50 objective type questions on Education for college students

1. The Secondary Education Commission, 1952-53, took the lead for introduction of technical education in the country, from:

(a) The Abbot-wood report of 1936-37

(b) The Sargent report of 1944

(c) The Hunter Commission report of 1882

(d) The Hertog Committee report of 1929

2. In the teaching of any subject, a unit means

(a) A part of lesson plan such as introduction of assignment

(b) The portion covered by the teacher in the class period

(c) A topic which may require several lessons to be completed

(d) The post of a presentation requiring demonstration

3. The subject included in the late medieval studies of the West under quardrivium were

(a) Logic, Grammar, music and arithmetic

(b) Philosophy, Logic, Arithmetic and Grammar

(c) Music, Arithmetic, Geometry and Astronomy

(d) Logic, Astronomy, Arithmetic and Grammar

4. The discipline obtaining in any institution depends upon the philosophy behind its programme.

(a) The philosophy behind its programmes

(b) The sufficiency of its staff members

(c) The attitudes of headmaster and teachers towards children

(d) The circumstances of the surrounding environment

5. Teaching method called the Dalton plan is mentioned in Pedagogical literature, as a successful experiment. It was concerned with

(a) Abolition of the class room teaching and encouraging children to learn according to their own speed in fulfilling the given assignments

(b) An open school system, allowing students to learn for themselves from surrounding situations and people, through their own initiative.

(c) A play way techniques for development of physical and artistic skills, through manipulation

(d) Education through co-curricular and extracurricular activities within the school boundaries with indirect supervision and observation by teachers

6. The main reform required in the curriculum of elementary education is to

(a) Give them sound foundation of the R's from a liberal education point of view

(b) Improve their adjustability for sell- employment

(c) Maximise the intellectual gains rather than the social gains.

(d) Form an effective sense with the needs of further education.

7. If mode is 52, Mean is 48 Median values will be

(a) 51

(b) 48

(c) 49.3

(d) 49

8. It is said that teachers should adopt methods so that their pupils do not feel that teachers are always necessary for learning. Which of their following devices would substitute the teachers?

(a) The seminar method

(b) The discussion method

(c) The experimental method

(d) The programmed learning method

9. Which of the following is most important for a teacher?

(a) Subject he is teaching

(b) Classroom discipline

(c) Students of the class

(d) Time available for teaching

10. The mean weight is 160 lbs, standard deviation 7 lbs., coefficient of variation is

(a) 0.02

(b) 0.044

(c) 0.03

(d) 0.01

11. One of the most important questions to be decided in the language controversy in our country is the problem of

(a) The link language for institutions of higher learning

(b) Languages of the minorities and their development

(c) The medium of instruction at different levels

(d) Expenditure to be incurred for the spread of the language

12. The population of a state was 300 million in 1971; it became 640 million in 1981. The percentage compound rate of growth per annum will be

(a) 4%

(b) 5%

(c) 3.9%

(d) 3%

13. If the industrial production in the country increased by 5% in the first year, 6% in the second year, 7% in the third year, the average increase for three years will be:

(a) 6%

(b) 5%

(c) 7%

(d) None

14. Joint family system is breaking. The religion is losing its grip on the people. The school serves to fill the gap. The school builds up social, economic and democratic ideals. It has to develop the moral and aesthetic sense of the pupil. The end product must possess a sense of true application of truth, goodness and beauty. The home and the school must actively co-operate with each other in the best interest of true education.'

(a) The above statement pertains to role of education.

(b) Pertains to ideals of education

(c) Pertains to objectives of education

(d) None of the above

15. What I like about teaching is that it is the

(a) Resort of even the least competent persons

(b) Most peaceful job

(c) Most challenging job

(d) Most lucrative job because of the scope for private tuition

16. The main objective of education according to Acharya Vinoba Bhave is to

(a) Make a student self-dependent within the shortest possible time.

(b) Make students able to benefit from the experience of these

(c) Make a clear discrimination between learning and doing

(d) None of the above

17. The measure called the 'Mean Deviation' is used when

(a) We want to know the total spread of scores in a distribution

(b) It is desired to weight all deviations according to size

(c) We want to quick measure of variability in a distribution of scores

(d) We want to compute coefficients of correlation between two set of scores.

18. The group of philosophers who call themselves is reconstructionalists

(a) Recommend progressive education of the only approach for the reconstruction of the society

(b) Object to progressive education as the only approach for the reconstruction of the society.

(c) Object to Utopian view of the education and blindly support the status quo approach

(d) Think that the present is more important than the insure for reconstructing the society

19. If the N; x of the following three group are as under what will be the x and of all the three groups together

N x (x)

A: 280 45 6

B: 350 54 4

C: 630 49 8

(a) 49.5 & 7.4

(b) 42.9 & 6

(c) 40.6 & 8

(d) 52.3 & 7.27

20. Necessity is the mother of invention. This saying indicates the phenomenon of

(a) Scientific development of Society

(b) Progress in the industrial areas of nation

(c) Intellectual flux in the population of any country

(d) Social changes occurring as a result of man's efforts and attributes.

21. The main pillar on which the edifice of psycho analysis rests is

(a)The theory of suggestion

(b)The theory of repression

(c) The ego ideal principle

(d)The super ego principle

22. It terms of Spearman's two factor theory while comprising a mathematician with a musician we can say that

(a)The mathematician has more 'G' factor and musician has more of the 'S' factor

(b)Both of them require equal amount of'G' and 'S' factors

(c) The mathematician requires more of'S' factor whereas the musician required more of 'G' factor

(d)The musician has more of 'G' factor as compared

23. Education officers often speak of the tone of an institution. This concept of 'tone' refers to

(a)The organisational and supervising set up of the institution

(b)The healthy at no sphere of the institution from the sentimental point of view

(c) The disciplinary measures adopted by an institution for avoiding classes.

(d)The programmes and activities planned by the institution.

24. Socrates was executed in Greece on the complain that

(a) He was corrupting the youth by teaching them disrespect for gods.

(b)He was encouraging the youth to revolt against the government of the day

(c) He was teaching men to be skeptical without reminding their convictions

(c) He was conservative in the sense of the Athenian notions of knowledge.

25. Schools helps in this establishment of a better and happier society. The child not only acquires knowledge but also develops the required habits, skills, and attitudes. School programme is so planned that the children are trained in democratic methods, so essential in a democratic society. It is a direct responsibility of the school to prepare each individual child for post school adjustments. After completing his school education he has to adjust himself in the society. The success or failure of a school system is judged by its end product. Keeping in view the above statement, find out which one of the following is correct.

(a) The above pertains to one of the primary object of education

(b) The statement applies to secondary education.

(c) The above pertains to education at primary level only

(d) None of the above

26. The x is 80, a is 25 the coefficient of variance shall be

(a) 32.10

(b) 31.25

(c) 31.10

(d) 30.96

27. Population education means

(a) Sex education from scientific point of view

(b) Education for family planning

(c) Knowledge of the problems imposed by population growth

(d) The characteristics to be grasped about different population growth

28. The 1968 National Policy on Education in our country stressed:

(a) The need for spread of literacy and Adult

(b) The importance of continuing educational programmes for the needy

(c) The need for expansion of correspon­dence courses of education

(d) The need of functional literacy at the elementary and secondary levels.

29. The mean height of a group of children is 70 cm; standard deviation 1.3 cm. The coefficient of variation is

(a) 0.019

(b) 0.006

(c) 0.017

(d) 0.018

30. Software computer cannot be used

(a) For demonstration

(b) As a systematic programmed learning techniques

(c) For reading and writing

(d) as a machine for evaluating students progress 3g

31. If Mean is 40; Median is 42 the value of absolute skewness is

(a)-5

(b) 6

(c) -6

(d) 5

32. The heuristic method of teaching any subject insists on 39

(a) The survey of a situation for arriving at conclusion

(b) Self experimentation for observation and discovery

(c) Quantification of problems and planning for their solutions

(d) Verification of facts through exploration and analysis

33. The famous mini, man measure of things, was the brain called of

(a) Naturalists

(b) Humanization

(c) American Behaviorists

(d) Greek Sophists

34. If Mode is 27; a is 6, and Coefficient of skewness is 0.33 the value of x will be

(a) 28.21

(b) 30

(c) 28.98

(d) 27.82

35. Which of the following cannot be a good way of communication in promoting literacy among villagers?

(a) Demonstration

(b) Reading and Writing

(c) Large group discussion

(d) Providing material on TV and film projector

36. The philosophy behind the progressive education movement could be designated as

(a) Realistic philosophy of education

(b) Personalistic philosophy of education

(c) Developmental philosophy of education

(d) Individualistic philosophy of education

37. If Q3 - Q1 is 40; Median is 32, and SKb is 0.5, find out the value of Q1 and Q3

(a) 20, 60

(b) 22, 42

(c) 12, 52

(d) 22, 62

38. All are the examples of the media of two way communication except

(a) Padyatra

(b) Public meeting

(c) Street plays

(d) Procession and rallies

39. Kurtosis of a frequency distribution means that

(a) The measures are grouped more towards the left end

(b) The measures are grouped more towards the right end

(c) The frequency distribution is peaked of flat as compared to normal distribution

(d) The frequency distribution is flatted than the distribution in the frequency polygon

40. You want to find out the reading interests of children and for this purpose you select representative sample of children of different ages in your area. This survey would be called

(a) Genetic cause study approach

(b) Cross sectional case study approach

(c) Longitudiora case study approach

(d) Development case study approach

41. Which of the following statement would be acceptable to you as being correct, about the concept of the word 'culture'?

(a) It includes all the progress made in the past

(b) It includes all the progress of ideas and attainment of a society or nation achieved in the past

(c) It is more prospective than retrospective in describing the status of nation or society

(d) It has implications for abstract and idealistic achievements rather than materialistic attainments.

42. If a curriculum maker follows the subjective theory of values in education, he will

(a) No insist on the inclusive of any subject in the curriculum if pupils or parents are not interested in it.

(b) Disregard the interests of children the parents for the inclusive of any subject in the curriculum

(c) Implement the study of a subject for its inherent values to fulfill the needs of a student

(d) Care more for the content aspects than for the methodological

43. The teacher should

(a) Help the students to get good marks

(b) Keep distance with his students

(c) Do whatever is needed to promote the welfare of his students

(d) Teach well and think that his job is over

44. The term 'imprinting' which is always confu­sed with learning could be described as

(a) Learning of motor activities by imitation

(b) A mature form of learning that occurs as a result of frequent repetitions

(c) The impression formed in the human brain owing to several association fibres.

(d) None of the above

45. If the moral duty of law in a society is interpreted as obedience to the will of the sovereign Lord, Teachers' method tasks the form of

(a)A problem solving approach

(b)An experimental approach

(c) An indoctrination approach

(d)An appeal to conscience approach

46. If SKp is 0.52, mean is 80, mode is 60, the value of a will be

(a) 38.46

(b) 28.52

(c) 35.22

(d) 37

47. The term 'Didactics" refers to courses in

(a) Instruction in the theory and art of teaching

(b) Organization and supervision teaching

(c) Artistic and cultural-cum-esthetic trends in education

(d) The ethical and cultural aspects of education

48. The philosophy known as mechanical naturalism considers that

(a)Education is governed by the purpose of understanding nature and its mechanism

(b)There is no purpose of aim of education except making education a mechanical process

(c) It is much better than naturalism because its suggests a materialistic philosophy

(d)The purpose of education is only to understand the nature of man his activities.

49. According to the recommendations of the Mudaliar secondary education commission, the maximum number of pupils in a class at this secondary stage

(a)Should not exceed 50

(b)Should not exceed 60

(c) Should committed to 30 only

(d) Should not exceed 40

50. Listening is badly affected by

(a) High speed of speaking

(b) Message overload-excess of listened material

(c) A sizable hearing loss-physiological problem

(d) All of the above

Answers:

1. (a)

2. (b)

3. (a)

4. (b)

5. (b)

6. (b)

7. (c)

8. (d)

9. (c)

10. (b)

11. (a)

12. (c)

13. (a)

14. (a)

15. (c)

16. (b)

17. (a)

18. (d)

19. (a)

20.(a)

21. (b)

22. (b)

23. (b)

24.(d)

25. (a)

26. (b)

27. (c)

28. (a)

29. (a)

30. (a)

31. (c)

32. (b)

33. (b)

34.(c)

35.(b)

36. (b)

37.(a)

38. (c)

39. (c)

40. (b)

41. (c)

42. (c)

43. (c)

44. (c)

45. (c)

46. (a)

47. (b)

48. (d)

49. (a)

50. (d)