50 Multiple Questions for your next quiz competition

1. The creator of Sherlock Holmes' was-

(a) Shakespeare (b) Dr. Watson

(c) Ian Fleming (d) Arthur Conan Doyle

2. Which of the following is not written by Munshi Premchand ?

(a) Gaban (b) Godan

(c) Mansarovar (d) Guide

3. The Parliament of Afghanistan is-

(a) Senate (b) Majlis

(c) Shora (d) National Assembly

4. Amnesty International has its headquarters at-

(a) New York (b) London (NDA

(c) Washington (d) Berlin

5. The first Secretary General of UNO was-

(a) U. Thant (b) Trygve Lie

(c) Kurtt Waldheim (d) Dag Hamarskjoeld

6. The first multipurpose project of India is-

(a) Damodar Valley Project (b) Rihand Project

(c) Bhakra-Nangal Project (d) Hirakund Project

7. The International Rice Research Institute is located in-

(a) Malaysia (b) Thailand

(c) Indonesia (d) Philippines

8. The Yellow Stone National Park is in-

(a) U. S. A. (b) France

(c) China (d) Maldives

9. World Resources Institute is located at-

(a) Oslo (b) Brussels

(c) New York (d) None of these

10. Which of the following cities was known earlier as 'Pearl of the An tiles' ?

(a) Mumbai (b) Cuba

(c) Manila (d) Shanghai

11. The famous Sphinx is located at-

(a) Saudi Arabia (b) Egypt

(c) Italy (d) Thailand

12. First Olympic games were held in-

(a) 776 B. C. (b) 798 B. C.

(c) 876 B. C. (d) 898 B. C.

13. With which sport the term 'Caddie' is associated ?

(a) Polo (b) Golf

(c) Bridge (d) Billiards

14. India first took part of the Olympic Games in the year-

(a) 1920 (b) 1928

(c) 1972 (d) 1974

15. R. K. Laxman is a renowned-

(a) Journalist (b) Writer

(c) Cartoonist (d) None of these

16. Which of the following animals was not native to India ?

(a) Elephant (b) Horse

(c) Rhinoceros (d) Tiger

17. Which of the following states is highly flood prone as well as drought prone ?

(a) West Bengal (b) Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh (d) Bihar

18. Which one of the following is known as the "Manchester of India" ?

(a) Ahmadabad (b) Sholapur

(c) Coimbator (d) Mumbai

19. In which city the telephone instruments manufactured ?

(a) Hyderabad (b) Chennai

(c) Bangalore (d) Patna

20. The largest coal producing state in India is-

(a) Jharkhand (b) West Bengal

(c) Bihar (d) Orissa

21. Which of the following rivers flows through a rift valley ?

(a) Cauvery (b) Narmada

(c) Kosi (d) Godavari

22. Which of the following countries is the largest producer of coal ?

(a) Russia (b) China

(c) S. Africa (d) India

23. The average elevation of Tibetan Plateau above sea level is-

(a) 2 Km (b) 3 Km

(c) 4 Km (d) 5 Km

24. The equator passes through which of the following continents ?

(a) Africa (b) Australia

(c) Europe (d) North America

25. The smallest country in the south America is-

(a) Uruguay (b) Guiana

(c) Surinam (d) Equador

26. The strait which separates Africa from Europe is-

(a) Hook strait (b) Strait of Gibralter

(c) Palk strait (d) Bering strait

27. Days and Nights are equal throughout the globe when the sun is above-

(a) Poles (b) Tropic of cancer

(c) Equator (d) Tropic of Capricorn

28. In which of the following industries is the maximum number of women employed in India ?

(a) Textiles (b) Jute

(c) Tea (d) Coal

29. Seasonal unemployment refers to-

(a) Banks (b) Agriculture

(c) Public Sector (d) Private Sector

30. Bank rate policy is a component of-

(a) Trade Policy (b) Fiscal Policy

(c) Monetary Policy (d) None of these

31. The goals of monetary policy do not include-

(a) price stability (b) maximum tax revenue

(c) full employment (d) maximum output

32. In a short run a producer contains his production as long as he covers-

(a) variable cost (b) fixed cost

(c) average cost (d) marginal cost

33. The profounder of the 'Law of market' is-

(a) J. B. Say (b) A. C. Pigou

(c) T. R. Malthus (d) Ricardo

34. Which is at the apex of the three tier system of Panchayati Raj system ?

(a) Gram Sabha (b) Gram Panchayat

(c) Zila Parishad (d) Panchayat Samiti

35. Which one of the following was an associated state of India before becoming a full fledged state ?

(a) Meghalaya (b) Mizoram

(c) Sikkim (d) Manipur

36. A common High Court for two or more states and /or union Territory may be established by-

(a) President (b) Parliament by law

(c) Governor of the state (d) Chief Justice of India

37. Railway is a subject on the-

(a) concurrent list (b) union list

(c) state list (d) residual list

38. The President of India can be removed from his office by the-

(a) Prime Minister (b) Lok Sabha

(c) Chief Justice of India (d) Parliament

39. The Chairman and members of state Public Service Commission are appointed by the-

(a) President (b) Prime Minister

(c) Governor (d) Chairman

40. How many times the President of India can seek re-election to his post ?

(a) Once (b) 2 times

(c) 3 times (d) Any number of times

41. The Ilbert Bill controversy during Lord Lytton's time related to the concepts of-

(a) Judicial equality (b) political representation

(c) economic justice (d) revenue allocation

42 Minto-Morley Reforms aimed at-

(a) Grant of Dominion status to Indians (b) Separate electrorates for the Muslims

(c) Special powers to the government to deal with anti-government elements

(d) Full development of education

43. Who amongst the following was involved in the Alipur Bomb case ?

(a) S. N. Banerjee (b) Bipin Chandra Pal

(c) Jatin Das (d) Aurobindo Ghosh

44. Which of the following was the oldest Dravidian Language ?

(a) Kannada (b) Tamil

(c) Telugu (d) Malyalam

45. The Invasion of Huns first took place during the reign of-

(a) Mauryas (b) Nandas

(c) Kushanas (d) Guptas

46. The first to invade India out of the following were-

(a) Afghans (b) Turks

(c) Mongols . (d) Arabs

47. Which of the following gases is used for refrigeration ?

(a) Chlorine (b) Sulphur dioxide

(c) Phosphine (d) Ammonia

48. Aspirin is the common name of-

(a) salicylic acid (b) salicylate

(c) methyl salicylate (d) acetyl salicylic acid

49. Sun's heat reaches earth by which of the following of transmission ?

(a) conduction (b) convection

(c) radiation (d) heat exchange

50. Ion-exchange is a process of-

(a) fermentation (b) metal extraction

(c) water softening (d) heavy water production

Answers

1. (d) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (a)

7. (d) 8. (a) 9. (d) 10. (b) 11. (b)

12. (a) 13. (b) 14. (a) 15. (c)

16. (b) 17. (d) 18. (a) 19. (c) 20. (a)

21. (b) 22. (a) 23. (c) 24. (a) 25. (c)

26. (b) 27. (c) 28. (c) 29. (b) 30. (b)

31. (b) 32. (b) 33. (a) 34. (c) 35. (c)

36. (b) 37. (b) 38. (d) 39. (c) 40. (d)

41. (a) 42. (b) 43. (c) 44. (a) 45. (d)

46. (d) 47. (d) 48. (d) 49. (c) 50. (c)