100 Multiple Choice Questions and Answers on Kinesiology and Biomechanics - Part I

1. Endoskeleton involves

(a) Covering of skin, hair, nails

(b) Bones and cartilages

(c) Bones only

(d) None of the above.

2. Exoskeleton involves

(a) Covering of skin, hair nails

(b) Bones and cartilages

(c) Long bones only

(d) Short bones only.

3. Study of joints is called

(a) Kinesiology

(b) Biology

(c) Anthropometry

(d) Anthology.

4. 'Hunch back' is also known as

(a) Back pain (b) scoliosis

(c) lordosis (d) kyphosis.

5. Side ward curvature of the spine is called (a) knock knee (b) kyphosis

(c) Scoliosis (d) lordosis.

6. The path of an object project projected into free air space is known as

(a) Speed (b) abnormal curve

(c) Velocity (d) parabola.

7. Boxer's muscles are

(a) trapezius

(b) sterno cliedo mastoid

(c) Abdominal

(d) Deltoid.

8. 'Neck joint' is an example of

(a) Pivot joint

(b) Hinge joint

(c) Saddle joint

(d) Condyloid joint.

9. 'Trapeziums' muscles help in

(a) Pushing the neck backward

(b) Punching

(c) Raising the leg forward

(d) None of the above.

10. Strongest ligament of the hip joint is

(a) pub femoral

(b) Ileofemoral

(c) Ischiofemoral

(d) None of the above.

11. Which type of lever is most effective in sport movements?

(a) Third class

(b) Second class

(c) First class

(d) None of the above.

12. Which muscle is involved in the elevation of arm?

(a) Deltoid (b) Biceps

(c) Triceps (d) Quadriceps.

13. Which of the following is an example of bi-axial joint?

(a) Hinge

(b) Pivot

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above.

14. Number of bones in the axial skeleton is

(a) 60 (b) 80

(c) 40 (d) 20.

15. Number of bones in the appendicle skeleton is

(a) 120 (b) 180

(c) 126 (d) 116.

16. Movements possible in condyloid joint are

(a) Flexion and extension

(b) Circumduction only

(c) Flexion, extension abduction, addu­ction

(d) Flexion, extension, abduction addu­ction and circumduction.

17. Which of the following is an example of uniaxial joint?

(a) Condyloid

(b) Saddle

(c) Hinge

(d) Condyloid and saddle both.

18. The cartilage which serves to cushion the impact of large forces on bone ends is called

(a) Fibrous cartilage

(b) Hyaline cartilage

(c) Notch

(d) fossa.

19. Function of long bones in the body is to

(a) Give strength

(b) Give protection

(c) Act as lever

(d) Provide surface area for muscle atta­chment.

20. Force generation but fiber lengthening is also known as

(a) Eccentric contraction

(c) Isotonic contraction

(d) Isometric contraction. 21. 'Hypnosis' is also called

(c) Lateral back curve.

22. Bending forward of the trunk is an example of movement in the

(a) Frontal plane

(b) Transverse plane

(c) sagittal plane

(d) Longitudinal axis.

23. A forward upward movement of the foot at the ankle joint is

(a) Plantar flexion (b) dorsi flexion (c) inversion (d) eversion.

24. Bending of head towards right or left side of the shoulder is

(a) Extension (b) flexion

(c) Lateral flexion

(d) Lateral extension.

25. Synovial joints are

(a) Slightly movable

(b) Freely movable

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above.

26. The vertical axis passes

(a) Perpendicular to the ground

(b) Horizontal to the ground

(c) Both (a) and (b)

(d) None of above.

27. The law of gravity is an example of a law of motion studied in the body of knowledge called

(a) Chemistry (b) Physics (c) Mechanics (d) All the above.

28. Largest bone in the human body is

(a) Femur (b) hummers

(c) Tibia (d) fibula.

29. Shortest bone in the human (a) phalange (b) metatarsal (c) in nominate bone (d) tarsal.

30. Which of the following has maximum percentage in. the. ComQ-aVdon bone 1

(a) Calcium sulphate Calcium phosphate

(c) Chloride

(d) Fluoride.

31. An athlete covering 100 m distance in 10 seconds, ran at a speed of

(a) lOm/s (b) 100 m/s

(c) 20 m/s (d) 1000 m/s.

32. The forces acting on a runner near the end of a race are

(a) Weight (b) friction

(c) Air resistance (d) all the above.

33. The terms reset and motion are studied under

(a) Biochemistry

(b) Anatomy

(c) Biomechanics

(d) None of the above.

34. In which type of lever, the weight is in between force and fulcrum?

(a) Type I (b) Type II

(c) Type III (d) All the above.

35. The movements around ball and socket joints are

(a) Flexion and extension

(b) Rotation and circumduction

(c) Hyper extension

(d) All the above.

36. Bone cells are also called

(a) Osteoblasts (b) osteocytes (c) osteoclasts (d) osteoporosis.

37. Technique of ossification of bones of right hand is used to determine

(a) Height

(b) Age

(c) Weight

(d) Equilibrium ability.

38. 'Hamstring' muscle

(a) extends knee (b) flexes knee (c) extends elbow (d) flexes elbow.

39. Which of the following is a ball and socket joint?

(a) Hip joint

(b) Shoulder joint

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above.

40. During abduction the arm moves

(a) Towards the body

(b) Away from the body

(c) In front of the chest

(d) None of the above.

41. In which type of lever, the force is in between weight and fulcrum?

(a) Type I (b) Type II

(c) Type III (d) All the above.

42. 'Latissimus Dorsi' is situated in (a) lower leg (b) thigh

(c) Back (d) upper arm.

43. 'Lordosis' is also called

(a) Round back

(b) Hollow back

(c) Lateral back

(d) Back curve.

44. Parabola is

(a) The path of an object projected into free air

(b) path of an object formed with air resistance

(c) Path of the object falling vertically down

(d) None of the above.

45. Which of the following is responsible for limiting the range of movements of joint?

(a) Tendons (b) Ligaments

(c) Both (a) and (b) (d) Muscle fibers.

46. 'Zygomatic' bone is present in

(a) Upper extremities

(b) Lower extremities

(c) Vertebral column

(d) Skull.

47. Flexion at elbow in brought about by

(a) Biceps

(b) Triceps

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above.

48. Study of bones is called

(a) Osteoporosis (b) osteoclast (c) otology (d) anthology.

49. The bone cells which are involved in buil­ding of bone are

(a) Osteoblasts

(b) Osteoclasts

(c) Osteocytes

(d) None of the above.

50. The skeleton of thorax is made up of

(a) Cartilage

(b) Bone

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above.

Answers

1. (b)

2.

(a)

3.

(d)

4.

(d)

5. (c)

6.

(d)

7. (d)

8. (a)

9.

(a)

10.

(b)

11.

(a)

12. (a)

13.

(c)

14. (b)

15. (c)

16.

(d)

17.

(d)

18.

(b)

19. (b)

20.

(a)

21. (b)

22. (c)

23.

(b)

24.

(c)

25.

(b)

26. (a)

27.

(c)

28. (a)

29. (d)

30.

(b)

31.

(a)

32.

(d)

33. (c)

34.

(b)

35. (d)

36. (b)

37.

(b)

38.

(b)

39.

(c)

40. (b)

41.

(c)

42. (c)

43. (b)

44.

(a)

45.

(b)

46.

(d)

47. (c)

48.

(c)

49. (a)

50. (c)