50 multiple choice questions with answers

300. The co-efficient value of co-relation lies between

(a) 0 to 1

(b) 0 to -1

(c) -1 to 1

(d) 1 - 10

301. On matters of academics (knowledge) a researcher should consider himself as

(a) Entirely dependent on the teacher

(b) Open minded and radical

(c) Fairly knowledgeable

(c) A status quo maintainer

302. Given the N values in a series, the geometric mean is

(a) The third root of the product of N values.

(b) The square root of the product of N values

(c) The fourth root of the product of N values

(d) The Nth root of the product of N values

303. Which of the measures given here are based on every item of the series?

(a) Range

(b) Standard deviation

(c) Quartile deviation

(d) All of them

305. A researcher selects a probability sample of 100 out of the total population. It is

(a) A cluster sample

(b) A random sample

(c) A systematic sample

(d) A stratified sample

306. If x is 4 and the distribution is 2, 3, 4, 5, 6, the sum of squared deviations from the x will be:

(a) 8

(b) 10

(c) 6

(d) 12

307. Generalized conclusion on the basis of a sample is technically known as

(a) Statistical inference of external validity of the research

(b) Parameter inference

(c) Data analysis and interpretation

(d) All of the above

308. A statistical measure based upon the entire population is called parameter while measure based upon a sample is known as

(a) Sample parameter

(b) Inference

(c) Statistic

(d) None of these

309. Who said that members of the same species are not alike?

(a) Darwin

(b) Best

(c) Herbert Spencer

(d) Good

310. If the scatter diagram is drawn and if the points come to a straight line it is an indication of

(a) Skewness

(b) Perfect correlation

(c) No correlation

(d) None of the above

312. A contractor employs 20 male, 15 female and 5 children in his factory. Male wages are Rs. 10 per day, female Rs. 8 per day, and children Rs. 3 per day. The weighted x of wages paid per day will be

(a) 3.86

(b) 8.37

(c) 9.21

(d) 10.63

313. If x is 48, Median is 47, Mode value will be

(a) 44

(b) 50

(c) 45

(d) 49

314. Find the median of the following data:

160,180, 200, 280, 300, 320, 400

(a) 140

(b) 300

(c) 180

(d) 280

315. A good teacher is one who

(a) Publishes lot of research papers

(b) Reads a lot

(c) Teaches well

(d) Cooperates well with the principal

316. Under a normal curve X + 3a covers

(a) 99.37 percent

(b) 99.23 percent of area

(c) 99.73 percent

(d) 99.32 percent

319. In a frequency distribution the last cumulative frequency is 300, Median shall lie in:

(a) 140th item

(b) 150th item

(c) 160th item

(d) 130th item

320. The average monthly production of a factory for the first 8 months is 2,500 units, the next 4 months 1,200 units, the average monthly production of the year will be

(a) 2066.55 units

(b) 5031.10 units

(c) 4021.12 units

(d) 3012.11 units

321. In a distribution of 10, 20, 30, 40, 50, the x is 30, the sum of deviations from x will be

(a) 0

(b) 60

(c) 30

(d)15

323. In a frequency distribution the last cumulative frequency is 500. Q3 must lie in :

(a) 275th item

(b) 375th item

(c) 275th item

(d) 175th item

324. In a week the prices of a bag of rice were 350,280,340,290,320, 310,300. The range is

(a) 60

(b) 70

(c) 60

(d)100

Answers:

301.

(b)

302.

d)

303.

(b)

305. (b)

306.

(b)

307.

(a)

308.

(c)

309.

(a)

310. (b)

312.

(b)

313.

(c)

314.

(d)

315. (c)

316.

(c)

320. (a)

321.

(a)

323.

(b)

324.

(b)