50 most probable quiz questions on History

(Political History: The Mughals and Sikhs)

1. Who united all the Sikhs and founded a kingdom in the Punjab?

(Railways, 1992)

(a) Guru Nanak (b) Guru Gobind Singh

(c) Maharaja Ranjit Singh (d) Guru Teg Bahadur

2. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system in (I-A.S. 1994)

(a) Turkey (b) Persia

(c) Afghanistan (d) Mongolia

3. Who among the following was the first Mughal emperor to allow Britishers to establish trade links with India?

(a) Akbar (b) Jehangir

(c) Shahjehan (d) Aurangzeb

4. Which of the following is wrongly matched with his contemporary Mughal king? (Transmission Executives' Exam, 1992)

(a) Rana Sanga-Babar (b) Prithvi Raj Chauhan-Akbar

(c) Jujhar Singh-Shahjehan (d) Jaswant Singh-Aurangzeb

5. The capital of the Mughal Empire was shifted from Agra to Delhi by

(a) Jehangir (b) Aurangzeb

(c) Humayun (d) Shahjehan

6. The Peacock Throne was made for

(a) Jahangir (b) Akbar

(c) Shahjehan (d) Aurangzeb

7. In 1662 A.D., Mirjumla, the Mughal Viceroy of Bengal led a successful expedition to (C.D.S.91)

(a) Assam (b) Tibet

(c) Orissa (d) Avadh

8. During the Mughal period, the incharge of law and order in the villages was

(a) Muqaddam (b) Patwari

(c) Karkun (d) Qanungo

9. The dee-aspah sih-aspah system was introduced by (Teacher's Exam, 1990)

(a) Akbar (b) Jehangir

(c) Shahjehan (d) Aurangzeb

10. Which of the following Rajput dynasties did not surrender to Akbar?

(a) Parmar (b) Pratihara

(c) Rathor (d) Sisodiya

11. Which of the following ports was the biggest port during the Mughal Period? (Central Excise, 1991)

(a) Hooghly (b) Chittagong

(c) Balasore (d) Surart

12. The East India Company was founded in India during the reign of

(Railways, 1991)

(a) Jehangir (b) Akbar

(c) Shahjehan (d) Aurangzeb

13. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was (IA.S.1994)

(a) Patiala (b) Amritsar

(c) Lahore (d) Kapurthala

14. Match the following:

Personalities during Field of their

Mughal Period contributions

A. Todar Mai I. Literature

B. Tansen 2. Architecture

C. Shahjehan 3. Music

D. Abdul Hamid Lahori 4. Revenue administration

ABCD ABCD

(a) 4 3 2 1 (b) 3 4 1 2

(c) 4 2 1 3 (d) 1 2 3 4

15. The Sikh Guru who fought Mughals was (C.R.P.F. 1990)

(a) Guru Nanak (b) Guru Arjun Dev

(c) Guru Gobind Singh (d) Guru Teg Bahadur

16. The Mughal Empire in India was founded by

(a) Akbar the Great (b) Zahir-ud-din Babar

(c) Shahjehan (d) Aurangzeb

17. When Akbar was young, his guardian was (N.D.A. 1994)

(a) Hemu (b) Faizi

(c) Abul Fazal (d) Bairam Khan

18. During the decline of the Mughal empire the Jats were organised into a political force by

(a) Suraj Mai (b) Churaman

(c) Rajaram (d) Badan Singh

19. Consider the following European missions during the Mughal Period:

(IAS. 1990)

1. Thomas Roy 2. Travernier 3. Rudolf Acquaviva The correct chronological order of their visits is.

(a) 1, 2, 3 (b) 2, 3, 1

(c) 2, 1, 3 (d) 3, 1, 2

20. The two great Mughal rulers who wrote their own memories are

(a) Babar and Humayun (b) Humayun and Akbar (c) Babar and Jehangir (d) Jehangir and Shahjehan

21. The court language of Mughals was

(a) Arabic (b) Hindi

(c) Persian (d) Urdu

22. Who initiated Din-I-Ilahi?

(a) Shahjehan (b) Aurangzeb

(c) Akbar (d) Jahangir

23. During Sher Shah's reign, the document containing the information of the tax that the farmer had to pay was called

(a) Muhaslana (b) Quabuliat

(c) Patta (d) Jaribana

24. Revenue system during Akbar's reign was in the hands of

(a) Bairam Khan (b) Man Singh

(c) Birbal (d) Todar Mai

25. Akbar assumed actual control over the administration of his empire in

(C.D.S. 1991)

(a) 1556 (b) 1562

(c) 1558 (d) 1560

26. Babar laid the foundation of Mughal empire in 1526 by defeating

(a) Daul^t Khan Lodi (b) Ibrahim Lodi

(c) Rana Sanga (d) Alauddin Khilji

27. During the reign of which of the following emperors was the artillery most perfect and numerous?

(a) Akbar (b) Shahjahan

(c) Jahangir (d) Aurangzeb

28. Who consolidated the Mughal Empire and gave it a unique multi- religious culture? (U.D.C. 94)

(a) Akbar (b) Humayun

(c) Jehangir (d) Aurangzeb

29. The Sikh Guru who killed by the orders of Aurangzeb was

(a) Guru Ram Das (b) Guru Arjun Dev

(c) Guru Teg Bahadur (d) Guru Gobind Singh

30. Who among the following Mughals rulers introduced Rajput's patrons in the administration of his empire?

(a) Babar (b) Akbar

(c) Jehangir (d) Aurangzeb

31. Akbar founded the Din-i-Ilahi primarily to

(a) Put an end to differences between the Hindus and the Muslims.

(b) Establish a national religion which would be acceptable to the Muslims and the Hindus.

(c) Ensure racial and communal harmony.

(d) Form a religious club.

32. The Sikh Khalsa was founded by

(a) Guru Teg Bahadur (b) Guru Nanak (c) Guru Gobind Singh (d) Guru Hargobind

33. During the Mughal period, under the Zabti system land revenue was

Assessed and was required to be paid

(a) In cash or kind

(b) Only in cash

(c) Only in kind

(d) By the Zamindar on the behalf of the peasants

34. The British allowed Ranjit Singh to rule over the territories west of the Satluj because (Teacher's Exam, 1993)

(a) They were afraid of his French trained army.

(b) He proved to be a faithful ally.

(c) He was amenable to British pressure.

(d) They needed his help in conquering Afghanistan.

35. Who was last-Mughal emperor to sit on the peacock throne?

(a) Bahadur Shah Zafar (b) Aurangzeb

(c) Muhammad Shah (d) Shah Alam II

36. Akbar's land revenue system was known as (C.B.I.1991)

(a) Bandobast system (b) Zabti system

(c) Todarmal's revenue system (d) All of these

37. Who among the following Mughal rulers was ignorant of the art of reading & writing?

(a) Babar (b) Humayun

(c) Akbar (d) Jehangir

38. Which of the following statements about Akbar is incorrect?

(a) He was a benevolent ruler.

(b) He founded a new religion Din-i-Ilahi.

(c) He maintained good relations with Rajputs.

(d) None of these

39. The birthplace of Guru Gobind Singh is

(a) Amritsar (b) Anandpur Sahib

(c) Fatehgarh Sahib (d) Patna

40. The Mughal ruler Bahadur Shah II was exiled by British and sent to

(a) Mandalay (b) Andaman & Nicobar

(c) Rangoon (d) Hyderabad

41. Din-i-Ilahi was accepted by

(a) Birbal (b) Tansen

(c) Raja Man Singh (d) Todarmal

42. The first Mughal emperor to issue a firman in favour of the British to open a factory at Surat was

(a) Aurangzeb (b) Jehangir

(c) Shahjehan (d) Akbar

43. Babar won the Battle of Panipat mainly because of (Teacher's Exam, 1994)

(a) His cavalry (b) His military skill

(c) Tulughma system (d) Afghan's disunity

44. The 'Jaziya' was abolished by

(a) Muhammad bin Tughlaq (b) Babar

(c) Akbar (d) Sher Shah Suri

45. Babar came to India originally from (CD.S. 2001)

(a) Ferghana (b) Khiva

(c) Khorasan (d) Seistan

46. Consider the following statements

The arrival of Babar into the Indian subcontinent led to the

1. Introduction of gunpowder in the subcontinent

2. Introduction of the arch and dome in the region's architecture

3. Establishment of a Timurid dynasty in the region Which of these statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2

(c) 2 and 3 (d) 3 only

47. What was the occasion for Rana Kumbha's construction of the 'tower of victory' at Chittor? (CJ>.S. 2002)

(a) His victory against Rao Jodha of Marwar

(b) His victory against Mahmud Khalji of Malwa

(c) His victory against Ahmed Shah of Gujarat

(d) His victory against Ibrahim Shah of Bengal

48. Alam Khan, one of those who invited Babar to invade India was

(US 2002)

(a) An uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi

(b) A cousin of Ibrahim Lodi who was ill-treated and expelled from the country

(c) The father of Dilawar Khan to whom cruel treatment was meted out by Ibrahim Lodi

(d) . A high official in Punjab province who was very much discontented with Ibrahim Lodi's treatment to his tribe

49. Who among the following Indian rulers was a contemporary of Akbar?

(C.D.S. AC 2003)

(a) Rani Durgawati (b) Ahilya Bai

(c) Martanda Varma (d) Raj* Sawai Jai Singh

50. Consider the following statements (NDA 2003)

1. Humayun regained his Delhi throne from Sher Shah in 1555.

2. Humayun defeated Hemu at the second battle of Panipat in 1556. Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

ANSWERS

1(C)

2. (d)

3. (b)

4. (b)

5. (d)

6.(c)

7. (a)

8 (a)

9. (a)

10.(b)

11.

(d)

12.(b)

13.(c)

14. (a)

15.(c)

16.(b)

17.(d)

18.(d)

19.(d)

20. (c)

21.

(c)

22. (c)

23. (c)

24.(d)

25. (a)

26.(b)

27 (d)

28.(a)

29. (c)

30.(b)

31

(b)

32. (c)

33. (a)

34.(a)

35. (c)

36.(b)

37. (c)

38.(d)

39.(d)

40. (c)

41

(a)

42. (b)

43.(b)

44. (c)

45. (a)

46. (a)

47.(b)

48 . (c)

49. (a)

50. (a)