Multiple Choice Questions on American and Other Non-British Literature

56. Who is the author of Raj?

(a) Geeta Mehta

(b) Rama Mehta

(c) Shobha De

(d) Nargis Dalai

57. Dominique Lapierre wrote an appealing ac­count of the sordid squalor of an Indian city. Identify the city.

(a) Calcutta

(b) Bombay

(c) Udaipur

(d) Delhi

58. Who is the author of following poems?

"The Gift of India", "Bangle-seller",

"The Anthem of Love", "Palanquin Bearers"

(a) Kamala Das

(b) Sarojini Naidu

(c) Toru Dutt

(d) Nissim Ezekiel

59. Who wrote the hard-hitting poem "Sita

Speak" indicating the society for the injustice meted out to women down the ages

(a) Bina Agarwal

(b) Kamala Das

(c) P. Lai

(d) Sarojini Naidu

60. In which of the following poems of Ezekiel do we get a moving picture of a mother's suffering ?

(a) 'The Couple'

(b) 'Night of the Scorpion'

(c) 'The Visitor'

(d) 'Philosophy'

61. Who is the author of Two Virgins?

(a) Kamala Markandaya

(b) Kamala Das

(c) Anita Desai

(d) Shastri Deshpande

62. Name the Indo-English novelist who wrote A Suitable Boy.

(a) Vikram Seth

(b) Amitav Ghose

(c) Upamanyu Chatterjee

(d) Anita Desai

63. Two Indian writers living abroad created furor - one was Vikram Seth who got an unprec­edented amount as an advance for his novel, the other who came under 'fatwa', for one of his controversial novels, issued by Muslim countries, was

(a) Amitav Ghose

(b) Bharati Mukherjee

(c) Anita Desai

(d) Salman Rushdie

64. Name Salman Rushdie's latest Novel.

(a) The Moor's Last Sigh

(b) Fury

(c) The Ground beneath Her Feet

(d) Satanic Verses

65. Of the following novels one does not portray the Gandhian Age and the impact of Gandhi. Which one?

(a) K.A. Abbas's Inquilab

(b) Venu Chitale's In Transit

(c) R.K. Narayan's The Dark Room

(d) K. Nagarajan's Chronicles of Kedaram

66. Who is the author of the following books: The Foreigner, The Apprentice, The Last Labyrinth, The City and the River?

(a) Ruth P. Jhabvala

(b) Amitav Ghose

(c) Dom Moraes

(d) Arun Joshi

67. Whose collections of poems are these: A Time to Change, Sixty Poems, The Third, The Unfinished Man?

(a) P. Lai

(b) Nissim Ezekiel

(c) Kamala Das

(d) Bina Aggarwal

68. Listed below are the works of Bhabani Bhattacharya of which only one is his col­lection of short stories. Identify it.

(a) So Many Hungers

(b) A Dream in Hawaii

(c) Sea Hawk

(d) Shadow from Ladakh

69. Baumgartner's Bombay is a novel about a German Jew who remains an outsider all his life, in his country because he is a Jew and in India, where he is a firangi. Who wrote this moving novel?

(a) Vikram Seth

(b) Anita Desai

(c) Nayantara Sehgal

(d) Ruth P. Jhabvala

70. In which novel does R.K. Narayan focus on family planning?

(a) The Guide

(b) Mr. Sampath

(c) Bachelor of Arts

(d) The Painter of Signs

71. In the Guide we come across a dancer. What is her name?

(a) Daisy

(b) Bharati

(c) Rosie

(d) Savitri

72. Who wrote these lines?

"Woman is the earth, air, ether, sound; woman is the microcosm of the mind "?

(a) Raja Rao

(b) R.K. Narayan

(c) Kamala Markandaya

(d) Kamala Das

73. Arthur Symons wrote about this person, "All the life of the tiny figure seemed to concen­trate itself in the eyes: they turned towards beauty as the sunflower turns towards the sun." Who is the person referred to?

(a) Toru Dutt

(b) Aru Dutt

(c) Sarojini Naidu

(d) Rabindra Nath Tagore

74. H.A.L. Fisher wrote about this person,".... this child of the green valley of the Ganges has by sheer force of native genius earned for herself the right to be enrolled in the great fellowship of English poets." Who is the poet?

(a) Sarojini Naidu

(b) Toru Dutt

(c) Michael Madhusudan

(d) Manmohan Ghose

75. An Indo-English poet once remarked that his disciplines (i.e., linguistics and anthropol­ogy) and his education give him his "Outer" form, whereas his Indian origin, first thirty years in India and knowledge of Kannada and Tamil give him his "inner" form. Who said this?

(a) A.K. Ramanujan

(b) Kamala Das

(c) Gieve Patel

(d) Raja Gopal Parthasarathy

76. Who wrote Jejurithe Commonwealth Poetry Prize winner work?

(a) Shiv K. Kumar

(b) Arun Kolatkar

(c) Keki N. Daruwala

(d) Jayant Mahapatra

77. In which of Anita Desai's novel an insane wife kills her husband?

(a) Voices in The City

(b) In Custody

(c) Cry, The Peacock

(d) Baumgartner's Bombay

78. In which novel does the hero sing the re­frain?

"This is the machine age, sons

This is the machine age

We are the men who will master it"?

(a) The Big Heart

(b) The Sword and The Sickle

(c) Two Leaves and a Bud

(d) The Road

79. Who was the first recipient of the Sahitya Academi Award for English literature?

(a) Mulk Raj Anand

(b) Nayantara Sehgal

(c) R.K. Narayan

(d) Raja Rao

80. Following novels except one, describe the condition of Westners living in India. Mark the one which does not.

(a) Heat and Dust

(b) The Princess

(c) Coffer Dam

(d) A Passage to India

81. Which of the following novels focuses on the question of rape?

(a) The Bending Vine

(b) Voices in The City

(c) Some Inner Fury

(d) A Time to Be Happy

82. Who is the author of the following novels: A Bend in The Ganges, The Princes, Dis­tant Drums, Devil's Wind, A Combat of Shadows?

(a) Mulk Raj Anand

(b) Bhabani Bhattacharya

(c) Manohar Malgaonkar

(d) Salman Rushdie

83. Who wrote "Our Casuarina Tree" a splendid Keatsian poem?

(a) Toru Dutt

(b) Romesh Chander Dutt

(c) Swami Vivekanand

(d) Sri Aurobindo

84. To whom do we assign following works - The Lake of Palms, A History of Civilization of Ancient India, The Slave-Girl of Agra?

(a) Manmohan Ghose

(b) Romesh Chander Dutt

(c) Bankim Chandra Chatterjee

(d) Sharat Chandra

85. Which one of the following is a collection of Anita Desai's short stories?

(a) Voices in the City

(b) Games at Twilight

(c) Village by the Sea

(d) Cry, the Peacock

86. Browning's The Ring and the Book is a long poem having about 21,000 lines, but Aurobindo's Savitri is longer. How many lines does the epic contain?

(a) 24,000 (b) 21,500

(c) 30,000 (d) 22,000

87. Toru Dutt, Romesh Chander Dutt and Aurobindo, all wrote on one common theme taken out from the Mahabharata. Identify the story which the tree found irresistible.

(a) Kama and Kunti

(b) Nal-Damyanti

(c) Savitri

(d) Gandhari

88. Who of the following was highly influenced by French Romanticism, French language and literature?

(a) Romesh Chander Dutt

(b) Michael Madhusudan Dutt

(c) Toru Dutt

(d) Govind Dutt

89. About an Indian poet writing in English, a critic, George Sampson says that a reader of his poems "Would readily take them as the work of an English poet trained in the classical tradition." An Indian critic feels that his poetry has no imagery or sentiment that can be termed as Indian. Who was this poet?

(a) Michael Madhusudan Dutt

(b) Romesh Chander Dutt

(c) Aurobindo Ghose

(d) Manmohan Ghose

90. The Fakir ofJhungheera was written by one of the first Indo-Anglian poets. The poem is often hailed as a "Competent narrative verse with Byronic echoes." Identify the writer.

(a) Toru Dutt

(b) Henry Derozio

(c) Michael Madhusudan Dutt

(d) Hasan Ali

91. He was the first Indian poet to have pub­lished a regular volume of English verse. He also edited an English Weekly The Hindu Intelligence. Name him.

(a) Michael Madhusudan Dutt

(b) Mohan Lai

(c) Romesh Chander Dutt

(d) Kashiprasad Ghose

92. Paying a tribute to a Bengali poet who wrote in English also, Sri Aurobindo said, "The God himself took up thy pen and wrote." Who was he?

(a) Michael Madhusudan Dutt

(b) Henry Derozio

(c) Romesh Chander Dutt

(d) Kashiprasad Ghose

93. One of the following works is written by Michael Madhusudan Dutt. Identify which one?

(a) The Shair and Other Poems

(b) The Captive Ladie

(c) Bianca

(d) Lays of Ancient India

94. Name the poet of "Kali, the Mother."

(a) Swami Vivekanand

(b) Subramaniam Bharathi

(c) Swami Ramakrishna Paramhans

(d) Sri Aurobindo

95. He is a Sahitya Akademi Award Winner and he loves to write for children. Who is he?

(a) R. K. Narayan

(b) Manohar Malgaonkar

(c) Ruskin Bond

(d) Upamanyu Chatterjee

96. Whose autobiography is entitled My Father's Son?

(a) Dom Moraes

(b) Frank Moraes

(c) Nirad Chaudhury

(d) VS. Naipaul

97. Mulk Raj Anand, about one of his female characters says, "Gauri is my tribute to Indian womanhood." In which novel does Gauri appear?

(a) The Road

(b) The Old Woman and The Cow

(c) Untouchable

(d) The Sword and The Sickle

98. Read the following passage and identify the novel and its author: "Lago, I am as meek as Moses, but I have just heard that you have been mishandled by that Bhatta Govinda. Whip me, ye devils! Roast me in sulphur! Gall, worse than gall! A rascally Yea-for-smooth knave! Three Judases, each one thrice worse than Judas! Falstaff speak­ing. I am as subject to heat as butter."

(a) In Custody by Anita Desai

(b) Midnight's Children by Salman Rushdie

(c) All About H. Hatter by G.V. Desani

(d) Vermillion Boat by Sudhir Ghosh

99. Name the author who has been described by a critic as an "outsider inside."

(a) Anita Desai

(b) Salman Rushdie

(c) Nirad C. Chaudhary

(d) Ruth Jhabvala

100. Following novels, except one, describes the condition of Indians settled abroad. Mark the one which does not.

(a) The Nowhere Man

(b) Bye-Bye, Blackbird

(c) The Serpent And The Rope

(d) The Guide

101. The Angel of Misfortune is a poem of about 5000 lines, written by Nagesh Vishwanath Pai. Whose story is narrated in this book?

(a) Saturn, the Dark Angel

(b) King Arthur of the Holy Grail

(c) King Vikramaditya

(d) Kamadeva

102. Name the author of The Gardener, The Fu­gitive, Chitra, Sacrifice, The Post Office.

(a) Rabindra Nath Tagore

(b) Bankim Chandra

(c) Aurobindo Ghose

(d) Romesh Chander Dutt

103. Name the two prizes, one in literature and another in History, awarded to young Aurobindo while studying in England.

(a) Pulitzer Prizes in Literature and Bedford Prize in History

(b) Bookers in Literature and Butterworth in History

(c) Butterworth in Literature and Bedford in History

104. Name Sarojini Naidu's last collection of poems.

(a) The Broken Wing

(b) The Golden Threshold

(c) The Bird of Time

(d) The Temple

105. What is the full title of Aurobindo's Savitri?

(a) Savitri - An Epic

(b) Savitri

(c) Savitri - A Legend and a Symbol

(d) Savitri - A Poem in Three Parts

106. Who wrote Murugan, The Tiller and Kandan, the Patriot, Jatadharan and The Next Rung?

(a) K.S. Venkataramani

(b) ShankerRam

(c) Humayun Kabir

(d) K. Subba Rao

107. The Devil's Wind depicts the events of our First War of Independence (1857 mutiny). Who is the author of this novel?

(a) Shanker Ram

(b) Manohar Malgaonkar

(c) R.K. Narayan

(d) Sasthi Brata

108. Which novel highlights the Bengal famine?

(a) So Many Hungers

(b) A Handful of Rice

(c) A Time to be Happy

(d) Athawar House

109. Who wrote Ilion?

(a) Virgil

(b) Aurobindo

(c) Homer

(d) Rabindra Nath Tagore

110. Who is the author of Love of Dust?

(a) Ruth P. Jhabvala

(b) Humayun Kabir

(c) Shanker Ram

(d) K.S. Venkataramani

Answers:

56.(a)

57.(a)

58.(b)

59.(a)

60. (b)

61(a)

62. (a)

63. (d)

64.(b)

65. (c)

66.(d)

67. (b)

68. (c)

69. (b)

70.(d)

71(c)

72. (a)

73. (c)

74. (b)

75. (a)

76. (b)

77. (c)

78.(a)

79. (c)

80. (b)

81(a)

82. (c)

83. (a)

84.(b)

85. (a)

86.(a)

87. (c)

88. (c)

89. (d)

90.(b)

91(d)

92.(a)

93.(b)

94.(a)

95. (c)

96.(a)

97. (b)

98. (c)

99. (d)

100. (d)

101. (c)

102. (a)

103. (a)

104. (a)

105. (c)

106. (a)

107. (b)

108. (a)

109. (b)

110. (c)