50 important questions with answers for Haryana Administrative Examination

ADVERTISEMENTS:

86. A single rank or level in a stratification system composed of persons of similar class, status and power may be defined as

(a) Social ensemble

(b) Social stratum

ADVERTISEMENTS:

(c) Social consciousness

(d)Social oneness

87. Movement of persons from one social group or position to another may be termed as

(a) Social mobility

ADVERTISEMENTS:

(b) Social movement

(c) Social dynamism

(d) Social shift

88. Rabindra Nath Tagore has achieved social status through his

ADVERTISEMENTS:

(a) Personal accomplishment

(b) High caste

(c) Racketing and contacts

(d)Wealth and property

ADVERTISEMENTS:

89. Which among the following is extremely differentiated?

(a) Caste system

(b) Class system

(c) Slavery system

ADVERTISEMENTS:

(d) Feudal system

90. Who were allowed to wear sacred thread?

(a) Only the Brahmins

(b) First two varnas

(c) First three varnas

(d) Caste system has no ‘sacred thread’

91. Distinction between Indian castes primarily rest on

(a) Fixed occupation

(b) Religious sanctions

(c) Political power and dominance

(d) Relative ritual purity

92. Under the caste system who enjoys the sanctioned right to have upward social mobility through marriage?

(a) Female

(b) Male

(c) Neither male nor female

(d) Both male and female

93. Which among the following is not the characteristic of ‘Jati’?

(a) Political autonomy

(b) Endogamy

(c) Traditional occupation

(d) Economic self sufficiency

94. In the context of ‘Varna Dharma’ Varna is signified as

(a) ‘Jati’

(b) Culture

(c) Colour

(d) Caste

95. “Caste as status group is defined essentially in terms of styles of life. Property and occupation enter as important elements in the style of life of a status group, but they need not be decisive. Thus the Sri Vaishnava Brahmins of Sripuram, who constitute to status group or community, include people with different occupations and economic positions.”

Whose statement is this?

(a) Max Weber

(b) Andre Beteille

(c) F.G. Bailey

(d) M.N. Srinivas

96. “Castes enjoys singing the hymn of hatred against one another leading to poisoning their mutual relations.” Whose opinion is this?

(a) F.G. Bailey

(b) Karl Marx

(c) B.R. Ambedkar

(d) T.N. Madan

97. “In the traditional order of Sripuram, both class system and the distribution of power were to a large subsumed under caste. Both class and power positions have today a greater measure of autonomy in relation to caste.” Whose observation is this?

(a) M.N. Srinivas

(b) A. Beteille

(c) W.H. Wesir

(d) F.G. Bailey

98. The modern trend in the India about the Caste System is

(a) It has been abolished totally

(b) Its flexibility and inter-marriages

(c) It has a hold which may be detrimental to whole society.

(d) Its rigidity and endogamy without deviation.

99. According to the ‘Rules of Dharma’ caste system has been termed as

(a) Divinely ordained

(b) The blessing in disguise

(c) The only dividing factor in society

(d) The only pure system in Hindus

100. “The Brahmins are the lords of this whole creation, because they are produced from the purest part of the Supreme Being, namely the mouth.”

This statement was uttered by

(a) Kautilya

(b) Manu

(c) Tulsidas

(d) Brahma

101. The word ‘caste’ which is derived from the word ‘casta’ means

(a) Purity and pollution

(b) Endogamy

(c) Culture

(d) Complex of hereditary qualities

102. The theory of the origin of the caste is

(a) Functional theory

(b) Structural theory

(c) Interactional theory

(d) Classical theory

103. Who is ‘Dvija’ or twice born?

(a) Who is born in the family of Brahmin?

(b) Who is born in the family of Warriors?

(c) One who has been initiated as a student, and has gone through a formal course of studies

(d) One who has been initiated as priesthood through rituals?

104. Max Weber categorized caste as a/an

(a) Ethnic group

(b) Indian

(c) Community

(d) Closed status group

105. Which among the following is a Caste?

(a) Vaishya

(b) Gond

(c) Kanyakubja

(d)Yadava

106. The varnas, as Senart observed in classical study, originally resembled feudal estate in certain respects. Which of the characteristics listed below have been emphasized by him?

(a) They had a status based on a complex of rights and duties.

(b) The possibility of upward mobility is there

(c) Strict concepts of purity and pollution

(d) Strict segregation of groups through endogamy

107. Who says that “caste is Brahminic child of Indo-Aryan culture cradled in the land of the Ganges and hence transferred to other parts of India”?

(a) T.N. Madan

(b) M.N. Srinivas

(c) G.S. Ghurye

(d) R.K. Mukerjee

108. In a village which follows the jajmani system the barber and the washer man belongs to

(a) The artisan caste groups

(b) The service caste groups

(c) Member of guild system

(d) Unclean caste

109. By nature, Caste is

(a) Arbitrary

(b) Balanced

(c) Hierarchical

(d) Mobile

110. Which among the following is not a necessary feature of caste system?

(a) Hierarchical order

(b) Purity and pollution

(c) Common ancestor worship

(d) Hereditary specialization

111.”The outcaste is a by-product of a caste system nothing can emancipate the outcaste except destruction of the caste system.” This statement is made by

(a) Mahatma Gandhi

(b) Raja Ram Mohan Roy

(c) Gautama Buddha

(d) B.R. Ambedkar

112. Caste system in its ideal form, has

(a) Few socially acceptable ways for individuals to achieve a higher social position

(b) No socially acceptable ways for individuals to achieve a higher social position

(c) Education as a means to achieve a higher social position

(d) Marriage as a socially acceptable ways for individual to achieve higher social position for himself/herself.

113. Which system best brings together the different castes living in a village or a group of neighbouring village in an interdependent relationship?

(a) Dominant caste system

(b) Caste association

(c) Jajmani system

(d) Political mobilisation

114. Which is the most important function of caste, for Hutton?

(a) To determine social status

(b) To impart social manners

(c) To provide social and economic security

(d) To unite Indian society

115. Certain caste are called twice-born, as they alone were entitled to undergo the ceremony of

(a) Sanskara

(b) Upanayana

(c) lllam

(d)Agrahanam

116. A dominant caste is characterized by

(a) Political power

(b) Numerical superiority

(c) Economically well off caste

(d) All of the /above

117. “Caste – riots are frequent in those areas where the caste-wise social deprivation are manifestly correlated with the class-wise economic deprivations, such as in Bihar, Maharashtra, Tamil Nadu etc.” Whose observation is this?

(a) B.R. Ambedkar

(b) A. Beteille

(c) Jyotibha Phule

(d) Ramkrishna Mukherjee

118. “It is not permitted to contact marriage with a person of another caste, nor to change from one profession or trade to another, nor for the same persons to undertake more than one, except if he is of the caste of philo¬≠sophers, when permission is given on account of dignity.” Whose statement is this?

(a) Hiuen-Tsang

(b)AI-brunie

(c) Megasthenese

(d) Thomas Roe

119. Who among the following has propounded two definition of class namely objective and subjective?

(a) Max Weber

(b) R.K. Merton

(c) Stouffer

(d) Karl Marx

120. Who among the following has differentiated between the ‘class in itself and ‘class for itself?

(a) Max Weber

(b) Karl Marx

(c) Veblen

(d) Stouffer

121. Who was of the view that ‘classes are not communities’?

(a) Karl Marx

(b) Max Weber

(c) F. Tonnies

(d) Veblen T.

122. The best example of status group for Weber is

(a) Class

(b) Land lords

(c) Elites

(d) Caste

123. Which among the following is untrue regarding Max Weber?

(a) Status group depends on the consumption of goods and services

(b)Classes depend on the production of goods and services’

(c) When the basis for production of goods and services is stable stratification by status group become important

(d)When the basis for production of goods and services is stable stratification by class become important

124. Which part of the Rigveda has given only four castes called Varnas?

(a) Purusasukta

(b)Suruti

(c) Vaisakha

(d)Mimamsa

125. Which among the following is not true?

(a) Varna defined the normative aspect of caste

(b)Jatis shows the actual working

(c) Normative aspect has clear distinction between Brahmin & Kshatriya

(d)Jati follow the normative model of the Varna and so mobility is not possible

126. Structural view of caste, considers caste to be a/an

(a) Structure on which principle of stratification is based

(b)Universal principle of stratification which can be applied to all society

(c) Equivalent to Varna and jati

(d)Structure on which caste system is based

127. Cultural view of caste is consider caste to be

(a) Basis for development of societal culture

(b)Basis on which culture of discrimination is inherent

(c) System of stratification unique to India

(d)Differentiate between cultures of twice born castes with those of ‘untouchables’

128. The group of thinkers supported cultural view of caste was

(a) Weber, Barth, Bailey

(b) Srinivas Barth, Bailey

(c) Weber, Srinivas, Dumont

(d) Dumont, Weber, Bailey

129. The group of thinkers who supported structural view of Caste is

(a) Barth, F.G. Bailey

(b) A. Beteille, F.G. Bailey

(c) Barth, A. Beteille

(d) E. Leach, A. Beteille

130. Andre Beteille is the exponent of

(a) Structural view of caste

(b) Functional view of caste

(c) Cultural view of caste

(d) Geographical view of caste

131. Andre Beteille regards Caste as a/an

(a) Antagonistic unit

(b) Complementary unit

(c) Dyadic unit

(d) Felial unit

132. There exists a dispute regarding ranking in the caste system especially in the ________region of the hierarchy

(a) Top

(b) Bottom

(c) Middle

(d) Untouchables

133. The American approach to the study of class, is the work of

(a) K. Davis

(b) T. Parson

(c) L. Warner

(d) C.W. Mills

134. The name of the Research Paper of L. Warner where he has defined class in America

(a) Classical series of researches

(b) New York series of researches

(c) Chicago city series of researches

(d) Yankee city series of researches

135. L. Warner research has revealed that stratification in America involves criterion other and more than

(a) Power

(b) Economic

(c) Education

(d) Family

136. Raymond Aron treats this American concept of class presented by L. Warner as

(a) Attributional

(b) Interactional

(c) Functional

(d) Structural

137. Warner’s study of American class structure is close to

(a) Marx’s class structure

(b) Weber’s status group

(c) D.P. Mukerjee’s class approach

(d) Veblen’s conspicuous consumption

138. Some form of ranking is universal and so presents in all societies including primitive societies.

This observation is made by

(a) E. Durkheim

(b) K. Marx

(c) M. Weber

(d) Marshal Sahlins

139. Malinowski’s study of the Trobriand Island clearly shows that the prestige and power are related to the

(a) Redistribution of wealth

(b) Dissamination of knowledge

(c) Mastery over boat making

(d) Good at fishing

140. The concept of ‘Cumulative Inequality’ is propounded by

(a) Andre Beteille

(b) M.N. Srinivas

(c) Louis Dumont

(d) Makimm Marriott

141. In Cumulative Inequality there is a direct link between

(a) Caste and caste

(b) Caste and class

(c) Class and class

(d) Status group and class

142. When link between caste and class has been broken A. Beteille names this situation as

(a) Broken inequality

(b) Caste inequality

(c) Class inequality

(d) Dispersed inequality

143. The concept of Sanskritisation is propounded by

(a) M.N. Srinivas

(b) A. Beteille

(c) G.S. Ghurye

(d) D.N. Majumdar

144. Piece of land that is not cultivated but keeps acquired by some group outside or in the village is called

(a) Marginal land

(b) Barren land

(c) Concealed land

(d) Un-productive land

145. A lower caste changes its customs, manners, practices, rituals and life styles in the direction of a higher caste in order to move up in the caste hierarchy.

This practice may be termed as

(a) Emulation

(b) Anticipatory socialization

(c) Sanaskritization

(d) Culture adoption

146. While studying a society in which state has Srinivas given the concept of sanskritization?

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Tamil Nadu

(d) Orissa

147. Name the book where Srinivas for the first time has given the concept of sanskritization.

(a) Caste and Inequality

(b) Caste and Economic Frontier

(c) Religion and Society among the Coorgs

(d) Indian Social Structure

148. Who among the following were not presenting an example of sanskritization in any sociological studies?

(a) Distillers of Orissa

(b) Chamars of Agra

(c) Gond tribe of Madhya Pradesh

(d) Shukla Brahmis of east Uttar Pradesh

149. Caste is associated with an agrarian economy and that changes in this economy will lead to the disappearance of caste. Who held this opinion?

(a) Marx and Weber

(b) A. Beteille and Srinivas

(c) Dumont and Weber

(d) Dumont and A. Beteille

150. Who among the following group of sociologist challenge the view of Marx and Weber that changes in agrarian economy will lead to disappearance of caste?

(a) Srinivas and A. Beteille

(b) Srinivas and Dubey

(c) Dumont and Srinivas

(d) Dumont and Dubey

86.(b)

87. (a)

88. (a)

89. (a)

90. (c)

91.(d)

92. (a)

93. (d)

94. (c)

95. (b)

96. (c)

97. (b)

98. (b)

99. (a)

100. (b)

101(d)

102. (d)

103. (c)

104. (d)

105. (d)

106. (a)

107. (c)

108. (b)

109. (c)

110. (c)

111.(d)

112. (b)

113. (c)

114. (d)

115. (b)

116. (d)

117. (d)

118. (c)

119. (d)

120. (b)

121.(b)

122. (d)

123. (d)

124. (a)

125. (d)

126. (b)

127. (c)

128. (c)

129. (a)

130. (c)

131(b)

132. (c)

133. (c)

134. (d)

135. (b)

136. (a)

137.(b)

138. (d)

139. (a)

140. (a)

141(b)

142. (d)

143. (a)

144. (a)

145. (c)

146. (a)

147. (c)

148. (d)

149. (a)

150. (b)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita