33 Multiple Choice Questions (MCQ) on History of Cricket - Answred

33 Multiple Choice Questions (MCQ) on the History of Cricket - Answred

1. Cricket matches are organised:

(a) News of cricket hits newspaper headlines

(b) Cricketers are seen as ambassadors

(c) Game represents the unity of India

(d) To establish friendship between nations

2. Game of cricket was invented in:

(a) England

(b) India

(c) Australia

(d) Pakistan

3. Cricket was said to represent

(а) English values of fair play and discipline

(б) English racial superiority

(c) English sense of enterprise

(d) English sportsmen spirit

4. Cricket in 19th century India was linked to

(a) politics of colonialism

(b) politics of nationalism

(c) Civilising mission of the British

(d) colonialism and nationalism

5. Cricket grew out of

(a) hockey

(b) volleyball

(c) stick and ball games

(d) baseball

6. Early cricket bats were shaped like

(a) hockey sticks

(b) flat sticks

(c) rackets

(d) curved outwards

7. First written laws of cricket were in

(a) 1474

(b) 1447

(c) 1774

(d) 1744

8. Where and when was the world's first cricket club formed?

(a) Hambledon 1760s

(b) Marylebone 1760s

(c) London 1670s

(d) Melbourne 1760s

9. Change in game rules in the 1760s led to immediate change in

(а) weight of ball got limited to 5-1/2 to 5-1/4 ounces

(б) third stump became common

(c) opened possibilities for spin and swing

(d) curved bat was replaced by a straight one

10. Cricket is a

(a) post industrial sport

(b) 19th century sport

(c) pre industrial sport

(d) 20th century sport

11. Rural origins of cricket are not visible in

(a) bat and stumps

(b) ball and bats

(c) field size

(d) protective equipment

12. Post industrial influence in cricket

(a) pads

(b) bat

(c) ball

(d) stumps

13. Who were 'Amateurs'?

(a) Those who did not know how to play the game well

(b) Those proficient at the game

(c) The rich who played for pleasure

(d) Those who played for the money

14. Professionals were described as

(a) Gentlemen

(b) batsmen

(c) Players

(d) spinners

15. Amateurs were generally

(a) Bowlers

(b) Aristocrats

(c) Fast bowlers

(d) Miners

16. The first professional to lead the English team

(a) Vijay Hazare

(b) Thomas Hughes

(c) Len Hutton

(d) Garry Sobers

17. The first among Indian communities to set up a cricket club

(a) Parsis

(b) Hindus

(c) Muslims

(d) Christians

18. Spread of the game cricket was confined to

(a) British colonies

(b) Australia and New Zealand

(c) Africa and West Indies

(d) Third World

19. Elites of colonies viewed playing cricket as symbolising

(a) progress

(b) equality

(c) superior, social and racial status

(d) English values

20. West Indies won its first Test series against England in

(a) 1930

(b) 1949

(c) 1950

(d) 1960

21. Cricket in colonial India was organised on the principle of

(a) national loyalties

(b) religion

(c) region

(d) race and religion

22. The game of cricket was brought to India by

(a) East India Company

(b) Governor Generals

(c) The Portuguese

(d) British Imperial Officers

23. Mulattos were

(a) Afro Caribbeans

(b) Blacks

(c) Tribals

(d) Afro Europeans

24. Where did Cricket in India originate?

(a) Bombay

(c) Madras

(b) Calcutta

(d) Pondicherry

25. Dalit Captain of Hindu Gymkhana:

(a) Palwankar Baloo

(b) Vijay Hazare

(c) S.A. Brelvi

(d) Palwankar Vithal

26. In Ranji Trophy teams represent

(a) regions

(b) communities

(c) races

(d) religions

27. Who among the following was not critical of the Pentangular Tournament?

(a) M.K. Gandhi

(b) Dada Bhai Naoroji

(c) AFS Talyarkhan

(d) S.A. Brelvi

28. Which of the following constituted the 5th team in the Pentangular Tournament?

(a) The Europeans

(b) The Christians

(c) The Rest

(d) The Muslims

29. First Test Captain of India

(a) Palwankar Baloo

(b) Palwankar Vithal

(c) Vijay Hazare

(d) C.K. Nayudu

30. India entered World Test Cricket in

(a) 1932

(b) 1950

(c) 1877

(d) 1847

31. Test Cricket celebrated 100 years in the year

(a) 1877

(b) 1977

(c) 1875

(d) 1774

32. Who among the following introduced the world to One-Day Internationals?

(a) Kerry Packer

(b) Len Hutton

(c) Frank Worrell

(d) Thomas Hughes

33. Pakistan's contribution to advancing the cricket is

(a) No ball

(b) Run-out

(c) Reverse swing

(d) Leg before wicket

Answers:

1. (d)

2. (a)

3. (a)

4. id)

5. (c)

6. (a)

7. (d)

8. (a)

9. (d)

10. (c)

11. (d)

12. (a)

13. (c)

14. (c)

15. (b)

16. (c)

17. (a)

18. (a)

19. (c)

20. (c)

21. (d)

22. (d)

23. (d)

24. (a)

25. (d)

26. (a)

27. (b)

28. (c)

29. (d)

30. (a)

31. (b)

32. (a)

33. (c).