50 important questions for Goa Administrative Examination

ADVERTISEMENTS:

1. Functional theory of stratification propounded by

(a) Davis and Parsons

(b) Davis and Moore

ADVERTISEMENTS:

(c) Parsons and Ross

(d) Goode and Hatt

2. Who among the following has emphasized upon the functional aspects of stratification?

(a) Durkheim, Weber, Parsons

ADVERTISEMENTS:

(b) Marx, Weber, Davis

(c) Davis, Moore, Parsons

(d) Lenski, C.W. Mills, Parsons

3. Who among the following were advocates of the conflict theory of stratification?

ADVERTISEMENTS:

(a) C.W. Mills, R. Dahrendorf, G. Lenski

(b) C.W. Mills, Parsons, R. Dahrendorf

(c) Goode, Hatt, C.W. Mills

(d) C.W. Mills, R. Dahrendorf, Goode

ADVERTISEMENTS:

4. The statement there are some people who are more able than others” may be attributed to

(a) Davis and Moore

(b) Goode and Hatt

(c) Parsons and Merton

ADVERTISEMENTS:

(d) Durkheim and Weber

5. Who has criticized each and every point of Davis & Moore’s theory?

(a) Marx

(b) Weber

(c)Tumin

(d) C.W. Mills

6. Broadly, there are two main approaches to the study of social stratification. They are.

(a) Functional and international

(b) Functional and conflict

(c) International and conflict

(d) Functional and liberal

7. The term ‘Stratification’ has been borrowed from

(a) Astronomy

(b) Botany

(c) Geology

(d) Archaeology

8. The study of inequality may be traced from

(a) Hobbes and Locke

(b) Plato and Aristotle

(c) Marx and Engels

(d) Marx and Weber

9. Concept of ‘Statues Group’ is propounded by

(a) Marx

(b) Davis

(c) Moore

(d) Weber

10. Stratification refers to a division of society into

(a) Individual basis

(b) Kinship

(c) Group

(d) Economic activity

11. In Stratification, groups are ranked as

(a) Wealthy and poor

(b) Literate and illiterate

(c) Superior and inferior

(d) High caste and low caste

12. Stratification refers to

(a) Psychological difference

(b) Natural difference

(c) Social difference

(d) Political difference

13. Which among the following is not correct?

(a) Strata in the earth crust can be directly observed and described

(b) Social stratification is more complex

(c) Social strata cannot be easily observed and distributed

(d) Strata in the earth crust cannot be directly observed and described

14. Marx’s thinking about stratification may be derived from his theory of

(a) Class struggle

(b) Alienation

(c) Historical materialism

(d) Surplus value

15. For Marx strata in society are

(a) Politically determined

(b) Socially determined

(c) Economically determined

(d) Religiously determined

16. For Marx, a Class is defined by the position of a person in the process of

(a) Consumption

(b) Production

(c) Distribution

(d) Technological development

17. Which among the following statements regarding Marx is true?

(a) Income provides an indication of class of production

(b) Occupation provides an indication of class of production

(c) Position in relation of production provides an indication of class of production

(d) Ownership of land provides an indication of class of production.

18. The system of rewards leads to a system of stratification’ may be attributed to the

(a) Conflict theory

(b) Functional theory

(c) Weberian model

(d) Roles-status model

19. One can trace the link between caste and Hinduism from

(a) Mahabharatha

(b) Ramayana

(c) Rigveda

(d) Samveda

20. Varna system was started in the

(a) Vedic period

(b) Harappan period

(c) Pre-vedic period

(d) Medieval period

21. What aspect of inequality has been neglected by Davis and Moore?

(a) Handsomeness and beauty

(b) Power and authority

(c) Status

(d) Important positions

22. Davis and Moore Theory can be universally applied to

(a) Traditional Society

(b) Agricultural Society

(c) Industrial Society

(d) Post-industrial Society

23. Who says that inequality in post-capitalist society is based on authority-relation?

(a) K. Marx

(b) Ralph Dahrendorf

(c) C.W. Mills

(d) G. Lenski

24. Who holds that social inequality is based on the distribution of power and privilege?

(a) Ralph Dahrendorf

(b) F. Engels

(c) C.W. Mills

(d) G. Lenski

25. Which among the following statements is true according to the Marxist approach?

(a) In India caste and class stratification does not correspond

(b) In India caste and class broadly correspond

(c) In India class does not have any role to play

(d) In India caste does not have any role to play

26. Which group of scholars believes that class stratification in India is the most fundamental?

(a) A.R. Desai, D.P Mukherji, R.P. Dutt

(b) M.N. Srinivas, S.C. Dubey, Y. Singh

(c) A Beteille, C.S. Dubey, Y. Singh

(d) K. L. Sharma, A.B. Beteille

27. Which among the following refers to status?

(a) Economic position of the people

(b) Religious background of the people

(c) Prestige or social esteem attached to the people

(d) A highly qualified person

28. Who has differentiated between hierarchical and dichotomous views of class ?

(a) Karl Marx

(b) Max Weber

(c) Ossowski

(d) Raymond Aron

29. Who has presented threefold classification of rural people into Malik, Kisan and Mazdoor?

(a) Andre Beteille

(b) Daniel Thorner

(c) F.G. Bailey

(d) M.N. Srinivas

30. Who has adopted purity/pollution criteria in the study of caste hierarchy in India?

(a) Andre Beteille

(b) M.N. Srinivas

(c) F.G. Baily

(d) Louis Dumont

31. Who among the following have applied the Historical-dialectical approach to the study of class stratification?

(a) Andre Beteille

(b) M.N. Srinivas

(c) D.D. Kosambi

(d) R.K. Mukerjee

32. The term ‘Gender Stratification’ refers to stratification between

(a) Mother and father

(b) Sexes

(c) Generations

(d) Ethnic group

33. One don’t find any class distinctions in the savage tribes and the women had to do

(a) Much easier house-hold tasks

(b) Harder and more menial works

(c) Essential family functions

(d) None of these

34. Sociological concept which is most closely related to social inequality is

(a) Social classification

(b) Social differentiation

(c) Social categorization

(d) Social stratification

35. The word’ Caste’ has been derived from which language?

(a) Portuguese

(b) Spanish

(c) English

(d) Chinese

36. When did ‘Bourgeoisie’ system of social classes emerge?

(a) During tenth century

(b) During Renaissance period

(c) During dark ages

(d) During eighteenth and nineteenth century

37. The ‘Estate’ system is more often associated with

(a) Socialism

(b) Ancient society

(c) Feudalism

(d) Capitalist society

38. The class of ‘guilds’ had grown for the first time in India during the

(a) 11th century

(b) 13th century

(c) 15th century

(d) 16th century

39. Henry Maine was one of the opinions that the castes were born out of

(a) Occupational divisions crystallizing into castes

(b) Brahman cal domination

(c) The priest’s definition

(d) Religious sanctions

40. Who was of the view that ‘Social Stratification is a process by which individuals and groups are ranked in a more or less enduring hierarchy of status’?

(a) H. Maine

(b) Baden Powell

(c) Ogburn and Knockoff

(d) T. Parsons

41. Who among the following is of the view that ‘unstratified society with real equality of its members is a myth which has never been realised in the history of mankind’?

(a) Pitrim Sorokin

(b) Ogburn and Nimkoff

(c) Maclver

(d) Melvin Tumin

42. A society characterized by the absence of barriers to social mobility, is called

(a) Dynamic society

(b) Open society

(c) Static society

(d) Close society

43. Which type of society has more possibility for individual social mobility?

(a) Caste based society

(b) Age-grade based society

(c) Feudal loard based society

(d) Class based society

44. The primary reason for Social Stratification

(a) Economic disparity

(b) Show of prosperity

(c) Social inequality

(d) Psychological self expression

45. Which among the following is not correct?

(a) All societies have some pattern of social stratification

(b) Socialist societies have no stratification

(c) The process of stratification places families or individuals into a system of in equals

(d) Stratification in modern societies is based mainly on achievement.

46. Which one tends to disappear under the impact of capitalism?

(a) Estate and class

(b) Caste and Estate

(c) Caste and class

(d) Class and status group

47. In which of the following did the class structure develop first?

(a) Primitive society

(b) Tribal society

(c) Agriculture society

(d) Industrial Society

48. What according to Marx is the basis of capitalism?

(a) Large scale production

(b) Debit and credit through bank

(c) Private property

(d) Pursuit of profit

49. For Marx, capitalism aims at

(a) The fulfillment of requirements of all

(b) Promote charity

(c) Welfare of society through economic development

(d) Advancement of the capitalist class

50. The unique feature of estate system was

(a) Legalised inequality

(b) Created disparities of wealth

(c) Encouragement of hereditary occupation

(d) Denial of political right to masses

Answers

1(b)

2. (c)

3. (a)

4. (a)

5. (c)

6. (b)

7. (c)

8.(b)

9. (d)

10. (c)

11(c)

12. (c)

13. (d)

14. (c)

15. (c)

16. (b)

17. (c)

18. (b)

19. (c)

20. (a)

21.(b)

22. (c)

23. (b)

24. (c)

25. (b)

26. (a)

27. (c)

28. (c)

29. (b)

30. (d)

31.(c)

32. (b)

33. (c)

34. (d)

35. (a)

36. (d)

37. (c)

38. (a)

39. (a)

40. (c)

41(a)

42. (b)

43. (d)

44. (c)

45. (b)

46. (b)

47. (b)

48. (d)

49. (d)

50. (a)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita