Last year objective type questions on Psychology

201. "The process by which practitioners attempt to study their problem scientifically in order to guide, correct and evaluate their decision and action is what a number of people have called Action Research". Who has given this definition?

(a) Stephen M. Corey

(b) John W. Best

(c) F. L. Whitney

(d) Mc Grefhtey

202. The learning and educational features that can emerge out of participation in these groups are

(a) Respect

(b) Conflict

(c) Team spirits

(d) Both a & c

203. Play group provide opportunities to all children from

(a) Economic levels

(b) Social background

(c) Various backgrounds

(d) Many group meeting

204. For a stress situation to be dealt with by a defense mechanism which must be

(a) conscious

(b) unconscious

(c) unconscious but may be brought by constant fear or anxiety.

(d) conscious or unconscious

205. Educational Psychology is regarded as a branch of-

(a) Comparative psychology

(b) Applied psychology

(c) General Psychology

(d) Both a & c

206. A projective test or technique is a method of collecting data about an individual's personality which:

(a) Uses a short structured interview schedule.

(b) Uses direct observations of individual's behaviour

(c) Uses unstructured stimulus situations such as ink/blot, photographs, etc., to elicit individual's reactions.

(d) Use on-the-spot participant observations for measuring an individual's personality qualities.

207. Analysis of research problem does not include:

(a) Identifying a problem

(b) Selecting and accumulating fact that might be related to the problem.

(c) Proposing various explanations (hypotheses)

(d) None of the above

208. Studies of growth & development is

(a) General psychology

(b) Genetic psychology

(c) Physiological psychology

(d) Animal psychology

209. Attempt to apply the knowledge to the field of education is

(a) Educational Psychology

(b) Emotional Psychology

(c) Both a & b

(d) Comparative Psychology

210. The physiological processes accompanying behaviour either as a cause or as an effect is -

(a) Comparative Psychology

(b) Physiological Psychology

(c) Genetic Psychology

(d) None of these

211 Education means

(a) Development

(b) Change

(c) Growth

(d) All of the above

212. Education should teach us the right use on

(a) Leisure

(b) Fatigue

(c) Self expression

(d) None of these

213. Who said, "Education research is that activity which is directed towards development of science of behaviour in educational situation"?

(a) W.S. Monroe

(b) W.M. Travers

(c) F.L. Whitney

(d) John W. Best

214. Movement of limbs and acts of hearing, seeing and smelling are

(a) Biological function

(b) Behaviour

(c) Skeleton movement

(d) All of the above

215. Who has defined the purpose of Educational Research in these words, "Educational research aims to make contribution towards the solution of problems in the field of education by the use of scientific and philosophical method, the method of critical reflective thinking"?

(a) F.L. Whitney

(b) John W. Best

(c) W.S. Monroe

(d) W.M. Travers

216. Which of the following sampling method yields more efficient results when the population is heterogeneous?

(a) Random sampling

(b) Cluster sampling

(c) Stratified sampling

(d) Purposive sampling

217. A student dreaming that be is pushing his way through a thick forest, pursued by wild animals can be most suitably analysed as:

(a) A symbolic expression of his fear to his teachers

(b) A symbolic expression of his fear and hatred to his friends

(c) A symbolic expression of his fear to parents

(d) A symbolic expression of his fear and anxiety about failing in an examination and being expelled from school.

218. A very important field deals with the application of psychology in the solution of educational problems is

(a) Applied Psychology

(b) Abnormal Psychology

(c) Comparative Psychology

(d) Physiological Psychology

219. By personality it is understood:

(a) the outer appearance of the individuals'

(b) behaviour of the individuals

(c) inner characteristics of the individuals

(d) interaction between behaviour and situation

220. Motives are

(a) observed directly

(b) inferences from behaviour

(c) socially observed

(d) inferred from genes

221. Psychology seeks to study all

(a) Social activities

(b) Human activities

(c) Human problems

(d) National problems

222. Ethic is a normative science of

(a) Action (b) Behaviour

(c) Thought (d) Satisfaction

223. What impels a person or animal to action?

(a) need (b) goal

(c) motive (d) drive

224. Psychology deals with human

(a) Feelings

(b) Thoughts

(c) Behaviour

(d) All of the above

225. Certainly introspection cannot be used in the behaviour of

(a) Insane persons

(b) Old person

(c) Both a & b

(d) Children

226. Who has defined Educational Research in these words, "The systematic and scholarly application of scientific method in its broader sense, to the solution of educational problems? Conversely, a systematic study designed to promote the development of education as science can be considered educational research"?

(a) George G. Mouly

(b) W.S. Monroe

(c) John W. Best

(d) Mc Grath and Watson

227. Which is a projective test?

(a) Edwards personal Preference Schedule (EPPS).

(b) Allport Vernon-Lindzey A Study of Values

(c) Roschach Test

(d) Minnesotta Multiphasic Personality Inventory (MMPI).

228. A question, a frown or sneer from a friend is

(a) Stimulus

(b) Reaction

(c) Action

(d) Response

229. The second cranial nerve is

(a) Optic nerve

(b) Abducens

(c) Olfactory

(d) Trigeminal

230. A hypothesis in educational research need not be

(a) Logically consistent and pertinent to the question under consideration

(b) A compatible with well-attested theories and models

(c) Capable of establishing generalizations that can be applied in many areas of education or other fields

(d) Both (a) & (b)

231. Placing blame for difficulties upon others or attributing one's own unethical discussion to others, is

(a) Identification

(b) Rationalization

(c) Repression

(d) Projection

232. Psychology is a positive science because it is concerned with

(a) It is concerned not with how we ought to behave

(b) How we actually do

(c) Facts as they are

(d) Both (b) & (c)

233. All that we do is to describe human activities as it is observed in different stages aspects or phases without any regard to its moral worth. Science which follow this method of study are called

(a) Neutral science

(b) Positive science

(c) Negative science

(d) Psychology

234. An appreciative approach in which we try to judge behaviour in the light of some standard of worth or value and science which follow this method of study are called

(a) Social science

(b) Normative science

(c) Formative science

(d) Psychology

235. In evaluating the significance of the research problem and important social considerations is

(a) The genuine interest of the researcher in the problem.

(b) Practical value of the findings to educations, parents and social workers, etc.

(c) Possibility of obtaining reliable and valid data by the researchers.

(d) Necessary skills, abilities and background of knowledge of the researcher.

236. In deductive method teaching is done

(a) From general to specific

(b) From macro to micro

(c) From specific to general

(d) From easy to difficult

237. Play group of teenagers becomes more

(a) Diselective

(b) Selective

(c) Unorganized

(d) Can't say

238. The level of motivation is

(a) High when the task is difficult

(b) High when the task is of routine nature

(c) Low when the task is difficult

(d) Low when the task is interesting

239. Play groups of teenagers become

(a) Partially organized

(b) Unorganized

(c) Organized

(d) Fully organized

240. If 3 child is appreciated by the mother only when he/she continuously sits and does his/ her home work for two hours otherwise not, it is called:

(a) Variable interval schedule of reinforcement

(b) Fixed ratio schedule of reinforcement.

(c) Fixed interval schedule of reinforcement.

(d) Variable ratio schedule of reinforcement.

241. Sex drive can be classified as a

(a) Sociological motive

(b) security motive

(c) psychological motive

(d) biological motive

242. Third ventricle is found in

(a) Heart of rabbit

(b) Brain of earthworm

(c) Heart of insect

(d) Brain of rabbit

243. To transform gang into worth-while youth organization can be given

(a) Opportunity

(b) Adventure

(c) Challenges

(d) All of the above

244. In actual experience there is no mental activity separate and isolated from

(a) Physical activity

(b) Any activities

(c) Statement is incorrect

(d) Movement

245. The first group of intelligence was:

(a) the T.A.T

(b) the army Alpha

(c) the standard Binet

(d) the AGCT

246. Many students who form gang lives in

(a) Posh areas

(b) Slum areas

(c) Towns

(d) Any where c

247. If a preserves both hungry and sleepy at the same time then arises:

(a) approach-avoidance conflict

(b) approach-approach conflict

(c) avoidance-avoidance conflicts

(d) none of these conflicts

248. Attempting to prove that one's behaviour is "rational" and justiciable and thus worthy of self and social approval:

(a) Identification

(b) Rationalization

(c) Projection

(d) Sublimation

249. Thinking analogously about hypotheses researcher should:

(a) First bet and then roll the dice.

(b) Change his bet after the data are in

(c) First roll the dice and then bet

(d) Have no bets, but dice only.

250. The pin-prick is the

(a) Stimulus

(b) Activity

(c) Emotion

(d) Response

Answers:

201. (a)

202. (d)

203. (c)

204. (a)

205. (d)

206. (c)

207. (a)

208. (b)

209. (a)

210. (b)

211. (d)

212. (a)

213. (b)

214. (b)

215. (a)

216. (b)

217. (d)

218. (a)

219. (a)

220. (b)

221(b)

222.(b)

223. (d)

224. (d)

225. (c)

226. (a)

227. (c)

228. (a)

229. (a)

230. (c)

231. (d)

232. (d)

233. (d)

234. (b)

235. (b)

236. (a)

237. (b)

238. (a)

239. (d)

240. (c)

241. (d)

242. (d)

243. (d)

244. (a)

245. (b)

246. (b)

247. (b)

248. (b)

249. (a)

250. (a)