50 objective type questions and answers on Psychology for practice

301. The psychological aspects of the classroom are best managed by

(a) the class teacher

(b) the principal

(c) the subject teacher

(d) the students themselves

302. Character could be distinguished from personality in the following sense

(a) Personality deals with over all disposition of a person only

(b) Personality includes physical and social aspects whereas character stresses on the intellectual and spiritual aspects

(c) Character is a patent objective of education for the society whereas personality is popular among education.

(d) All of the above

303. The gestalt psychologists brought out clearly the importance of

(a) The functional factors in cognitive operations

(b) The functional factors in perception

(c) The structural factors in perception

(d) The interactive factors in cognition

304. Which of the following statements would be true about the attitudes of a person?

(a) They are not biogenic, although they are based on biogenic motives.

(b)They are not measurable because they are so subjective

(c) They are biogenic and receive further strength and support from the social environment

(d)They could be measured on the basis of the aptitude tests developed by psychologists

305. Psychologists are in favour of including contents of therapeutic value in the reading material to be recommended for school children. This objective could be achieved by

(a) Including lesson on treatment of physical ailments.

(b) Dealing with doubts and problems of students which cannot be asked in the classroom directly.

(c) Simplifying the language of the books to enable students to understand what they read clearly

(d) Explaining to students the problem having faced by schools in their administration.

306. Which of the following meanings of psychology would be correct to-day as per the views of experts?

(a) It is a science of the mind

(b)It is a science of behaviour

(c) It is a science of consciousness

(d)It is a science of the soul

307. Which of the following conclusions should be correct in your opinion? An individual's best opportunity for self-fulfilment lied.

(a) In the individual's struggle against the environmental forces.

(b)In a state which takes complete responsibilities for individuals

(c) In a social rather than a narrowly individual context

(d)In an individual rather than a wide social context

308. Demand of the outside world, the task is best accomplished by development of a

(a) The Id (b) Super ego

(c) A strong ego (d) All of the above

309. The concept of motivation helps us to

(a) adopt measures to assess the achievements of individual

(b) frame rules and regulations to control an educational situations

(c) take special precautions to avoid safeguarding self interests.

(d) explain the behaviour of man or animals than can be observed.

310. Motivation theories can be divided into the push and pull theories according to some experts. The pupil theories deal with

(a) education for family planning

(b) sex education from a scientific point of view

(c) the characteristics to be about different population groups.

(d) knowledge of the problems imposed by population growth

311. Absolutism in philosophy can be interpreted as

(a) Belief in the existence of an absolute entity

(b) The possibility of gaining, insight into perfect knowledge through spirituality

(c) Absolute contraction of each philosopher that his view alone is perfectly right.

(d) An approach to educational philosophy on the basis of empirical truths alone.

312. The adjustment mechanisms in Psychology are so called because

(a) They create favourable conditions for adjusting an individual to a new situation

(b) They suggest methods of locating the situations to which a person could be easily adjusted

(c) They protect a person's self esteem against frustration and anxiety by suggesting alternative methods.

(d) They are flexible and could be easily adjusted to any situation irrespective of persons involved.

313. The term 'Functional Literacy' regarding the education of adult means that

(a) The literacy of the adult should enable him for thoughtful reading in his social and professional life.

(b) The adults should be able to function as members of the adult franchise scheme.

(c) It should provide his access to written communication without much difficulty

(d) None of the above

314. Educational Equality is a

(a) Fundamental right

(b) Only a customary right

(c) Only a legal right

(d) Only a directive principle.

315. Normal requirements of society are satisfied by

(a) Id

(b) Supper Ego

(c) Super ego

(d) None of these

316. The writings which show that 'the psycho­analytical point of view can be used in productive way" related to

(a) E. H. Eriksons

(b) Spencer

(c) Linton

(d) Freud's theory

317. Primary education helps

(a) Democratisation of child

(b) Socialisation of child

(c) In course understanding

(d) All of the above

318. We usually avoid remembering something that is associated with fear or unpleasantness. In tradition language those avoidance is termed as

(a) Suppressing

(b) Repression

(c) Retrieval future

(d) Forgetting

319. Jung used the term "Collective Unconscious" to indicate

(a) The unconscious tendencies inherited by an individual from primordial racial tendencies

(b) All the factors that together constitute to strengthen an individual's unconscious

(c)The unconscious potential of a group or mob

(d) The effects of all the unconscious urges which made a person's behaviour problematic

320. A children in school is called a problem child when

(a) He is able to solve the problems of other children

(b) He suggests useful approaches to teachers when they are explaining any problem

(c) He behaves such that is becomes a problem for the teacher to understand him

(d) He is very resourceful in suggesting good problems for the class to workout

321. In teaching any class or subject, student's needs and interests also have to be born in mind. Which of the following dimensions cover this aspect?

(a)The psychological dimension

(b) The evaluation dimension

(c)The philosophical dimension

(d) The methodological dimension

322. There is always confusion between personality and character. The so called destination between them is that

(a) Personality is external and character is internal as behaviour

(b) Personality depends more on the environment while character depends on heredity

(c) Character speaks of moral behaviour while personality stands for the psychological aspect of behaviour

(d) Personality is the moral aspect of behaviour and character is the psychological aspect of behaviour.

323. Psychologists speak of 'Social heredity' of an individual while discussing the topic of heredity. It means

(a) Influences that have shaped the individuals social surroundings

(b) The background and origin of the society from which the individual comes.

(c) The customs, habits and environmental effects of the hope and society from which the individual comes

(d) The natural surroundings and climate conditions of the society in which a child is reared.

324. According to Montessori

(a) equipment of schools is more important than teachers

(b) knowledge of psychology will be a luxury for teachers

(c) teachers should interfere in the pupil's behaviours with keen interest

(d) knowledge of experimental psychology is essential for teachers

325. Behaviourism in psychology is the outcome of the following school of thought, prevalent in education

(a) Associationism

(b) Aristotlenism

(c) Mechanical Naturalism

(d) Physical Naturalism

Answers:

301. (a)

302. (a)

303. (c)

304. (a)

305. (b)

306. (b)

307. (c)

308. (d)

309. (d)

310. (b)

311(a)

312. (d)

313. (a)

314. (a)

315. (c)

316. (a)

317. (d)

318. (a)

319. (d)

320. (b)

321(a)

322. (b)

323. (c)

324. (d)

325. (c)