48 Important questions on the Gupta Period

1. Where was the capital of Srigupta?

Ans. Patliputra.

2. To whom Chandragupta I was married?

Ans. He married a princess Kurnaridevi of Lichhavi republic of Vaishali.

3. Which city Chandragupta I got in dowry by marryin, Lichhavi princess?

Ans. Patliputra.

4. Who started the Gupta era?

Ans. Chandragupta 1 in 320 AD.

5.Mcghavarman, the king of Cylone sent an ambassador which Gupta ruler and sought permission to build Buddhist Monastry at Bodh Gaya?

Ans. Samudragupta.

6. In Indian history who is known as 'Napolean of India?

Ans. Samudragupta.

7. Which Gupta ruler was a great musician and an exper player on Veena?

Ans. Samudragupta,

8. Who was shown in some of the gold coins as seated 01 a couch and playing on the Veena?

Ans. Samudragupta.

9.What is the main source of information of the conquests of Samudragupta?

Ans. Inscriptions engraved on a pillar at Allahabad.

10. Where has been this engraved pillar kept?

Ans. The engraved inscriptions on a pillar of Ashoka has be& kept in Allahabad fort.

11.Who authored the inscriptions engraved on the pillar at Allahabad?

Ans. Harisena.

12. Who was Harisena,

Ans A court poet of Samudragupta.

13. In which language the inscriptions are engraved on Allahabad pillar?

Ans. Sanskrit.

14. Who was the galaxy of scholars in the court of Samudragupta?

Ans. Harisena, Vasubandhu and Asanga.

15. Samudragupta was the follower of which religion?

Ans. He was a staunch Hindu and worshiper of Vishnu.

16. Who was the most famous ruler of Gupta dynasty?

Ans. Chandragupta Vikramaditya.

17. Which Gupta ruler is known as Sakari and why?

Ans. Chandragupta Vikramaditya, because he conquered the Saka.

18. Which city was the most important city for trade during the reign of Samudragupta?

Ans. Ujjain.

19. Which was the second capital of Chandragupta Vikramaditya?

Ans. Ujjain

20. A Chinese pilgrim, 'Fahyan' visited India during the reign of which Gupta ruler?

Ans. Chandragupta Vikramaditya.

21. Who was the galaxy of scholars in the court of Chandragupta Vikramaditya?

Ans. Aryabhatta, Kalidasa, Varahmihira, Dhanvantri, Amar Singh and Brahmagupta.

22. Who was Kalidasa?

Ans. Kalidasa was a great poet of Sanskrit.

23. Which are the important books written by Kalidasa?

Ans. Meghdoot, Raghuvansham, Kumarasambhavam.

24. Who was Varahamihira?

Ans He was as a great astrologer.

25. Who wrote the famous book Vrihat Sanhita'?

Ans. Varahamihira, it deals with astrology and physical geography.

26.Who was Dhanavantri?

Ans. He was a great Physician in the court of Chandragupta Vikramaditya.

27.Who was Aryabhatta?

Ans. He was a great Mathematician and Astrologer in the court of Chandragupta Vikramaditya. He invented the Decimal system.

28. Who wrote the famous book 'Aryabhatta'?

Ans. Aryabhatta.

29. Which was the second capital of Chandragupta Vikramaditya?

Ans. Ujjain

30.Who wrote the famous book 'Surya Siddhanta'?

Ans. Aryabhatta.

31. What was the main contribution of Aryabhatta in this field of science?

Ans. He was the first astrologer who explained that the earth rotates on its own axis but revolves round the sun

32. Who established Nalanda University?

Ans. Kumargupta.

33.To which period cave paintings of Ajanta belonged?

Ans. Gupta period.

34.Where was the centre of higher education during Gupta period?

Ans. Nalanda University.

35. Why Nagarjuna was famous during Gupta period?

Ans. He was a renowned chemist.

36.What was the main occupation of people during Gupta period?

Ans. Agriculture.

37. What was the land revenue during Gupta period?

Ans. It was from 1/6 to 1/4 th of the total produce of the land.

38.When did the art of making temples started?

Ans. During Gupta period.

39.During which period the iron pillar at Mehrauli built?

Ans. Gupta period.

40.Which ruler of the Gupta period is associated with pillar at Mehrauli?

Ans. Chandragupta Vikramaditya.

41. During which period the great epics the Ramayan and the Mahabharat were given the final form?

Ans. During Gupta period.

42. During which period the famous Sanskrit book "Panchtantra" a collection of tales had been written?

Ans. Gupta period.

43. Which period is known as 'golden age of Indian history'?

Ans. Gupta period.

44. Which were the famous trade centers during Gupta period?

Ans. Ujjain, Patliputra, Banaras and Mathura.

45. Which was the famous sea-port on the east coast of India during Gupta period?

Ans. Tamralipti.

46. Which was the famous sea-port on the west coast of India during Gupta Period?

Ans. Broach.

47.Of which religion the rulers of Gupta dynasty were followers?

Ans. Hindu religion.

48. What was the official language during Gupta period?

Ans. Sanskrit