50 multiple type questions for students on Indian Polity

(Legislature)

1. Total number of members in a Legislative Council should not exceed that of a Legislative Assembly by

(a) 1/3 (b) 2/3

(c) 1/2 (d) 1/4

2. for those Union Territories, which have no Legislative Councils of their own, laws are passed by

(a) Union Ministry (b) President

(c) Parliament (d) Appointed Administrator

3. The Rajya Sabha can be dissolved by

(a) Lok Sabha (b) Constitutional amendment

(c) President (d) None of these

4. The first woman film star nominated/elected to the Rajya Sabha was

(a) Nargis Dutt (b) Vyjayantimala

(c) Hema Malini (d) Jayalalita

5. Which of the following bills cannot be introduced first in the Rajya Sabha? (Bank, P.O. 93)

(a) Money Bills

(b) Bills pertaining to the removal of the President by impeachment

(c) Bills bringing a state under the President's Rule

(d) Bills pertaining to the powers of the Supreme Court or State Judiciary

(e) Bill proclaiming the state of emergency arising out of war or external aggression

6. Which of the following best defines the Parliamentary term 'Crossing the Floor'? (S.B.I. P.O. 1991)

(a) Leaving the opposition to join the party in power or vice-versa by a Parliamentarian

(b) An attempt to occupy the seat of some other Parliamentarian

(c) Leaving a House by a minister in between in order to attend the other House

(d) Walk out by some Parliamentarians in order to boycott the proceedings of the House

(e) None of these

7. A party having 36 members will avoid disqualification under the provisions of the Anti Defection Law if the number of members crossing the floor is at least (L Tax, 1990)

(a) 8 (b) 9

(c) 12 (d) 18

8. Collective responsibility of the Cabinet was introduced in India by the

(a) Government of India Act, 1935

(b) Minto-Morley Reforms

(c) Independence Act, 1947

(d) Constitution of India

9. Which of the following are true? (Indian Forest Service, 1990)

I. Only some states in India have Legislative Councils

II. Some members of Legislative Councils are nominated

III. Some members of Legislative Councils are directly elected by the people

(a) I & II (b) I & III

(c) II & III (d) I, II & III

10. In which of the following systems of Government, can the Government be removed through no-confidence motion passed by the Parliament?

(a) Parliamentary (b) Presidential

(c) Federal (d) Unitary

11. An ordinance promulgated by the President

(a) Will lapes automatically after 2 months

(b) Will lapse on the expiration of 6 weeks from the meeting of the Parliament

(c) Will automatically become a law after 6 months

(d) Will continue to be in force till it is superseded by an Act of the Parliament

12. The President can promulgate an ordinance

(a) When the Lok Sabha has been dissolved

(b) When there is a conflict between the two Houses regarding a particular bill

(c) When a bill passed by the Lok Sabha is not passed by the Rajya Sabha

(d) When both the Houses of the Parliament are not in session.

13. If a Minister of a state wants to resign, to whom he should address the letter of resignation?

(a) Chief Minister (b) Speaker of Vidhan Sabha

(c) Governor of the State (d) Leader of his political party

14. A member of Lok Sabha has to ask a question in the Parliament which has been listed as a starred question. To this he will be given

(a) A written answer (b) An oral answer

(c) No answer (d) an immediate answer

15. amongst the following for whose removal Parliament's resolution is not needed?

(a) Chief Election Commissioner

(b) Governor of a State

(c) Judge of Supreme Court

(d) Comptroller and Auditor General

16. When the Governor receives a Bill passed by the State Legislative Assembly, which of the following courses would be most appropriate for the Governor as an agent of the Centre?

(a) Give assent to the Bill

(b) Refer the Bill to the President

(c) Keep the Bill pending

(d) Exercise veto over the Bill

17. To which of the following Bills the President must accord his sanction without sending it back for fresh consideration? (I. Tax, 1992)

(a) Ordinary Bills

(b) Finance Bills

(c) Bills passed by both the Houses of the Parliament

(d) Bill seeking Amendment to the Constitution

18. The Indian Parliament can invade a State List if (I.E.S. 1994)

I. A subject in the State List assumes national importance

II. A proclamation of emergetrcy has been issued by the President of India

III. The Supreme Court of India authorizes the Parliament to do so (a) n & III (b) I & II

(c) II alone (d) III alone

19. In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included in the Concurrent List

(a) The State Law prevails

(b) The Union Law prevails

(c) The matter is resolved by the Supreme Court

(d) The law which had been passed first would prevail

20. Who is the highest Law Officer of a state? (Teacher's Exam. 1993)

(a) Attorney General (b) Advocate General

(c) Solicitor General (d) Secretary General Law Department

21. What is 'zero hour'? (M.B.A. 1993)

(a) When the proposals of the opposition are considered

(b) When matters of utmost importance are raised

(c) Interval between the morning and afternoon sessions

(d) When a Money Bill is introduced in the Lok Sabha

(e) None of these

22. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha can be removed by a resolution (M.B.A. 1993)

(a) Passed by 2/3rd majority of its total members present

(b) Passed by a simple majority of its total members present

(c) Moved by Rajya Sabha but passed by Lok Sabha

(d) None of these

23. A Bill referred to a Joint sitting of the two Houses of the Parliament is to be passed by

(a) A simple majority (b) 2/3rd majority

(c) 3/4th majority (d) Absolute majority of total membership

24. Which of the following Bills was discussed in the Lok Sabha but was withdrawn before it could be discussed in the Rajya Sabha?

(a) Benami Transaction Bill (b) Newspaper Employees Bill

(c) Hill Council Bill (d) Defamation Bill (e) None of these

25. Which of the following has banned 'floor crossing' by the members elected on a party ticket to the legislature?

(a) 52nd Constitution Amendment Act

(b) People's Representation Act

(c) National Security Act

(d) Maintenance of Internal Security Act

26. As decided by the Government of India, a Member of Parliament would get what amount of money to spend on developmental activities in his/ her constituency? (L.I.C. 1994)

(a) Rs. 1 lakh (b) Rs. 10 lakh

(c) Rs. 1 crore (d) Rs. 2 crore

(e) None of these

27. The maximum strength of Ix)k Sabha and Rajya Sabha respectively is

(Railways, 1993)

(a) 500 and 250 (b) 525 and 238

(c) 537 and 275 (d) 545 and 250

28. Anglo Indian representatives in the Lok Sabha are nominated in terms of the Article

(a) 331 (b) 80

(c) 370 (d) 333

29. The question of disqualification of a member of the State Legislature shall be decided by

(a) The Governor in consultation with the President

(b) The Governor in consultation with the Election Commission

(c) State Legislative Council

(d) State Legislative Assembly

30. The Union President can directly disallow a State Legislation

(a) In case of any bill

(b) In case of money bills

(c) In case of bills reserved by the Governor for President's assent

(d) Both (b) & (c) above

31. Who among the following has the final power to maintain order within the House of People?

(a) Marshal of the House (b) Prime Minister

(c) Speaker (d) Chief of Security Staff

32. Which of the following is not true?

(a) A person can be a member of both Houses of Parliament

(b) There is no bar to a person contesting to as many seats and as many legislatures as he likes

(c) A member of Lok Sabha cannot hold an office of profit under the Government

(d) The population of a state is not the sole consideration for allotment of seats in the Rajya Sabha

33. who among the following fixes the salaries and the allowances of the Speaker of Lok Sabha?

(a) President (b) Council of Ministers (c) Cabinet (d) Parliament

34, If a person elected to both the Union Parliament and a State Legislature does not vacate his seat in the State Legislature within the stipulated period, then

(a.) His seat in the State Legislature automatically becomes vacant

(b) His seat in the Parliament will become vacant

(c) Both the seats will become vacant

(d) He may be debarred from contesting elections in the future

35. When the Lok Sabha is dissolved, the Speaker continues in office till a new

(a) Lok Sabha is formed (b) Speaker is appointed by the President (C) Speaker is elected when the new House meets (d) Government is formed

36. If a member of Parliament voluntarily acquires the citizenship of a foreign country

(a) He will be penalized

(b) He will continue to be a member of Parliament

(c) He will be disqualified from membership

(d) He will have a choice of renouncing either

37, which of the following is correct?

(a) Speaker cannot be removed without a 2/3rd majority of the total membership of the House (b) The decision of the Speaker whether a particular Bill is a Money Bill is not final unless ratified by the President (c) No court of law can go into the merits of a ruling given by the speaker (d) Not all the proceedings of the House are addressed to the Speaker

38. Which of the following is also called the 'House of Elders'?

(a> Rajya Sabha (b) Lok Sabha

(c) Gram Sabha (d) Vidhan Sabha

39 The Rajya Sabha was first constituted on.

'(a) May 13, 1952 (b) April 2, 1954

(c) April3, 1952 (d) January 1, 1951

40. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by.

(a) Prime Minister (b) President

(c) Finance Minister (d) Speaker of Lok Sabha

41. Who among the following is a legal advisor of the State Government as provided by the Constitution?

(a) Public Prosecutor (b) Solicitor General

(c) Advocate General (d) Attorney General

42. Members of the Union Public Service Commission can function as members up to the age of (I. Tax, 1989)

(a) 60 years (b) 58 years

(c) 62 years (d) 65 years

43. The rank of the different Ministers in the Union Council of Ministers is determined by the

(a) President (b) Prime Minister

(c) Cabinet Secretary (d) Speaker of Lok Sabha

44. In the discharge of his functions, the Attorney General is assisted by

(a) A Solicitor General

(b) A Solicitor General and one Additional Solicitor General

(c) A Solicitor General and two Additional Solicitor Generals

(d) None of these

45. The first no confidence motion moved in the Lok Sabha after independence was in the year

(a) 1954 (b) 1960

(c) 1963 (d) 1975

46. Which of the following is not true regarding the Attorney General for India?

(a) He represents Government in any reference made by the President under Article 143

(b) His consent is necessary for initiating proceedings for contempt, in certain cases

(c) His consent is necessary for finalization of appointments of Judges to State High Courts

(d) He appears in courts of law on behalf of the House of Parliament or the Speaker

47. What is the maximum membership of a State Legislative Assembly?

(a) 400 (b) 500

(c) 450 (d) 550

48. India's first budget was passed by an Englishman on the last working day of February in the

(a) 1858 (b) 1859

(c) 1860 (d) 1861

49. Parliament's expenditure is controlled by

(a) President

(b) Finance Commission

(c) National Development Council

(d) Comptroller and Auditor General

50. Which one of the following statements is correct? (IAS 2004)

(a) The Constituent Assembly of India was elected by the Provincial Assemblies in the year 1946.

(b) Jawaharlal Nehru, M.A. Jinnah and Sardar Vallabhbhai Patel were members of the Constituent Assembly of India.

(c) The First Session of the Constituent Assembly of India was held in January, 1947.

(d) The Constitution of India was adopted on 26th January, 1950.

ANSWERS

1

(a)

2.

(c)

3.(d)

4. (a)

5. (a)

6 . (a)

7

(c)

8(d)

9. (a)

10. (a)

11

(b)

12.

(d)

13. (a)

14.(a)

15. (c)

16.(b)

17

(b)

18.(b)

19. (b)

20.(b)

21

(b)

22.

(b)

23 (a)

24. (d)

25. (a)

26. (c)

27

(d)

28. (a)

29.(b)

30. (c)

31

(c)

32.

(a)

33.(d)

34.(b)

35. (c)

36. (c)

37

(c)

38. (b)

39. (c)

40.(d)

41.

(c)

42.

(a)

43.(b)

44. (c)

45.(d)

46.(b)

47

(a)

48.()

49 (d)

50.(a)