Multiple Choice Questions and Answers on Popular Struggles and Movements

Advertisements:

 


Multiple Choice Questions and Answers on Popular Struggles and Movements

Tick the correct answer:

1. What was the aim of the extraordinary movement Nepal witnessed in 2006?

(a) Restoring democracy

(b) Abolising untouchability

(c) Bringing down military rule

(d) Division of Nepal

2. How did King Gyanendra take advantage of the weak democratically elected government?

(a) He rigged the elections

(b) He dismissed the Prime Minister

(c) He dissolved the parliament

(d) Both (b) and (c)

3. The 'Seven Party Alliance' was formed by:

(a) maoist insurgents

(b) non-governmental organisations

(c) major political parties

(d) local people

4. What was the struggle of the people of Bolivia?

(a) Monarchy

(b) Poverty

(c) Unemployment

(d) Privatisation of water

5. What was the Bolivian protest called?

(a) Bolivian War

(b) Bolivia's Water War

(c) Water for Bolivia

(d) Bolivian Crisis

6. Democracy evolves through

(a) popular struggles

(b) significant decisions

(c) popular demand

(d) shared feelings

7. How did people protest against the 'Kittiko-Hachchiko' movement?

(a) Planted more eucalyptus trees

(b) Plucked more trees

(c) Plucked eucalyptus plants and planted other saphings of use to people

(d) Plucked all eucalyptus trees on the 30,000 hectare piece of land

8. The protest in Bolivia was led by:

(a) the people

(b) political party

(c) municipalities

(d) FEDECOR

9. Which out of the following is a feature of 'pressure groups'?

(a) Directly control political power

(b) Attempt to influence government policy

(c) Have a loose organisation

(d) Directly share political power

10. Which out of the following depends much more on spontaneous mass participation?

(a) Movements

(b) Pressure groups

(c) Political parties

(d) Interest groups

11. Which out of the following can be classified as a type of public interest group?

(a) Trade Unions

(b) FEDECOR

(c) Doctors

(d) Teachers

12. Which out of the following is not a single-issue movement?

(a) Narmada Bachao Andolan

(b) Nepalese movement

(c) Environmental movement

(d) None of these

13. Which out of the following is an example of movements growing into political parties?

(a) NAPM (b) FEDECOR

(c) BAMCEF (d) Asom Gana Parishad

14. Pressure groups with public support but lots of money can hijack pul discussions.

(a) moderate (b) small

(c) no (d) plenty

15. Which out of the following is an example of a sectional interest group?

(a) FEDECOR

(b) Human Rights Organisations

(c) Trade Unions

(d) Anti-liquor movement

Answers

1. (a)

2. (d)

3. (c) 4. (d) 5. (b)

6. (a)

7. (c)

8. (d)

9. (b)

10. (a) 11. (b) 12. (c)

13. (d)

14. (b)

15. (C)


Advertisements: