50 important questions for Arunachal Pradesh Administrative Examination

ADVERTISEMENTS:

151. Who said that ‘the history of all hitherto existing societies is the history of class struggle’?

(a) Karl Marx

(b) Max Weber

ADVERTISEMENTS:

(c) Ralf Dahrendorf

(d) Lewis Coser

152. Match the following.

(A) Theory of Natural

ADVERTISEMENTS:

(i) Emile Durkheim Rights of Man

(B) Natural Right

(ii) Sir Henry Maine Theory of Property

(C) Status and

ADVERTISEMENTS:

(iii) Locke Contract

(D)Conscience

(iv) Thomas Hobbes Collective

A B C D

ADVERTISEMENTS:

(a) (iv) (iii) (ii) (i)

(b) (iv) (ii) (iii) (i)

(c) (i) (ii) (iii) (iv)

(d) (i) (ii) (iv),.(iii)

ADVERTISEMENTS:

153. Who devised the social distance scale?

(a) Turnstone

(b) Likert

(c) Guttmann

(d) Bogardus

154. What is a caste?

(a) A system of stratification

(b) An institution of India

(c) A parameter for categorising people

(d) All of the above

155. Who defines social stratification as the differential ranking of the human individuals who compose a given social system and their treatment as superior and inferior relative to one another in certain socially important respects?

(a) Davis and Moore

(b) Max Weber

(c) Talcott Parsons

(d) Karl Marx

156. Who defines classes in terms of their relationship to the instruments of production and the distribution of wealth?

(a) Karl Marx

(b) Max Weber

(c) A.M. Carr Saunders

(d) Engels

157. Who opined that classes are not social groups but aggregates of people possessing the same life-chances?

(a) T.H. Marshall

(b) Gerth and Mills

(c) Max Weber

(d) I. Ingram

158. ‘Social structure is not an aspect of culture but the entire culture of a given people handled in a special frame of theory.’ Who made this distinction?

(a) Meyer Fortes

(b) Radcliffe Brown

(c) S.F. Nadel

(d) C. Levi Strauss

159. The systematic collection of facts about people living in a specific geographic, cultural or administrative area is called

(a) Geographical survey

(b) Census operation

(c) Social survey

(d) Opinion poll

160. Match the following.

(A) The Poverty survey

(i) The Lynds, Warner Survey and Hunt, Chicago School

(B) The Ecological

(ii) Booth, Rowntree Survey and Bowely

(C)The Functional

(iii) Ratzel, Redus, Le Study of City Play and Geddes

A B C D

(a) (ii) (iii) (i)

(b) (i) (ii) (iii)

(c) (iii) (i) (ii)

(d) (ii) (iii) (i)

161. A social system basically consists of two or more individuals interacting directly or indirectly in a bounded situation. However, a more specific definition of social system has been given by a noted sociologist, who defines it as consisting in ‘a plurality of individual actor interacting with each other in a situation which has at least a physical or environmental aspect, actors who are motivated in terms of a tendency to the “optimization of gratification” and whose relations to their situations including each other is defined and mediated in terms of a system of culturally structured and shared symbols.’ Identify the sociologist.

(a) A.M. Henderson

(b) Ralf Dahrendorf

(c) Talcott Parsons

(d) Max Weber

162. Who coined the phrase “consciousness of kinds”?

(a) E. Durkheim

(b) Giddings

(c) T. Veblen

(d) Hegel

163. Who gave the concept “step migration”?

(a) M. Weiner

(b) L. Coser

(c) Ravenstein

(d) R. Dahl

164. The book “Folkways” was written by

(a) B. Malinowski

(b) Maclver

(c) Sumner

(d) F.G. Bailey

165. “Unstratified society, with a real equality of its members is a myth, which has never been realized in the history of mankind”. Who said this?

(a) Maclver

(b) M. Weber

(c) K. Davis

(d) PA. Sorokin

166. According to Talcott Parsons the “focal socialisig agency” is-

(a) Family

(b) School

(c) Peer group

(d) Sub-culture

167. “Society can survive only if there exists among its members a sufficient degree of homogeneity; education perpetuates and reinforces this homogeneity by fixing in the child from the beginning essential similarities which collective life demands”. Who said this?

(a) Davis and Moore

(b) Talcott Parsons

(c) Giddings

(d) E. Durkheim

168. Who regards schools as repressive institutions?

(a) Karl Marx

(b) L. Althusser

(c) Ivan lllich

(d) Talcott Parsons

169. According to Merton deviance results from-

(a) Inadequate socialisation

(b) Pathological personality

(c) Culture and structure of society itself

(d) Values of society

170. According to Merton psychotic, pariahs, vagabonds, chronic drunkards and drug addicts are-

(a) Ritualists

(b) Retreatist

(c) Escapists

(d) Conformists

171. What is ‘biogrammar’?

(a) Grammar of any language concerning different bodily parts

(b) It is a programme device by genetic engineers to monitor body movements

(c) It is a genetically based programme which predisposes mankind to behave in certain ways

(d) Movements of body that communicate with others, such as rising of eye brows, frowning etc.

172. Who is the author of “The Death of the Family”?

(a) David Cooper

(b) Adam Cooper

(c) P. Murdock

(d) Wester Mark

173. Who traces the origin of religion to belief in soul?

(a) Durkheim

(b) Tylor

(c) Marret

(d) Muller

174. Who described social structure as an arrangement of persons in relationship institutionally defined and regulated?

(a) R.K. Merton

(b) Radcliffe Brown

(c) Maclver

(d) T. Parsons

175. Which statement is not true?

(a) A theory is a set of idea which provides an explanation for something

(b) A sociological theory is a set of ideas which provides an explanation for human society

(c) Like all theories sociological theory is selective

(d) There is almost unanimity on the actual number of theories in sociology

176. Who noted that man’s nearest relatives, the chimpanzees, live in ‘promiscuous hordes’ and this may have been the pattern for early man?

(a) Engels

(b) Kathleen Gough

(c) Tylor

(d) Morgan

177. This viewpoint considers stratification as a divisive rather than an integrative structure. Identify the viewpoint.

(a) Marxian

(b) Weberian

(c) Parsonian

(d) Functionalist

178. Who did the famous Oxford Mobility study?

(a) Ralf Dahrendorf

(b) Karl Marx

(c) Harold Wilenskey and Hugh Edwards

(d) John H. Goldthorpe and Catriona Wewellyn

179. ‘Religious values cease now to be community values’. Which concept captures the aphorism best?

(a) Modernisation

(b) Rationalisation

(c) Secularisation

(d) Globalisation

180. ‘The delinquent subculture takes its norms from the larger culture but turns them upside down.’ Who said this in; the context ol deviance?

(a)Walter Miller

(b) Robert Merton

(c)Cloward and Ohlin

(d) Albert Cohen

181.’The position of women in society is more equal to that of men than in capitalist states, but within the family much of women’s traditional underprivileged remains’. Who said this?

(a) David Lane

(b) Karl Marx

(c) Sherry Ortner

(d) Ralf Dahrendorf

182. Match the following.

(A) Bureaucracy

(i) Peter Blau

(B) Formal and

(ii) Robert Merton Informal Structure of Bureaucracy

(C) The Dysfunctions

(iii) Max Weber of Bureaucracy

A

B

C

(a)

(i)

(iii)

(iii)

(b)

(iii)

(ii)

(i)

(c)

(iii)

(i)

(ii)

(d)

(ii)

(iii)

(i)

183.’How is the educational system shaped by the economic infrastructure? Which perspective do you think will concern itself with this question?

(a)Functionalist

(b) Marxian

(c) Liberal

(d) Any of the above

184. Both Marx and Durkheim have worked on alienation. About the solution to the problem of alienation given by them, which statement is correct?

(a)Both talked of abolition of capitalism and its replacement by socialism

(b) While Marx talked of abolition of capitalism and its replacement by socialism, Durkheim provided no solution

(c)Both were pessimistic about the solution of the problem of alienation

(d) While Marx talked of abolition of capitalism and its replacement by socialism, believed that the solution to anomie can be provided within the existing framework of industrial society.

185. He views society as system and argues that any social system has four basic functional prerequisites-adaptation, goal attainment, integration and pattern maintenance. Who is he?

(a) Talcott Parsons

(b) Edward Shils

(c) Robert Merton

(d) Marion J. Levy

186. Karnam Malleswari and Kunjurani Devi have been declared as the number one women weight lifters by the world weight lifting association in 1995. This is an example of

(a) Prestige

(b) Glory

(c) Achieved status

(d) Role

187. Who were the first to develop the elite theory?

(a) Pareto and Mosca

(b) Mills and David Lane

(c) Mitchell and Mosca

(d) Pareto and Mills

188. All members of society occupy a number of social positions known as

(a) Roles

(b) Functions

(c) Statuses

(d) Placements

189. Marxian theory offers a radical alternative to

(a) Functionalism

(b) Interactionism

(c) Evolutionism

(d) All of the above

190. Who held bureaucratization to be the prime example of rationalisation?

(a) Max Weber

(b) Peter Blau

(c) Robert Merton

(d) C. W. Mills

191. ‘It is organisation which gives birth to the dominion of the elected over the electors, of the mandatories over the mandators, of the delegates over the delegators. Who says organisation, says plicjarchy? Who is the author of this celebrated quote?

(a) Robert Michels

(b) C.W. Mills

(c) Mosca

(d) Vilfredo Pareto

192. Identify the author who has concerned himself with a study of religion and social change.

(a) Karl Marx

(b) Max Weber

(c) Emile Durkheim

(c) Radcliffe Brown

151.(a) 152. (a) 153. (d) 154. (d) 155. (c)

156. (a) 157. (c) 158. (a) 159. (c) 160 .(a)

161.(c) 162. (b) 163. (c) 164. (c) 165. (d)

166. (b) 167. (d) 168. (c) 169. (c) 170.(b)

171.(b) 172. (a) 173. (b) 174. (d) 175. (d)

176. (b) 177. (a) 178. (d) 179. (c) 180(d)

181 .(a) 182. (c) 183. (b) 184. (d) 185. (a)

186. (c) 187. (a) 188. (c) 189. (a) 190. (a)

191.(a) 192. (b)

Web Analytics
Kata Mutiara Kata Kata Mutiara Kata Kata Lucu Kata Mutiara Makanan Sehat Resep Masakan Kata Motivasi obat perangsang wanita