a) Loss of money

(b) Separation between wife and husband

(c) Custody of the children

(d) Allegations at each other

Answer

151(c) 152. (b) 153. (c) 154. (a) 155. (a)

156. (b) 157. (a) 158. (b) 159.(d) 160. (b)

161(d) 162. (b) 163. (a) ‘ 164. (a) 165. (c)

166. (b) 167. (c) 168. (d) 169. (d) 170. (c)

171(c) 172. (a) 173. (a) 174. (d) 175. (b)

176. (c) 177.(c) 178. (c) 179. (a) 180. (c)

181.(c) 182. (c) 183. (b) 184. (d) 185. (c)

186. (c) 187. (d) 188. (c) 189. (c) 190. (a)

191(b) 192. (c) 193. (a) 194. (c) 195. (c)

196. (c) 197. (d) 198. (c) 199. (c) 200. (c)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita