50 objective type questions on education for college students

1. To make teachers accountable. They should be given

(a)Freedom in the selection of content and methods of teaching

(b) Training in teaching and examining.

(c) Opportunities for professional growth

(d)Transfer to places where they want to serve.

2. The social heritage of people could be described by the following term

(a) Culture

(b) Social norm

(c) Transmission

(d) Human involvement

3. Which one of the following characteristics could be regarded as the outstanding aspect of a scientific culture?

(a) Generalisation

(b) Actualisation

(c) Qualification

(d) Quantification

4. In India, education means

(a) The assimilation of tradition in language

(b) Respectful behaviour to elders & teachers

(c) Customs

(d) All are important

5. Hearing is controlled by

(a) Frontal lobes

(b) Occipital lobes

(c) Temporal lobes

(d) Parietal lobes

6. All the functions of educational measure­ments are concerned, directly or indirectly with

(a) Avoidance of conflicts

(b) Selection of teachers

(c) Facilitation of learning

(d) Improvement of administration

7. In which of the following respects is a theory 'not' different from a belief?

(a) Antecedent consequent relationships'

(b) Acceptability

(c) Verifiability

(d) Demonstrability

8. According to Swami Vivekananda, teacher's success depends on

(a) His renunciation of personal gain a" service to others

(b) His concentration on his work and if with a spirit of obedience to God.

(c) His professional training and creating

(d) His mastery of the subject and task controlling the students

9. The Montessori schools insist on

(a)The principle of sense training

(b)Creativeness, the main objective c education

(c) Complete discipline and supervision

(d)Well equipped school buildings

10. It is usually claimed that any subject that is taught in school has a disciplinary value. This means, that

(a) It requires strict discipline among students to learnt it

(b) It teaches certain habits and qualities to train the minds of students

(c) Every subject is the outcome of the disciplined thinking and experience of experts

(d) It requires special and disciplined methods of teaching

11. According to Alder, the primary cause for stresses and strains in an individual is

(a) The feeling of inferiority

(b) The desire for knowledge of the self

(c) The desire for gratification of the sex impulse

(d) The curiosity to know the mind of others

12. The Pancha Kosh Theory of Education was elaborated by

(a) Swami Vivekananda

(b)Patanjali

(c)Mahatma Gandhi

(d) Aurobindo

13. It is often complained that there is brain drain in our country. The implication is that

(a) The brains of educated persons are having washed in unnecessary pursuits.

(b) Students brains are unnecessarily burdened with every education

(c) Education that is imparted is a string to the brains average students

(d) Educated and capable people are seeking jobs in other countries because of unemployment here

14. Historically speaking, Thornodike's theory of learning was translated into class room method following

(a) Trocbelian principles of child education.

(b) Herbatian steps with only slight modifications.

(c) John Looke's approach to children's state of mind

(d) The scientific principles recommended by Rousseau.

15. Rousseau who popularized the Naturalistic Philosophy of Education in the West belonged to

(a) The 17th Century

(b) The 16th Century

(c) The 15th 16th Centuries

(d) The 18th Century

16. A good piece of research is the product of

(a) A good research library

(b) Collective scholarship

(c) A penetrating and analytical mind

(d) A touch of genius

17. The horizontal enrichment programme of instruction means

(a) Selecting topics of equal difficulty level and presenting them together.

(b) Grouping children of similar abilities for teaching advanced knowledge

(c) Teaching topics in relation to other topics to suggest self study by students

(d) Enlisting the co-operation of all talented students to study together with a competitive spirit

18. Appetite and satiety centres of brain an present in

(a)Hypothalamus

(b)Cerebral hemisphere

(c) Cerebellum

(d)Medulla oblongata

19. The Indian Education Commission (1964-66) has recommended compulsory social service for school children as follows

(a) 20 days for the lower secondary stage and 20 days for the higher secondary stage

(b) 10 days for the primary stage and 30 days the secondary stage

(c) 30 days for the lower secondary and 20 days for the higher secondary stage

(d)10 days for the lower secondary stage and 20 days for the higher secondary stage

20. When you put a question in the class to check the knowledge of students, the best method would be to

(a) Put more than one question at a time to stimulate students

(b) Frame the question as lengthy as you can

(c) To point to intelligent students first and then put the question

(d) To pose the question to the whole class and then select somebody to answer

21. Research is

(a) Data gathering

(b) Moving from a broad area to a narrow and focussed area

(c) A systematic process of finding the truth

(d) Data gathering, processing and analysis

22. The theory of learning associated with connectionism was propounded by

(a) Socrates

(b) Pavlov

(c) Thorndike

(d) Kilpatrick

23. Evaluation in education insists on the following:

(a) Making tests more reliable and valid

(b) Conducting periodical tests to detect students' weaknesses

(c) Insisting on clear cut behavioural objectives of teaching

(d) Examining students objectively for selection purpose

24. The main purpose of the first degree in our universities should be to

(a) Bring students to frontiers of knowledge and from there should be research

(b) Equip students with necessary competencies for different work experiences

(c) Prepare students for social service and bring them to the threshold of knowledge

(d) Bring to the frontiers of research with necessary equipment of knowledge

25. The idea of starting girls' University in our country started in the year 1970.

(a) As an initiative of the British rulers.

(b)Through the efforts of municipalities and local fund communities

(c) With the opening of the SNDT university at Bombay

(d) With the political awakening in the country by the push given by Mahatma Gandhi

26. A good communicator needs to be good at

(a) Speaking

(b) Listening

(c) The use of language

(d) The use of humour in speech

27. Which controls reflex action?

(a) Sympathetic nervous system

(b) Central nervous system

(c)Parasympathetic nervous system

(d) Sensory nerves

28. Adult education's main objective is to

(a) Teach adults to be able to understand' what they read

(b) Enable the adults to read and write

(c) Help adults achieve literacy along it personal development

(d) Socialise the adults to move about freely

29. The idea of sense training in the Monte: method is based on

(a) The theory of transfer of training

(b) The behaviouristic theory of education

(c) The stimulus response theory of learning

(d) The pragmatic aspects of education theories

30. Which of the following skills/qualities is most important for a researcher?

(a) Desire to discover the truth

(b) Communication skills

(c)Ability to gather data

(d) Ability to work hard

31. The term "Manpower Needs" in any country requires the

(a) People should be educated in accordance with specified jobs requirements

(b) Enrolments in educational institutions should be decided according

(c) Capacities of men should be fully utilised for education and training

(d) Education at all stages should be geared to promote the powers of the educates

32. Spinal nerves are usually

(a) Mixed

(b) Efferent

(b) Afferent

(d) Sensory

33. A mixed cranial nerve is

(a) Facial

(b) Abducens

(c) Anditory

(d) Oculomotor

34. Man is superior to other animals mainly due to

(a) Large brain

(b) Free forelimbs

(c) Erect posture

(d) Front eyes

35. Vocationalisation of education has the object of

(a) Preparing students for a vocation along with knowledge

(b) Giving more importance to vocation than general education

(c) Converting liberal education into vocational education

(d) Creating an educational bias among vocational people

36. The abbreviation SUPW means

(a) Social Upsurge for Progress and Work

(b) Scientific Utilisation for People and World

(c) Socially Useful and Productive Work

(d) Solution of Utilitarian Problems of Work

37. If a student becomes unconscious in the class what will you do first?

(a) Telephoning student's parents and waiting for them

(b) Rushing to the principal's office and convassing for help impatiently

(c) Giving first aid to him and trying to contact any nearby doctor

(d) Making arrangement to send him to his home

38. Effective teaching means

(a) Love, cooperation, sympathy, affection and encouragement given to students

(b) Corporal punishment given to students at the time of moral offences

(c) Individualized instruction and open classroom discussion

(d) Both (a) and (c)

39. School children are often victims of infection caused by

(a) Mal-nutrition caused by undigested food particles

(b) Invasion of the body by the plant and animal organisms

(c) Carelessness of teachers in providing activities

(d) Lack of proper exercises and drills

40. One can be a good teacher, if he

(a) Has genuine interest in teaching

(b) Knows his subjects

(c)Knows how to control students

(d) Has good expression

41. Drop outs are more likely to be

(a) Vulnerable to the requirement of public assistance

(b) Unemployed

(c) Engaged in antisocial behaviour

(d) All of these

42. Genu and splenium are associated with

(a) Medulla oblongata's

(b)Cerebrum

(c)Cerebellum

(d) Vermis

43. Parkinsons disease is of

(a) Heart

(b) Kidneys

(c)Brain

(d) Lungs

44. The professional requirements of a teacher as explained in the UNESCO publication is/ are

(a) Innovativeness in approach and teaching strategies

(b) Mastery over the subject and competency for teaching

(c) Justice to the profession

(d) All of the above

45. During depolarization, permeability of neuron increases towards

(a) N+

(b) Na+

(c) Ag+

(d) Mg++

46. Students should prefer those teachers who

(a) Give important questions before examination

(b) Dictate notes in the class

(c) Can clear their difficulties regarding subject-matter

(d) Are themselves disciplined

47. Students learn more from a teacher who is

(a) One who communicates his ideas precisely and clearly?

(b) Affectionate

(c) Gently

(d) Hard working

48. The most important skill of teaching is

(a) making students understand what the teacher says

(b) Keeping students relaxed while teaching

(c) Covering the course prescribed in his subject

(d) Taking classes regularly

49. A technical educational cess was recommended to be levied in our country' the first time by

(a)The Secondary Education Commission

(b)The International Education Commission

(c) The University Education Commission

(d)The Technical Education Commission

50. The best way to react to wrong answer by a student is

(a) To scold him for not having learnt lesson

(b) To explain why the answer is wrong

(c) To ignore the wrong answer and pass on to the next question

(d) To ask another student to give the corn answer

Answers :

1. (a)

2. (a)

3. (d)

4. (d)

5.(c)

6. (c)

7. (b)

8. (a)

9. (a)

10. (b)

11.(a)

12. (d)

13. (d)

14. (b)

15. (d)

16. (c)

17. (c)

18. (c)

19. (c)

20. (d)

21(d)

22.(c)

23. (c)

24. (a)

25.(c)

26. (c)

27.(c)

28. (c)

29. (a)

30. (d)

31(a)

32.(b)

33. (c)

34.(d)

35. (a)

36. (c)

37. (c)

38.(d)

39. (b)

40. (a)

41(d)

42. (b)

43. (c)

44. (d)

45. (c)

46. (c)

47. (d)

48. (a)

49. (a)

50. (b)