50 Multiple Choice Questions on General knowledge 2012

1. Design of the National Flag was adopted by the constituent Assembly of India in-

(a) July, 1948 (b) July, 1950

(c) July, 1947 (d) Aug., 1947

2. Who among the following was the chairman of the Drafting Committee of the Indian constitution ?

(a) Rajendra Prasad (b) Tej Bahadur Sapru

(c) C. Rajgopalachari (d) B. R. Ambedkar

3. What is the special constitutional position of Jammu and Kashmir ?

(a) Indian laws are not applicable (b) It has its own constitution

(c) It is not one of the integral part of India (d) k is above Indian constitution

4. The Indian constitution closely follows the constitutional system of -

(a) USA (b) U. K.

(c) Switzerland (d) Russia

5. In a parliamentry form of government, real powers of the state are vested in the-

(a) council of ministers (b) President

(c) Government (d) Parliament

6. The Directive Principles of state policy included in the constitution of India have been inspired by constitution of-

(a) U. S. A. (b) Ireland

(c) Canada (d) Australia

7. What is the minimum permissible age for employment In any factory or mine ?

(a) 12 years (b) 14 years

(c) 16 years (d) 18 years

8. Total number of members in a legislative council should not exceed that of a Legislative Assembly by-

9. Who is a highest Law Officer of a state ?

(a) Attorney General (b) Advocate General

(c) Solicitor General (d) Secretary General

10. Which of the following is also called the "house of elders"?

(a) Rajya Sabha (b) Lok Sabha

(c) Gram Sabha (d) Vidhan Sabha

11.Members of the Union Public Service Commission function

(a) 60 years (b) 58 years

(c) 62 years (d) 65 years

12. The first no confidence motion moved in the Lok Sabha After independence was in the year-

(a) 1954 (b) 1960

(c) 1963 (d) 1975

13. The Legislative Council in a state can be created or disbanded by the-

(a)State Legislative alone (b) Parliament alone

(c) Parliament on recommendation of the state legislative

(d) President on recommendation of the Governor

l4.The Union Territories get representation in-

(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha

(c) Both houses of Parliament (d) None of these

1 5 In a case of a deadlock between the two Houses of the parliament, the joint sitting is presided over by the-

(a) President (b) Vice-President

(c) Speaker of Lok Sabha (d) Member of the Lok Sabha specially selected for the purpose

16. Joint sitting of the two Houses of Parliament are held to-

(a) elect the President of India (b) elect the Vice-President

(c) adopt a constitution amending Bill (d) consider and pass a bill on which two Houses disagree

17. A money bill passed by the Lok Sabha has to be passed by Rajya Sabha within-

(a) 14 days (b) 21 days

(c) 1 month (d) 3 months

18.Parliament of India is composed of-

(a) Lok Sabha only (b) Rajya Sabha only

(c) Lok Sabha and Rajya Sabha (d) Lok Sabha, Rajya Sabha and President

19. When can the speaker exercise his right to vote In the House ?

(a) whenever he desires (b) whenever the House desires

(c) only in the event of equality of votes (d) whenever his party desires

20. Who presided over the meetings of the Rajya Sabha ?

(a) President (b) Vice-President

(c) Prime Minister (d) Speaker

21.Parliament or a State Legislature can declare a seat vacant of a member absents himself without permission from the sessions for-

(a) 30 days (b) 60 days

(c) 90 days (d) 120 days

22. Members of the Rajya Sabha are elected according to

(a) cumulative vote system (b) single non-transferable vote system

(c) single transferable vote system (d) none of these

23. Which of the following can be abolished but not dissolved ?

(a) Rajya Sabha (b) Municipal Bodies

(c) State Legislative Council (d) None of these

24. Which of the following appointment is not made by the President of India ?

(a) Speaker of Lok Sabha (b) Chief Justice of India

(c) Chief of the Air Force (d) Chief of the Army

25. The charge of impeachment against the President of India for his removal can be preferred by-

(a) Rajya Sabha (b) Lok Sabha

(c) Speaker of Lok Sabha and chairman of Rajya Sabha (d) Both Houses of Parliament

26. Under whose advice the President of India declares emergencey under Article 352 ?

(a) council of ministers (b) cabinet

(c) Chief ministers of all states (d) Prime Minister

27. The President of India can be removed from his office by the-

(a) Prime Minister (b) Lok Sabha

(c) Chief Justice of India (d) Parliament

28.Which subject was transferred from state list to concurrent list by the 42 nd amendment of the constitution ?

(a) Agriculture (b) Education

(c) Irrigation (d) Local self government

29.Who has the constitutional authority to decide tax share of states ?

(a) Finance Minister (b) Finance Commission-

(c) Planning Commission (d) Union Cabinet

30. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supren1 Court may issue a/an-

(a) decree (b) ordinance

(c) notification (d) writ

31.Which High Court has jurisdiction over the state Arunachal Pradesh ?

(a) Guwahati (b) Mumbai

(c) Kolkata (d) Chandigarh

32. Which of the following writs may be issued to enforce a Fundamental Right ?

(a) Habeas corpus (b) Mandamus

(c)' Prohibition (d) Certiorari

33. Which of the following Articles deals with the Amendment to our constitution ?

(a) 356 (b) 368

(c) 370 (d) 372

34. In India, political parties are given recognization by-

(a) President (b) Law Commission

(c) Speaker of Lok Sabha (d) Election Commission

35.The Election Commission does not conduct the elections to the-

(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha

(c) Local bodies (d) President's elections

36.Who appoints the Chief Election Commissioner of India ?

(a) President (b) Prime Minister

(c) Parliament (d) Chief Justice of India

37.Who among the following is authorised to declare elections of the Lok Sabha ?

(a) President (b) Prime Minister

(c) Union Cabinet (d) Election Commission

38. The Panchayati Raj system was adopted to-

(a) make people aware of politics

(b) decentralise the power of democracy

(c) educate the peasants (d) none of these

39.Which of the following is a source of income of the Gram Panchayats ?

(a) Income Tax (b) Sales Tax

(c) Professional Tax (d) Levy Duties

40. which of the following states was the Panchayati Raj first introduced ?

Rajasthan (b) Gujarat (c) U. P. (d) Bihar

41.In 1992 in which amendment the historic Panchayati Raj bill was adopted by the Parliament ?

(a) 70th (b) 72nd (c) 74th (d) 68th

42.Which of the following is not a source of revenue to the village panchayats ?

(a)Property Tax (b) House Tax

(c)Land Tax (d) Vehicle Tax

43.Which is at the apex of the three-tier system of Panchi Raj ?

(a) Gram Sabha (b) Gram Panchayat

(c) Zila Parishad (d) Panchayat Samiti

44. Special representation in Panchayati Raj Institutlo given to

(a) Women (b) Co-operative societies

(c) Bar' A/ard classes (d) All of these

45.Whir.i article of the constitution directs the government to organise Village Panchayats-

(a) Art-32 (b) Art-40

(c) Art-48 (d) Art-51

46.Planning Commission is a-

(a) Statutory body (b) Executive body

(c) Autonomous body (d) None of these

47.Which of the following is not an essential element state-

(a) Population (b) Territory (c) Sovereignty (d) Democracy

48.The only President of India who was elected unoppoi is-

(a) S. Radhakrishnan (b) Dr. Zakir Hussain

(c) Neelam Sanjeeva Reddy (d) Fakhruddin Ali Ahmad

49. Protection of the interests of the minorities is envisaged in which of the folic policies ?

(a) 14 (b) 19

(c) 29 (d) 32

50.Territorial waters of India extends up to how many nautical miles ?

(a) 8 (b) 12

(c) 16 (d) 22

1.

(0

2.

(d)

3.

(b)

4.

(b)

5.

(a)

6.

(b)

7.

(b)

8.

(a)

9.

(b)

10.

(a)

11.

(d)

12.

(c)

13.

(a)

14.

(c)

15.

(c)

16.

(d)

17.

(a)

18.

(d)

19.

(c)

20.

(b)

21.

(b)

22.

(c)

23.

(c)

24.

(a)

25.

(d)

26.

(b)

27.

(d)

28.

(b)

29.

(b)

30.

(d)

31.

(a)

32.

(a)

33.

(b)

34.

(d)

35.

(0

36.

(a)

37.

(a)

38.

(b)

39.

(d)

40.

(a)

41.

(b)

42.

(a)

43.

(c)

44.

(d)

45.

(b)

46.

(a)

47.

(d)

48.

(c)

49.

(c)

50.

(b)