List of 50 most interesting questions

1. The large joint families of earlier days are

(a) Continuing as usual

(b) Disappearing

(c) Extended now

(d) Developed now

2. A status symbol is established by

(a) Communication

(b) Relationship

(c) Both a & b

(d) All of the above

3. The influence of both philosophy and religion can be seen in the human individual and society is:

(a) Favourable

(b) Unfavourable

(c) Both

(d) Neither

4. The high school student is much more influenced by his

(a) Reference group

(b) Peer group

(c) Society

(d) Class mates

5. Hot media is

(a) A book

(b) A movie

(c) A lecture

(d) All of the above

6. A lot medium of communication is one that imparts much information and is in

(a) Presentation

(b) Definition

(c) Performance

(d) Location

7. A significant aspect of society is its

(a) Family composition

(b) Individual composition

(c) Social composition

(d) Religional composition

8. Verbal guidance is least effective in teaching

(a) Concept and facts

(b) Attitude

(c) Relationship

(d) Skills

9. Cool media are those that affect the senses in

(a) Sensation

(b) Depth

(c) Light

(d) Mind

10. Stagnation in education means that

(a) The curriculum studies have become old and outdated

(b) Teachers have got no inclination refresh their knowledge

(c) Methods followed for teaching have lost attraction for children

(d) Children do not progress from class year by year

11. Peer oriented is well developed in

(a) Children

(b) Boys

(c) Girls

(d) Adults

12. Which regimes stressed that education should produce patriotic citizens?

(a) Nazi in Germany

(b) India

(c) Both a & b

(d) Japan

13. "The change based on conflict between reason and tradition" idea was given by

(a) Vablein's theory

(b) Auguste Comte

(c) Max Weber

(d) None of the above

14. The new electronic technologies of the 20th century are the real forces which have shaped and are shaping modern culture said by

(a) Marshall McLuhan

(b) Moore

(c) Mahatma Gandhi

(d) H. Spencer

15. Maximum participation of students is possible in teaching through

(a) Lecture method

(b) Discussion method

(c) Audio-visual aids

(d) Textbook method

16. Efforts are directed in school towards providing

(a) Moral instruction

(b) Character education

(c) Physical education

(d) Both a & b

17. Rigid system of state-education is justified on the basis that the state:

(a) Is supreme to dictate what shall be taught and how shall be taught.

(b) Has absolute control over the lives and destinies of its individual members.

(c) Has a right and its bounden duty to mould the citizens to a pattern which makes for its own preservation and enhancement.

(d) Has better resources to manage education.

18. The essential role of the teacher in a class room is to

(i) Give information

(ii) Motivate the students to learn

(iii) Develop learning competencies

(iv) Prepare them for writing answers

(a) (i) and (ii)

(b) (i) and (iii)

(c) (ii) and (iii)

(d) (iii) and (iv)

19. In India customs in relation to education is/ are

(a) Daily bath

(b) Sleeping

(c) Eating

(d) All of the above

20. The performers of the services have to be

(a) Criticized

(b) Rewarded

(c) Recognized

(d) None of these

21. It is generally believed that social systems which leave their sub cultural impacts on the learners is his

(a) Aspiration

(b) Motivation

(c) Behaviour

(d) All of the above

22. The schools also cater to vocational education for a variety of

(a) Profession

(b) Occupation

(c) Trades

(d) All of the above

23. Every teacher should know that shortage of vitamin 'A' in the children's food leads to

(a) Loss of appetite

(b) Night blindness

(c) Loss of bodily weight

(d) None of the above

24. While delivering lecture if there is some disturbance in the class, then a teacher should

(a) Keep quiet for a while and then go on

(b) Punish those causing disturbance

(c) Not bother of what is happening in the class

(d) All of the above

25. Schools are a part of

(a) Society

(b) Family

(c) Village

(d) Nation

26. The right and duties of citizenship are introduced, as they would apply to a

(a) Capitalistic form of government

(b) Democratic form of government

(c) Communistic form of government

(d) All of the above

27. In the high school stage Boys get free from the influence of their families with regard to their -

(a) Opinion

(b) Attitudes

(c) Both a & b

(d) None of the above

28. The characteristics of a class may develop around

(a) Wealth

(b) Family

(c) Occupation

(d) All of the above

29. The internal harmony required for a person's satisfactory life, comprises

(a) Harmony of the environment and society

(b) Harmony of intelligence and emotions

(c) Harmony of emotions and society

(d) Harmony of intelligence and environment

30. Quality of education in a school/college can be measured through

(a) Infrastructural facilities available

(b) Students' achievement

(c) Manpower, teachers and principal available

(d) All of the above

31. Idealism and Naturalism running through these philosophies we see the emphasis on viewing the child as

(a) Social being

(b) An individual

(c) Either social being or an individual

(d) None of the above

32. The state is to control and direct all affairs including education in order to shape its citizens into-

(a) Social mould

(b) Particular mould

(c) Every mould

(d) Religious mould

33. Which is not an implication of the social aims of education?

(a) The individual has no inherent right to education.

(b) The individual is educated as it is he who makes the society.

(c) The individual receives higher education only if it is to benefit of the society.

(d) Education is most powerful means of ensuring social progress and prosperity.

34. For writing on the Black Board, which of the following methods would be correct for a teacher?

(a) Writing fast and as clearly as possible

(b) Writing the matter first and then asking students to read it

(c) Putting a question to students and then writing the answer as stated by them

(d) Turning towards the Black Board and teaching along with writing at the same time.

35. The classroom in India is based on

(a) Mass grouping

(b) On economic base

(c) Age grouping

(d) Subject grouping

36. The National Institute for Basic Education' our country was established in

(a) 1969

(b) 1953

(c) 1964

(d) 1972

37. Experimental studies have shown that highly creative children in schools become behaviour problems. The reason is that

(a) Teachers become their favourites

(b) Schools give them higher regard

(c) Schools fail to give them challenging tasks

(d) Such students feel proud of themselves

38. Hitler's Nazi theory and practices brought about years of war, bringing destruction and ruin in many countries of

(a) Africa

(b) Europe

(c) Asia

(d) U.S.A.

39. Knowledge of and a constructive attitude towards our cultural and social heritage is/are

(a) Attitudes

(b) Norms

(c) Values

(d) All of the above

40. All of the following are the characteristic features of an effective teacher except

(a) Emphasizing group discussion for the purpose of clarifying the objectives

(b) Emphasis upon standard

(c) Emphasis upon the quick control of the problematic situation

(d) Differential treatment method out to students of his class.

41. The democratic social climate in the schools is more conductive to socialisation in its various aspects than the dominating behaviour which has disintegrating influences on children's behaviour. The experiment for this statement done by

(a) Lewin's

(b) Brown

(c) Andersons

(d) Both a & c

42. If majority of students in a large class are invariably found doing, there may be something wrong with

(a) The teaching process

(b) The students concerned

(c) The physical atmosphere of the class room

(d) All of the above

43. The trait called negativism develop among young children due to

(a) Extreme considerations from parents

(b) Indifference of adults

(c) Frustration by adult interference

(d) Neglect of peer groups

44. If you are planning to write a book for school children which of the following should be your main consideration?

(a) It should be examination oriented

(b)It should provide the latest material on the subject

(c) It should logically cover the entire field of the subject

(d) It should be of the question-answer type

45. The first important step in teaching is

(a) Organizing material to be taught

(b) Planning before hand

(c) Knowing the background of students

(d) None of the above

46. Madam Montessori was

(a) An English Lady

(b) A French Lady

(c) An Italian

(d) A German

47. One of the following types of environment has an effect upon:

(a) Education of the child

(b) Personality of the child

(c) Personality and education both

(d) None of these

48. Sensory involvement in visual approach is/are

(a) Motor and tactile

(b) Auditory

(c) Visual

(d) All of the above

49. A new comer teacher who is maltreated in his class will deal with the students by

(a) Applying punitive measures

(b) Improving his qualities and expressing it before them in a good way

(c) Giving them a threat of expulsion

(d) Changing his class after consultation with the principal

50. Which of the following interpretations would be correct about diagnostic tests in education?

(a) They reveal students' errors for corrective instruction

(b) They are meant for locating lapses in the teaching process

(c) They help in eliminating selection of undeserving pupils

Answers :

1. (b)

2.

(c)

3. (c)

4. (b)

5. (d)

6. (b)

7.

(C)

8. (d)

9. (b)

10. (d)

11. (b)

12.

(c)

13. (b)

14. (a)

15. (b)

16. (d)

17.

(c)

18. (c)

19. (d)

20. (b)

21(d)

22.

(d)

23. (b)

24.(a)

25. (a)

26. (d)

27.

(c)

28.(d)

29. (b)

30.(a)

31.(b)

32.

(b)

33. (c)

34. (c)

35.(a)

36.(a)

37.

(c)

38. (b)

39. (d)

40. (c)

41(d)

42.

(d)

43. (d)

44. (c)

45. (c)

46. (c)

47.

(c)

48. (d)

49. (b)

50. (a)