80 Important Questions on British Rule in India

1. Who asserted the independence of Bengal during the reign of Mughals ?

Ans. Murshid Quli Khan.

2. Where Murshid Quli Khan established his capital ?

Ans. Murshidabad.

3. Who became the ruler of Bengal after the death of Murshid Quli Khan ?

Ans. Alivardi Khan in 1740 AD.

4.How many states were there under the rule of Alivardi Khan ?

Ans. Three states-Bihar, Bengal and Orissa.

5. Who became the Nawab (ruler) of Bengal in 1756 AD after the death of Alivardi Khan ?

Ans. Siraj-ud-Daula.

6.When and between whom the battle of Plassey was fought ?

Ans. In 1757 AD, between the English and the Nawab of Bengal Siraj-ud-Daula.

7. Who led the English forces in the battle of Plassey ?

Ans. Lord Clive.

8. Who was the chief of the Army of Siraj-ud-Daula in the battle of Plassey ?

Ans. Mir Jafar.

9. Who betrayed Siraj-ud-Daula in the battle of Plassey ?

Ans. Mir Jafar.

10. Who emerged victorious in the battle of Plassey ?

Ans. The English (East India Company).

11. After the end of the battle of Plassey who was made the Nawab of Bengal ?

Ans. Mir Jafar in 1757 AD.

12. By whom did the English replace Mir Jafar in 1760 AD ?

Ans. Mir Qasim, the son-in-law of Mir Jafar.

13. After getting the Nawabi of Bengal, which districts Mir Qasim gifted to the East India Company ?

Ans. Midnapur, Burdhaman and Chjttagaon.

14. To which place did Mir Qasim transfer his capital from Murshidabad ?

Ans. Munger.

15. Who established the gun-factory at Munger ?

Ans. Mir Qasim.

16. Why Mir Qasim was replaced from his post in 1763 AD?

Ans. Because Mir Qasim was taking sincere interest for the development of Bengal.

17. In 1763 AD, who was made the Nawab of Bengal in place of Mir Qasim ?

Ans. Mir Jafar.

18. When and between whom the battle of Buxar fought ?

Ans. In 1764 AD, Nawab of Avadh Shuja-ud-Daula, deposed Nawab of Bengal Mir Qasim and the Mughal emperor Shah Alam II on the one side and the East India Company on the other.

19. Who emerged victorious in the battle of Buxar in, 1764 AD?

Ans. The English (The East India Company).

20. Who led the English forces in the battle of Buxar ?

Ans. Major Munro.

21. What is the Treaty of Allahabad ?

Ans. The battle of Buxar came to an end by the Treaty Allahabad in 1765 AD. Through the Treaty of Allahabad, the company received the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa.

22. Between whom the Treaty of Allahabad was signed ?

Ans. Nawab of Avadh and Mughal emperor Shah Alam on the one side and the East India Company on the other.

23. Who introduced the Dual system or Dyarchy in Bengal and when?

Ans. Lord Clive, in 1765 AD.

24. What did the term Dual system in Bengal mean ?

Ans. The administration of Bengal was carried on by two powers, the East India Company and the Nawab of Bengal. Th­is is the reason why this system of government was called the Du system.

25. Who abolished the Dual system or Dyarchy in Bengal and when ?

Ans. Warren Hastings, in 1772 AD.

26. Who was made the first Governor General of India and when ?

Ans. Warren Hastings, in 1773 AD.

27. Between whom and when the first Mysore War was fought ?

Ans. The English, The Marathas and the Nezam of Hydera1 on the one side and Hyderabad Ali on the other, in 1767 AD.

28. When and between whom the "Treaty of Madras" was signed ?

Ans. In 1769 AD, between the English and the ruler of Mysore, Hyder Ali.

29. When and between whom the second war of Mysore was fought ?

Ans. In 1780 AD, between the English and Hyder Ali.

30. When did Hyder Ali die ?

Ans. 1782 AD.

31. When and between whom the "Treaty of Manglore was signed ?

Ans. In 1784 AD, between the English and the son of Hyder Ali, Tipu Sultan.

32. When and between whom the third war of Mysore was fought ?

Ans. In 1790 AD, between the English and Tipu Sultan.

33. Where was the capital of Tipu Sultan?

Ans. Shrirangpattanam.

34. When and between whom the fourth war of Mysore was fought ?

Ans. In 1799 AD, between the English and Tipu Sultan.

35. When did Tipu Sultan die ?

Ans. In the fourth Karnatak (Mysore) war he died fighting bravely.

36. When and between whom the first Maratha war was fought ?

Ans. In 1775 AD, between the Maratha and the English forces.

37. When and between whom the second Maratha war was fought ?

Ans. In 1802 AD, between the English and the Marathas.

38. When and between whom the third Maratha war was fought ?

Ans. In 1805 AD, between the English and the Marathas.

39.Where was the capital of the Marathas ?

Ans. In Poona.

40. When and between whom the first Sikh war was fought ?

Ans. In 1845 AD, between the Sikhs and the English.

41.When and between whom the second Sikh war fought ?

Ans. In 1848 AD, between the Sikhs and the English.

42. Where was the capital of Maharaja Ranjit Singh ?

Ans. Lahore.

43. Why the Regulating Act was passed in 1773 AD by the British Parliament ?

Ans. To overhaul the administrative set up of the East India, Company.

44.Who and when did Lord Clive succeed as the governor of Bengal ?

Ans. Warren Hastings, in 1772 AD.

45. According to which Act Warren Hastings was appointed as the first' Governor General of Bengal ?

Ans. The Regulating Act, 1773.

46. During the reign of which Governor General the treasury had been shifted from Murshidabad to Kolkata ?

Ans. Warren Hastings.

47.When a Supreme Court was established in Kolkata ?

Ans. In 1774 AD.

48.Who established the "Asiatic Society of Bengal" in 1783 AD ?

Ans. Sir William Jones.

49. Which Governor General was impeached by the British Parliament ?

Ans. Warren Hastings.

50.When Pitts India Act was passed ?

Ans. In 1784 AD.

51.When Lord Cornwallis was appointed the Governor General ?

Ans. In 1786 AD.

52.Who introduced the permanent settlement of land in Bengal in 1793 AD?

Ans. Lord Cornwallis.

53. Who introduced the civil services in India ?

Ans. Lord Cornwallis.

54.What was the period of Lord Cornwallis as the Governor General of India ?

Ans. 1786-1793 AD.

55. Who succeeded Lord Cornwallis as the Governor General ?

Ans. Lord John Shore (1793-1798 AD).

56. Which Governor General adopted the policy of non­intervention ?

Ans. Sir John Shore.

57. Who succeeded Sir John Shore ?

Ans. Lord Wellesley (1798-1805 AD).

58. Who introduced the subsidiary alliance ?

Ans. Lord Wellesley.

59. For imparting the training to civil services candidates which college was established at Kolkata ?

Ans. Fort William College.

60. Which revenue collection system did Lord Cornwallis introduce in Bengal ?

Ans. Ten-years settlement revenue collection system.

61. In which place in India Rayatwari system of revenue collection was introduced ?

Ans. In Madras.

62. In which place in India Mahalwari system of revenue collection was introduced ?

Ans. Gangetic plains, North-Western states, Central India, Punjab etc.

63. Who abolished the practice of Sati in 1829 AD ?

Ans. Lord William Bentick.

64. Who suppressed the Thugee ?

Ans. Lord William Bentick.

65. Who introduced English as the medium of higher education ?

Ans. Lord William Bentick.

66. Who established the Indian Law Commission in 1833 AD ?

Ans. Lord William Bentick.

67. Who laid the foundation of Modern education in India ?

Ans. Lord William Bentick.

68. Who introduced the Doctrine of lapse ?

Ans. Lord Dalhousie

69.What was the Doctrine of lapse ?

Ans. It was a policy according to which on the failure of nation heirs, the sovereignty of Indian states was not to descend on i adopted son but wasn't lapse to the British.

70.Due to the Doctrine of lapse which states were annexed to the British ?

Ans. Nagpur, Jhansi, Tanjore.

71. During whose reign the first railway train was started 1853 AD ?

Ans. Lord Dalhousie.

7 2. The first railway train started between which two railway stations ?

Ans. From Bombay to Thane.

73.During whose reign the first Telegraph was started between Agra and Kolkata in 1853 AD?

Ans. Lord Dalhousie.

74. During whose reign the competitive examination forth Indian civil services started in 1853 AD ?

Ans. Lord Dalhousie.

75.During whose reign and at which place the first stamp ticket was issued in India ?

Ans. Lord Dalhousie, Karachi.

76. During whose reign the Hindu widow remarriage to allowed?

Ans. Lord Canning.

77. On whose effort the widow remarriage act was passed

Ans. Ishwar Chandra Vidyasagar.

78.When the widow remarriage act was passed ?

Ans. 1856 AD.

79. During whose reign Avadh was annexed to the British empire on the charge of misadministration?

Ans. Lord Dalhousie.

80.Who was the last Governor General appointed by the East India Company ?

Ans. Lord Canning