50 Multiple Choice Questions and Answers on the uses of Psychology and Sociology in Sports

51. Which of the following is a law of learning?

(a) Law of readiness (b) Law of exercise

(c) Law of effect (d) All the above.

52. Mental development includes

(a) External and internal organs (b) reasoning and thinking

(c) Ethical and moral (d) emotional maturity.

53. Through which of the following methods, desirable channels are provided for the release of emotional energy?

(a) Inhibition (b) Sublimation

(c) Catharsis (d) Repression.

54. The rate of progress in learning slows down and reaches a limit beyond which further improvement seems impossible. It is known as

(a) Plateau (b) loss of interest

(c) Boredom (d) difficult stage.

55. The therapy of psychoanalysis was developed by

(a) Skinner (b) Sigmund Freud

(c) Plato (d) Darwin.

56. Sports performance is the bi-product of

(a) Skill (b) conditional ability

(c) Total personality (d) tactical ability.

57. The first metamorphosis falls between the ages of

(a) 7-10 years (b) 3-5 years

(c) 11-14 years (d) 2-4 years.

58. Which is the most effective method for encouraging self learning?

(a) Demonstration method (b) Lecture method

(c) Observation method (d) Task method.

59. Which one is the simplest form of cognition?

(a) Conception (b) Perception

(c) Sensation (d) Affection.

60. The functional division of spinal cord are

(a) somatic-motor (b) somatic-sensory

(c) visceral-motor (d) none of the above.

61. The response defined as a result of training is called

(a) Conditioned stimulus (b) unconditioned reflex

(c) Conditioned reflex (d) conation.

62. Which need is on top of the Maslow's hierarchy of needs?

(a) Self-actualization (b) Esteem

(c) Belongingness (d) Safety.

63. ERG theory was given by

(a) Maslow (b) Alderfer

(c) Jung (d) Mcclellan.

64. Alderfer's theory categorizes needs into three categories. The most important is

(a) Growth needs (b) ralatedness need

(c) Existence need (d) none of the above.

65. Which of the following is an intrinsic motivator?

(a) Pay (b) Promotion

(c) Feedback (d) Interest of play.

66. The two factor theory of motivation is given by

(a) Maslow (b) Jung

(c) Alderfer (d) Harzberg.

67. Reinforcement theory of motivation is given by

(a) Jung (b) Herzberg

(c) Skinner (d) Maslow.

68. Achievement motivation relates to

(a) Need of the person (b) Knowledge of the person

(c) experience of the person (d) aptitude of the person.

69. Terminal feedback is the information provided to the learner

(a) Before the activity (b) During the activity

(c) After the activity (d) none of the above.

70. The initial steep rise in the learning graph is an indication of quick progress and is technically known as

(a) 'End spurt' (b) 'Initial spurt'

(c) Saturation point (d) None of the above.

71. What type of motivation is not applicable to young children?

(a) Intrinsic motivation (b) Extrinsic motivation

(c) Achievement motivation (d) none of the above.

72. The 'trial and error' theory of learning was propounded by

(a) Newton (b) Pavlov

(c) Thorndike (d) Homer.

73. In the childhood, individual's behaviour is most influenced by

(a) Community (b) School

(c) Peer group (d) family.

74. The cause of frustration among sports person is

(a) Result of own performance (b) Normally due to mismatched level of aspiration and ability

(c) Result of good performance (d) Natural outcome of competitive sports.

75. Which is the description of the methods of personality measurement?

(a) Rating scale (b) Interviews & observations

(c) Paper & pencil test (d) All the above.

76. Trial & Error learning is also known as

(a) Conditioning (b) connectionism

(c) Insight (d) none of the above.

77. 'Exercise for the body and music for the soul, in which country the common adage was used?

(a) Italy (b) France

(c) Greece (d) Germany.

78. What aspect of movement refers to body awareness?

(a) To identify the parts of the body and the whole (b) To establish the relationship of the body parts

(c) Able to identify the body parts (d) All the above.

79. Law of effect in learning was started by

(a) Pavlov (b) Thomdike

(c) Skinner (d) Gestalt.

80. What is the population that psychologists usually study?

(a) Cats & Dogs (b) Monkeys

(c) People (d) Pigeons and rats.

81. How is psychology defined today?

(a) The science of behaviour and mental processes (b) The science of human behaviour and mental processes

(c) The science of mind (d) The study of motivation, emotion, personality, adjustment and abnorma­lity.

82. Who is regarded as the 'father' of psychology?

(a) Sigmund Freud (b) Ivan Pavlov

(c) John B. Watson (d) Wundt.

83. When catching a ball, your hand knows when to grasp because

(a) Your parasympathetic nervous system is active (b) Alpha waves are being generated by your brain

(c) participating muscles receive efferent signals from the brain (d) afferent signals inform your hand that the ball is about to make contact.

84. Body mind relationship was first pro­mulgated by

(a) Socrates (b) Plato

(c) Hitler (d) Homer.

85. Who said, "I think therefore I am"?

(a) Discartes (b) Plato

(c) Aristotle (d) Rousseau.

86. Who said, "sound mind in a sound body"?

(a) Discartes (b) Rousseau

(c) Aristotle (d) Plato.

87. The hereditary factors of learning are

(a) Height and weight (b) Physical structure

(c) body composition (d) all the above.

88. Autogenic training is a technique

(a) To bring about relaxation in body (b) To increase anxiety level

(c) to counter avoidance syndrome (d) none of the above.

89. The stress condition is

(a) Advantageous to the performer (b) Detrimental to the performer

(c) Neither (d) helpful in the development of strength.

90. Which law of learning states that things most often repeated are best retained?

(a) Law of readiness (b) Law of exercise

(c) Law of effect (d) Law of recency.

91. The state of being first creates a strong almost unusable impression. This is

(a) Law of primacy (b) Law of intensity

(c) Law of recency (d) law of effect.

92. That the things most recently learned are best remembered refers to

(a) Law of intensity (b) Law of effect

(c) Law of primacy (d) Law of recency.

93. Which is the lowest level of learning?

(a) Rate learning

(b) Understanding (c) Application (d) Correlation.

94. Emotional stability, anxiety, sadness and built ability are attributes of which personality dimension?

(a) Extroversion (b) Agreeableness

(c) Bourgeoisies (d) Openness.

95. Which of the following is not an attribute of agreeableness personality dimension?

(a) Altruism (b) Complexity

(c) Trust (d) Modesty.

96. The leader who allows complete freedom in decision making and do not participate in the group activities is

(a) Autocratic (b) Democratic

(c) Lassez fair (d) none of the above.

97. Stress is

(a) Advantageous to the player (b) Detrimental to his abilities

(c) Both advantageous and detrimental as per the situation (d) None of the above.

98. Maslow places needs at the bottom of hierarchy.

(a) Esteem (b) belongingness

(c) Safety (d) physiological.

99. Which law of learning is also called the law of use and disuse?

(a) Law of exercise (b) Law of readiness

(c) Law of effect (d) Law of intimacy.

100. The law of effect is also known as

(a) Law of use & disuse (b) Law of satisfaction

(c) Law of recency (d) Law of frequency.

101. Encouragement by spectators is a

(a) Social incentive (b) Monetary incentive

(c) Reward incentive (d) social competitive incentive.

Answers

51. (d)

52.

(b)

53. (c)

54. (a)

55. (b)

56. (c)

57.

(a)

58. (c)

59.

(c)

60. (b)

61. (c)

62. (a)

63. (b)

64.

(c)

65. (d)

66.

(d)

67. (c)

68. (a)

69. (c)

70. (b)

71.

(a)

72. (c)

73.

(d)

74. (b)

75. (d)

76. (b)

77. (c)

78.

(d)

79. (b)

80.

(d)

81. (a)

82. (d)

83. (c)

84. (b)

85.

(a)

86. (d)

87.

(d)

88. (a)

89. (b)

90. (b)

91. (a)

92.

(d)

93. (a)

94.

(c)

95. (b)

96. (c)

97. (c)

98. (d)

99.

(a)

100. (b)

101.

(a)